Logo image
Logo image

Opi kuuntelemaan kehoasi

4 minuuttia
Opi kuuntelemaan kehoasi
Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2019

Kehon kuunteleminen on tärkeää, sillä keholla on hallussaan kaikki vastaukset tuntemuksiisi. Älä tukahduta tunteitasi, vaan kuuntele sydäntäsi ja anna sen loistaa.

Miksi kehon kuunteleminen on tärkeää?

Monet sairaudet johtuvat tai ovat suoraa seurausta tunteiden pitkällisestä tukahduttamisesta. Tunteiden kieltäminen johtaa kohonneeseen stressitasoon ja jatkuvaan valppauteen, mikä rasittaa kehoa. Tämä tila estää sinua näkemästä ja ymmärtämästä, mitä kehon sisällä tapahtuu.

Sinun on kuunneltava kehoasi. Kehossa piilevät vastaukset kaikkeen epämukavuuteesi, levottomuuteesi ja katumuksiisi, sekä vainoavaan kipuun, häiritseviin ajatuksiin ja paranemisprosesseihin, joille et anna tarpeeksi aikaa.

Ruuansulatusjärjestelmä tunnetaan kehon toisina aivoina, sillä se vaikuttaa suoraan mielialaan ja tunteisiin. Suolisto toimii riippumattomana aivojen toiminnasta. Asiantuntijoiden mukaan 95 % kehon muodostamasta serotoniinista syntyy suolistossa.

Tämä on yksi monista syistä siihen, miksi koko kehon terveyteen tulee suhtautua tarkkaavaisesti ja kuunnellen.

Some figure

Mistä aloittaa kehon kuunteleminen?

Aloita yksinkertaisista asioista. Jos olet väsynyt, lepää. Jos sinun täytyy päästä vessaan, käy vessassa. Jos sinua itkettää, itke. Huomioi omat reaktiosi, hengityksesi ja sydämesi lyönnit. Kuuntele sisäistä ääntäsi.

Lukiessasi tätä tekstiä on hengityksesi joko kiihtynyt tai hidastunut. Mitä tunnet juuri tällä hetkellä? Jos luet ruuansulatusongelmista tai kuukautiskierrosta, mitä se saa sinut tuntemaan omassa kehossasi? Koetko erityisiä tuntemuksia näitä asioita miettiessäsi?

Sinun on annettava itsellesi mahdollisuus oppia ymmärtämään sitä, miltä kehosi tuntuu ja miten sitä kuuntelet parhaiten. Jos jalkasi ovat turrat ja puutuneet, ehkäpä sinun tulisi nousta ylös ja käydä pienellä lenkillä virkistääksesi jalkojen verenkiertoa.

On tärkeää oppia luottamaan kehon sisäiseen viisauteen. On tärkeää tunnistaa, mitä kehossa tapahtuu ja miksi. Ihmiskunta on kehittynyt viime vuosisatojen aikana suurin harppauksin, mutta oma kehomme on meille usein yhä suuri, pelottava mysteeri. Emme osaa antaa keholle sitä, mitä se tarvitsee ja tulkitsemme kehon viestejä väärin.

Sinun ei tarvitse tietää pilkuntarkkaan, mitä kehossa tapahtuu reagoidaksesi siihen. Sinun ei tarvitse tietää, miksi sydämen syke kiihtyy tai miksi sinua itkettää tai miksi jokin lihas kramppaa.

Ymmärrys tulee itsestään, kun annat itsellesi luvan tuntea kaikkia tunteita. Tämä prosessi tapahtuu samanaikaisesti kehossa ja mielessä. Juuri tästä syystä on erityisen tärkeää antaa itsellesi mahdollisuus tuntea jokainen kehosta nouseva tuntemus.

Some figure

Kun olet alkanut kokea epämukavuutta, ahdistusta tai muita tunteita ja tuntemuksia kehossa, muuttuu niiden hoitaminen monimutkaiseksi.

Sulje silmäsi ja omista lyhyt hetki hyvinvoinnillesi: mieti mitä viime tuntien tai viime päivien aikana on tapahtunut. Näin löytyvät syyt ja vinkit kokemiisi oireisiin ja tunteisiin.

Parantumisen peruspilarit

Jos et kohtaa kehon sinulle välittämiä viestejä, johtaa tämä yleensä vaikeuksiin. Jos sivuutat ensimmäisen viestin, voi toinen viesti iskeä sinuun vasaran tavoin.

Tunteet ja tuntemukset auttavat sinua elämään tietoisesti ja ympäristöäsi havainnoiden, ne auttavat sinua osallistumaan elämän kokemuksiin ja luottamaan kehon viisauteen.

