Onko olemassa oikea tapa ulostaa?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Ihminen, kuten muutkin nisäkkäät, kyykistyy levätäkseen, tehdäkseen työtä sekä tyhjentääkseen suolensa. Miten, ja millaisessa asennossa tapahtuu oikeaoppinen ulostaminen? Siitä lisää tämän päivän artikkelissamme.
Ulostaminen vessanpöntöllä on luksusta
Vessassa käyntiin liittyvät tavat muuttuivat pysyvästi silloin, kun Sir John Harington keksi vuonna 1591 vessanpöntön. Ensin tätä välinettä pidettiin luksuksena, ja kaikilla ei ollut mahdollista käyttää sitä – itse asiassa vain kuninkaallisilla. Vessanpönttö oli kuitenkin käytössä myös vammaisilla, mutta vain harvoissa tapauksissa.
Kun putki- ja viemäritekniikka kehittyi, vessanpöntöstä tuli massatuote, ja tällöin myös tavalliset ihmiset saivat arkeensa kyseisen luksuksen, joka aikaisemmin oli vain kuninkaallisten käytössä. Lisäksi juokseva vesi muutti vessatottumuksia, ja siten se tapa, jolla ihmiset kävivät ulostamassa, muuttui myös.
Tieteelliset argumentit: kyykistyminen on parempi tapa
Vuonna 1964 kirjassaan Gastroenterology tohtori Henry L. Bockus tuli siihen tulokseen, että kyykistyminen niin, että reidet ovat painettuina vasten vatsaa, on ihanteellinen asento ulostamiseen.
Samoin tohtori Alexander Kira totesi vuonna 1966 kirjassaan The Bathroom, että ihmisen tulisi kyykistyä vastatakseen kyseiseen luonnon kutsuun, sillä tämä asento vähentää sitä vaivannäköä, joka ulostamiseen liittyy.
Lisäksi tohtori Dov Sikirov julkaisi tutkimuksen, jossa verrattiin käytettyä voimaa silloin, kun istutaan ja kun kyykistytään ulostamisen aikana. Tulokset tästä esittivät, että suolen tyhjennys tuottaa tyydyttävän tuntemuksen, kun ihminen on kyykkyasennossa.
Istuma-asento vaatii liiallista työntämistä, ja se vaatii myös enemmän aikaa verrattuna kyykyssä olemiseen.
“Ihanteellinen asento ulostamiseen on kyykkyasento.”
-Henry L. Bockus, lääketieteen tohtori
Mitä tapahtuu, kun ihminen ulostaa?
Sana “ulostaminen” voidaan määritellä prosessina, jonka kautta aines, eli uloste, saadaan pois kehosta.
Tämän prosessin aikana ihmisen enteerinen hermosto ja parasympaattinen systeemi mahdollistavat useat toiminnot, ja näitä ovat esimerkiksi seuraavat: ulosteen kertymisen hallinta peräsuolessa sekä rentoutus koskien ulkoista sulkijalihasta ja puborectalis-lihasta.
Viimeisin näistä mahdollistaa sen, että peräsuoli asettuu sen suuntaisesti, että voidaan saada aikaan vatsansisäistä painetta, ja siten jäte voidaan työntää pois kehosta.
Kyykistyminen – miten se tulee tehdä?
On tärkeää tässä kohtaa tuoda esille, että jos käyt vessassa kyykkyasennossa, jalkojesi tulee olla 35 asteen kulmassa muuhun kehoosi nähden. Näin tekemällä voit painaa lihaksesi vatsaa vasten.
Tämä luo painetta peräsuolen sisäisissä onkaloissa, ja se vapauttaa sekä saa suolen asettumaan siten, että tuloksena on jätteen poistuminen nopeasti, helposti ja perusteellisemmin.
Ulostaminen istuma-asennossa – mikä on ihanteellista?
Kun olet istuma-asennossa ulostamista varten, olet päinvastaisessa asennossa kuin kyykyssä ollessasi. Näin jalkasi ovat 90 asteen kulmassa vatsan ja reisien osalta. Tämä asento ei mahdollista kunnollista peräsuolen ja -aukon asettumista.
