Onko gluteenilla ja fibromyalgialla yhteys?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Fibromyalgia on terveyden häiriö, johon liittyy lihaskipuja ja jatkuvia väsymyksen jaksoja. Ne, jotka kärsivät fibromyalgiasta kokevat suuressa osassa kehoaan jännittyneisyyttä ja herkkyyttä, ja heillä monesti myös muita oireita, kuten kankeutta, päänsärkyjä sekä kihelmöintiä käsissä ja jaloissa. Oletko kuullut, että gluteeni ja fibromyalgia saattavat olla liitoksissa toisiinsa? Lue lisää aiheesta!
Mikä on fibromyalgia?
Tätä häiriötä pidetään kroonisena sairautena, ja uskotaan, että lähes 3 % maailman väestöstä kärsii siitä. Lisäksi on huomionarvoista, että fibromyalgiaa tavataan naisilla kymmenen kertaa enemmän kuin miehillä.
Vakavimmat tapaukset esiintyvät aikuisilla ja sellaisilla potilailla, joilla on esimerkiksi nivelreuma, niveltulehdus, lupus, tai selkärangan kunnon heikkenemistä.
Jotkut asiantuntijat uskovat, että pääsyynä sairauteen ovat perintötekijät, mutta siihen liittyy myös muita syitä, kuten esimerkiksi vammat onnettomuuksista, fyysinen aktiivisuus, sekä muut sairaudet.
Itse asiassa viimeaikaisessa tutkimuksessa todettiin, että tämän häiriön omaavilla ihmisillä voi olla ongelmia myös gluteenin vuoksi. Tätä ainetta on vehnässä, ohrassa ja rukiissa, ja se lisää kehon tulehtuneisuuden tasoa ja häiritsee kyseisen sairauden oireiden lievittymistä.
Kuinka gluteeni ja fibromyalgia ovat yhteyksissä toisiinsa?
BMC Gastroenterology -organisaation julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että gluteenittomalla ruokavaliolla on oleellinen parantava vaikutus niillä naisilla, joilla on todettu ärtyneen suolen oireyhtymä ja fibromyalgia.
Vaikka tutkimuksessa otettiinkin huomioon, että fibromyalgian syy on arvoitus myös terveydenhoidon ammattilaisille, tulokset ovat lupaavia kyseisen sairauden kanssa kamppailevien kannalta.
Tutkimuksessa päätellään, että gluteeniin liittyvät kehon tulehdusprosessit suolistossa saattavat olla osatekijöinä keskushermoston lisääntyneen herkkyyden synnyssä, ja tämä on suurin syy fibromyalgian kehittymiselle.
Sen suhde kehon tulehtuneisuuteen on ollut useiden tutkimusten kohteena viime aikoina, sillä gluteenille herkät ihmiset kokevat usein lisääntynyttä tulehtuneisuutta gluteenia sisältäviä tuotteita syötyään.
Gluteeni ja fibromyalgia johtuu solujen tulehtuneisuudesta, mikä vaikuttaa niveliin, lihaksiin ja muihin elimistön kudoksiin.
Moni ihminen ei kuitenkaan ole edes tietoinen siitä, että heidän kehonsa ei siedä gluteenia, ja tämä voi tehdä häiriön aiheuttamista ongelmista paljon suuremmat.
Siksi asiantuntijat suosittelevatkin, että fibromyalgiaa sairastavat poistaisivat gluteenia sisältävät ruoat ruokavaliostaan. Tämä tulisi tehdä muiden hoitomuotojen lisäksi.
Mitä muita keinoja voidaan käyttää fibromyalgian hillitsemiseksi?
Sen lisäksi, että kaikki gluteenia sisältävät ruoat poistetaan ruokavaliosta, myös muita tärkeitä asioita voidaan tehdä sairauden hillitsemiseksi tehokkaammin.
Ruokailutottumusten muuttaminen sekä säännöllinen liikunta ovat eräitä tärkeimmistä tavoista, joilla fibromyalgiaa voidaan hoitaa.
Varmista, että saat riittävästi magnesiumia
Paljon magnesiumia sisältävien ruokien nauttiminen suojaa lihaksia ja jänteitä, ja se vähentää jännittyneisyyttä ja nivelkipua.
Tällaisia ruokia ovat muun muassa seuraavat:
- pinaatti
- salaatti
- parsa
- kurpitsansiemenet
- melassi
Pidä huolta D-vitamiinin saannista
Jos sinulla on kehossasi D-vitamiinin puutos, tämä voi olla ongelma, sillä se on yhdistetty fibromyalgiaa sairastaviin.