Ajan myötä olet ehkä eristäytynyt itsestäsi, etkä ole antanut tarpeeksi arvoa kyvyllesi tarkkailla omaa itseäsi. Ehkäpä tunnet, että olet jatkuvasti vaarassa ja hädässä, vaikeuksissa ja myrskyissä, jotka vaativat huomiotasi.

Tästä johtuen vältät sitä, mikä on oikeasti tärkeää, kuten tunteiden aiheuttaman tuskan käsittely. Tämä johtaa siihen, että keho joutuu välittämään yhä kovempia ja voimakkaampia viestejä saadakseen huomiosi. Tämä voi johtaa vakaviin terveyshaittoihin.

Suru ja tuska, suurimmat liittolaisesi

Ihminen on oppinut ajattelemaan, että aina pitäisi olla hyvällä tuulella, positiivisella mielellä ja suhtautua elämään hyvillä mielin. Kukaan ei pysty tähän joka päivä. Emme ole vieläkään täysin ymmärtäneet sitä, että se mikä on oikeasti tärkeää on tunteminen.

Sinun ei tulisi sivuuttaa tai jättää huomiotta surua ja kipua, sekä niiden voimaa. Nämä kaksi ovat luonnon väkevimpiä opettajia, jotka auttavat sinua kulkemaan läpi elämän eheänä ja viisaampana.

Jos kiellät negatiiviset tunteet, etkä anna niille huomiota, ne voivat päätyä tekemään tuhoja kehossa ja mielessä. Yhteiskunta opettaa, että negatiiviset tunteet ovat pahaksi, mutta todellisuudessa ne ovat aivan yhtä tärkeitä kuin positiivisetkin tunteet.

Itkeminen on vain yksi keino energian kanavoimiseen ja kehon ymmärtämiseen. Jos itkettää, anna itkun tulla. Itku voi puhdistaa ja vapauttaa, se auttaa pääsemään yli kivuliaista asioista ja jatkamaan eteenpäin.

Some figure

On mielenkiintoista tutkia sitä, miten tukahdutamme tunteemme nauttimalla lääkevalmisteita ja harhauttamalla ajatuksia vaikkapa urheilemalla. Kun tukahdutat tunteita etkä kohtaa niitä, ja aivoissa kehittyy endorfiineja muusta toiminnasta, estyy kyynelten tuottaminen ja tunteiden kanavointi ja käsittely.

Ilon ja surun kyyneleet koostuvat aivan eri asioista ja ne syntyvät eri hormonien tuotannosta, sekä aivan eri syistä. On tärkeää antaa kyynelten tulla silloin kun itkettää. Itkeminen on tärkeä reaktio, eikä sitä tule häpeillä tai vältellä.

Kun annat itsellesi luvan vapauttaa kaikki tunteesi, on koko kehosi ja sielusi kevyemmän tuntuinen ja puhdas. Sekä suru että ilo auttaa meitä elämään täydempää, onnellisempaa elämää.

Kun pystyt antamaan luvan kaikkien tunteiden kokemiselle, saavutat psyykkisen selkeyden ja kirkkauden ja näet tilanteesi selväjärkisesti. Ikävä kyllä monissa tapauksissa sivuutamme kaikki tunnekokemuksemme ja päädymme elämään onnettomina ja tyhjinä ihmisinä.

Kipu joka päättää kivun

Usein päädymme ajattelemaan, että elämä on pelkkää yritystä ja uhrausta, ja että tämä tekee elämästä jotenkin kunnioitettavampaa ja väkevämpää. Toki ajatuksena tämä tuntuu käyvän järkeen, mutta todellisuudessa elämän ei tarvitse olla täynnä uhrauksia.

Ainoa tie henkiseen vapauteen syntyy siitä, että ihminen pystyy näkemään kaikki ne prosessit, jotka ovat hautautuneet toiminnan ja ajatusten alle.

Saavuttaaksesi tilan, jossa tämä on mahdollista, tulee sinun keventää painolastiasi ja ottaa muutama askel kohti uutta asennetta. Oikealla asenteella voit luoda terveempiä tunteita itsellesi.

Lakkaa juoksemasta karkuun kehosi viestejä ja merkkejä ja aloita oman kehon kuunteleminen. Seuraa kehosi esimerkkiä ja anna itsesi tuntea kaikki ihmiskokemukseen kuuluvat tunteet. Lakkaa hautaamasta kokemuksiasi ja tunteitasi sielusi sopukoihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.