Lisäksi tässä käy niin, että jaloista ei tule ollenkaan painetta paksusuolta ja vatsaa kohden. Siten tarvitaan enemmän vaivaa, jotta suoli voitaisiin saada tyhjennetyksi kunnolla.
Tämä asento johtaa moniin ongelmiin, joita ovat ummetus, ärtyneen suolen oireyhtymä, tyrät ja peräpukamat. Vakavissa tapauksissa se voi myös johtaa peräsuolen tai suoliston syöpään.
Hyötyjä kyykkyasentoon vaihtamisesta – kannattaako se?
Tässä asennossa ulostaminen antaa seuraavat hyödyt hyvinvointiasi ajatellen:
- Pystyt tekemään ulostamisen nopeammin ja helpommin.
- Se estää aineksen kulkeutumista peräsuolen ja ohutsuolen välillä, joten se vähentää riskiä siitä, että ohutsuoli tulee saastutetuksi.
- Se estää jännitettä kyseisellä alueella, mikä estää tyriä, divertikuloosia ja muita ongelmia kehittymästä.
- Se on osa ei-invasiivista peräpukamien hoitoa.
- Mitä tulee raskaana oleviin naisiin, tämä asento estää sitä, että kohtuun kohdistuu painetta, ja se auttaa myös valmistautumisessa luonnolliseen synnytykseen.
- Se estää ulosteen kertymistä. Tämä tila on yksi pääasiallisista syistä siihen, että kehittyy umpilisäkkeen tai suoliston tulehtumista.
On myös tärkeää muistaa se, että 90 asteen asento vessassa käytäessä on yhdistetty peräsuolen syövän kehittymiseen (CRC), vaikka tämä hypoteesi torjuttiinkin Sahand Sohrabin tutkimuksessa.
Kuinka tätä tietoa voidaan hyödyntää?
Maailmassa, jossa on monenlaista wc-suunnittelua, ei kuitenkaan ole tarjolla montaa sellaista vaihtoehtoa, jotka sisältävät kyykkyasennon. Voimme kuitenkin mukauttaa pönttöä jalkatuen avulla.
Sen ei tarvitse olla tietyn korkuinen, mutta sen tulee kyllä olla tarpeeksi korkealla, jotta 35 asteen kulmaan voitaisiin päästä ulostamisen aikana.
Jotkut ihmiset mieluummin astuvat pöntölle, jotta pääsevät kyseiseen asentoon, mutta tämä voi kuitenkin olla vaarallista, ja tuloksena saattaa olla putoaminen tai pöntön rikkoutuminen. Emme siis todellakaan suosittele pöntön päälle kiipeämistä!
Tiesitkö tämän vessatottumuksistamme? Tiesitkö, että tavallinen istuma-asento ei olekaan se paras vaihtoehto ulostamista varten? Voisitko itsekin siis harkita kyykkyasentoon vaihtamista nyt kun tiedät, että tämä muutos olisi hyväksi terveytesi kannalta?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fraca Padilla, M., Muñoz-Navas, M., & Rey Díaz-Rubio, E. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
- Cerdán Miguel, J., Cerdán, C., & Jiménez, F. (2005). Anatomofisiología de la continencia y la defecación. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(05)74637-6
- García-Armengol, J., Moro, D., Ruiz, M. D., Alós, R., Solana, A., & Roig-Vila, J. V. (2005). Defecación obstructiva. Métodos diagnósticos y tratamiento. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/s0009-739x(05)74645-5
- Sir John Harington. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/biography/John-Harington.
- Sikirov D. Comparison of straining during defecation in three positions: results and implications for human health. Dig Dis Sci. 2003;48(7):1201-1205. doi:10.1023/a:1024180319005.
- Sakakibara R, Tsunoyama K, Hosoi H, et al. Influence of Body Position on Defecation in Humans. Low Urin Tract Symptoms. 2010;2(1):16-21. doi:10.1111/j.1757-5672.2009.00057.x.
- Sugerman DT. Hemorroides. JAMA 2014; 312 (24): 2698. doi: 10.1001 / jama.2014.281.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.