Kohtalainen kyseisen vitamiinin saanti voi vähentää kroonisen kivun jaksoja sekä lisätä ihmisen fyysistä suorituskykyä.
Eräitä hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat seuraavat tuotteet:
- rasvainen kala
- naudanliha
- juusto
- kananmunan keltuainen
- sienet
- maito
Nauti kalsiumia sisältäviä tuotteita
Sellaiset ruoat, joissa on paljon kalsiumia, vähentävät lihasten supistelemista sekä parantavat luiden ja nivelten terveyttä.
Kalsiumia saa seuraavista tuotteista:
- maito
- juusto
- jogurtti
- soijamaito
- pavut
- parsakaali
Liikunnan säännöllinen harrastaminen
Jos harrastat liikuntaa, pystyt parantamaan verenkiertoasi, kohentamaan lihasryhmiesi kuntoa sekä voit helpommin pitää yllä tervettä painoa, jotta voisit välttää kehosi liiallisen rasittamisen.
Sellaiset liikuntamuodot kuten kävely, pyöräily tai uinti, ovat ihanteellisia tämän häiriön kanssa kamppaileville.
Hieronta auttaa
Hieronnalla, joka tehdään rentouttavien öljyjen avulla, on kipua vähentävä vaikutus, ja tällainen hieronta lievittää myös muita oireita, jotka liittyvät fibromyalgiaan.
Tärkein asia tällaisessa hieronnassa on juuri oikean paineen asettaminen, jotta lihaksille koituvaa haittaa voitaisiin välttää. Etsi avuksesi ammattilainen, joka voi tehdä hieronnan oikeaoppisesti.
Lopuksi sanomme vielä sen, että vaikka gluteenin ja fibromyalgian välisen yhteyden vahvistamiseksi tuleekin vielä tehdä enemmän tieteellistä tutkimusta, ruokavalion muuttaminen on loistava tapa ilman sivuvaikutuksia yrittää hallita paremmin tämän häiriön tuottamia ongelmia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Qanneta, R., Fontova, R., & Castel, A. (2015). Respuesta a: Fibromialgia y fatiga crónica causada por sensibilidad al gluten no celíaca. Reumatologia Clinica. https://doi.org/10.1016/j.reuma.2014.09.008
- Rodrigo, L., Blanco, I., Bobes, J., & de Serres, F. J. (2013). Clinical impact of a gluten-free diet on health-related quality of life in seven fibromyalgia syndrome patients with associated celiac disease. BMC Gastroenterology. https://doi.org/10.1186/1471-230X-13-157
- Volta, U. (2014). Gluten-free diet in the management of patients with irritable bowel syndrome, fibromyalgia and lymphocytic enteritis. Arthritis Research and Therapy. https://doi.org/10.1186/s13075-014-0505-1
- Bagis, S., Karabiber, M., As, I., Tamer, L., Erdogan, C., & Atalay, A. (2013). Is magnesium citrate treatment effective on pain, clinical parameters and functional status in patients with fibromyalgia? Rheumatology International. https://doi.org/10.1007/s00296-011-2334-8
- McKenna, M. J., & Murray, B. (2014). Vitamin D deficiency. In Endocrinology and Diabetes: A Problem-Oriented Approach. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-8684-8_23
- Busch, A. J., Webber, S. C., Brachaniec, M., Bidonde, J., Bello-Haas, V. D., Danyliw, A. D., … Schachter, C. L. (2011). Exercise therapy for fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0214-2
- D’Agnelli, S., Arendt-Nielsen, L., Gerra, M. C., Zatorri, K., Boggiani, L., Baciarello, M., & Bignami, E. (2019). Fibromyalgia: Genetics and epigenetics insights may provide the basis for the development of diagnostic biomarkers. Molecular pain, 15, 1744806918819944. https://doi.org/10.1177/1744806918819944
- Isasi C, Tejerina E, Fernandez-Puga N, Serrano-Vela JI. Fibromialgia y fatiga crónica causada por sensibilidad al gluten no celíaca. Reumatol Clin. 2015;11:56–57
-
Ferreira I, Ortigoza Á, Moore P. Magnesium and malic acid supplement for fibromyalgia. Suplemento de magnesio y ácido málico para fibromialgia. Medwave. 2019;19(4):e7633. Published 2019 May 28. doi:10.5867/medwave.2019.04.7632
- Moreno García, M. S., Río-Martínez, P. S. del, & Baltanás Rubio, P.. (2017). Fibromialgia y niveles de vitamina D. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 24(1), 47. https://dx.doi.org/10/20986/resed.2016.3444/2016
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.