Heran ominaisuudet ja korvikkeet

Hera sisältää joitakin välttämättömiä ravintoaineita elimistölle, mutta siitä puuttuu liiallinen maidon tyydyttynyt rasva. Lue lisää heran ominaisuuksista ja sen mahdollisista korvikkeista.
Heran ominaisuudet ja korvikkeet
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hera on aavistuksen hapan maidon osa. Tämä happamuus on peräisin siinä olevasta maitohaposta, sillä heraproteiinit ovat hieman juoksutettuja. Tässä artikkelissa käymme läpi heran ominaisuudet ja mahdolliset korvikkeet heralle.

Vuosikymmeniä sitten, kun voita kirnuttiin käsin, prosessista jäi jäljelle heraksi kutsuttu neste, joka sisälsi vähemmän maitorasvaa kuin perinteinen voi. Heran rasvapitoisuus on siis alhaisempi kuin voilla tai hapankermalla. Nykyään valmistajat lisäävät maitohappobakteereja rasvattomaan tai vähärasvaiseen maitoon saadakseen heraa.

Heran ravintoarvo

 • Sen pääosin nestemäisessä koostumuksessa on maitotuotteen tärkeimmät vesiliukoiset vitamiinit ja kivennäisaineet. Se on myös loistava B-ryhmän vitamiinien lähde (B1, B6 ja B12), jotka ovat välttämättömiä kehon kasvun ja toiminnan kannalta.
 • Herassa on paljon myös C- ja D-vitamiineja, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Tämä kannattaa pitää mielessä flunssakauden aikaan.
 • Yksi heran tärkeä ominaisuus on se, että siinä on runsaasti kivennäisaineita kuten kalsiumia, fosforia, kaliumia, natriumia, mangaania ja magnesiumia, jotka ovat kaikki tärkeitä elimistön normaalille toiminnalle.
 • Heran kaloripitoisuus on suhteellisen alhainen. Sen käyttöä suositellaankin erityisesti niille henkilöille, joilla on korkea kolesteroli ja joiden täytyy hoitaa sydän- ja verisuonisairauksiaan, kuten korkeaa verenpainetta.
 • Heran käyttöä suositellaan myös laihduttajille, sillä se on vähäkalorista.

Heran ominaisuudet

Hera on maidon osa

Heran ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa maitohappo, proteiinit ja vähäinen rasvapitoisuus.

Heran pääasialliset ravintoaineet pitävät terveenä. Tästä on myöhemmin hyötyä monilla tavoilla:

 • Hera on erittäin hyväksi mikrobiomille, sillä se toimii tehokkaana prebioottina suolistossa. Näin ollen se on hyvin hyödyllistä esimerkiksi ripulissa ja ummetuksessa.
 • Hera on loistava lisäravinne urheilijoille, sillä se edistää energiana toimivien hiilihydraattien synteesiä.
 • Se on myös luontainen puhdistaja, sillä siinä on runsaasti aminohappoja kuten glutamiinia, jotka auttavat maksan puhdistuskyvyssä.

Viisi korviketta heralle

Heralle voi valmistaa erilaisia korvikkeita

Seuraavilla vaihtoehdoilla voi korvata heran tarvittaessa:

1. Valmista itse heraa viinikivestä. Sekoita 1 3/4  tl viinikiveä kahteen ja puoleen desiin maitoa ja anna seistä huoneenlämmössä 5-10 minuuttia, kunnes se on valmista. Siivilöi ennen käyttöä.
2. Sitruunamehu. Sekoita ruokalusikallinen sitruunamehua noin kahteen ja puoleen desiin rasvatonta maitoa. Anna seoksen olla huoneenlämmössä noin 5-10 minuuttia. Seos muistuttaa ulkonäöltään juoksutettua maitoa tai hyvin nestemäistä jogurttia. Siivilöi ja käytä.
3. Tee sitä jogurtista. Sekoita kaksi ruokalusikallista maitoa pariin desiin luonnonjogurttia. Sekoita ja käytä.
4. Käytä hapankermaa. Voit valmistaa nopeasti korvikkeen heralle ohentamalla hapankermaa pieneen määrään maitoa. Sekoita ja käytä.
5. Käytä etikkaa tai omenaviinietikkaa. Lisää ruokalusikallinen jompaakumpaa kahteen ja puoleen desiin rasvatonta tai vähärasvaista maitoa. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä 5-10 minuuttia (sen tulisi näyttää juoksutetulta). Sekoita ja käytä.

Nyt viimeistään tunnet heran ominaisuudet ja joitakin korvikkeita sille. Pyri sisällyttämään niitä ruokavalioosi säännöllisesti!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Karakoyun I., Duman C., Demet Arslan F., Baysoy A., et al., Vitramin B12 and folic acid associated megaloblastic anemia: could it mislead the diagnosis of breast cancer? Int J Vitam Nutr Res, 2019. 89 (5-6): 255-260.
 • Poveda E., Suerto lácteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Rev Chil Nutr, 2013.
 • Skryplonek K., Dmytrow I., Mituniewicz Malek A., Probiotic fermented beverages based on acid whey. J Dairy Sci, 2019. 102 (9): 7773-7780.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.