Tee keitoistasi terveellisempiä

Sen lisäksi, että keitot ovat varsinaista lohturuokaa, ne ovat erittäin muunneltavia. Keitot ovatkin erittäin hyvä vaihtoehto silloin, kun olet sairaana, sillä ne tarjoavat kehollesi ravinteita ja kosteutusta.

Tulet kotiin pitkän päivän jälkeen, ja sinulla on kylmä. Haluat vain ja ainoastaan mennä lämpimään kylpyyn, ja sitten haluat syödä jotakin sellaista, jolla saat kehosi lämpötilan nousemaan. Suuntaa katseesi keittoihin!

Sen lisäksi, että keitot ovat oikeaa lohturuokaa, ne voivat myös olla erittäin ravitsevia sekä tuoda mieleen lapsuutesi (olitpa silloin keittojen ystävä tai et!).

Tällä kertaa haluamme siis kertoa sellaisista keitoista, jotka ovat terveellisiä ja joista saat runsaasti hyötyä hyvinvointiasi ajatellen. Näillä helpoilla resepteillä voit valmistautua talveen herkullisella tavalla!

Miksi keitto on hyväksi keholle?

Olitpa sairaana tai viluissasi, yrittäen saada kehosi lämpötilan nousemaan, tai sitten vaikkapa perheesi kanssa pöydän ääressä, keitot antavat lukuisia hyötyjä. Seuraavassa on niistä muutama.

Keitot ovat perinneruokaa

Kasviskeitto

Sukupolvi toisen jälkeen on ottanut keitot ravinnokseen, ja ne ovatkin eräs maailman suosituimmista ruoista. Tiesitkö, että ensimmäinen viittaus tähän ruokatyyppiin on paleoliittiselta kaudelta? Ranskalaisista Les Eyzies de Tayac -luolista on löydetty maalauksia, jotka esittävät ihmisryhmää syömässä keittoa.

Mutta keittojen osalta ei tarvitse mennä aivan näin kauas aikojen taakse. Saatat muistaa lapsuudestasi hetkiä, jolloin isoäitisi, tätisi tai äitisi teki keittoa koko perheelle, ja tällaiset muistot voivat olla kultaisia.

Keitot sopivat kaikille

Lapset, vauvat, aikuiset, vanhukset… Jokainen ihminen hyötyy siitä, että saa kulhollisen ravitsevaa kasviskeittoa. Keitot ovat lohdullista ruokaa, jonka avulla voit muun muassa tuntea olosi paremmaksi ilmojen kylmetessä.

Siksi keitot ovatkin usein ensimmäinen vaihe illallisilla. Voitaisiin jopa sanoa, että keitot auttavat luomaan sitä kaavaa, jonka puitteissa vanhemmat, lapset ja sisarukset viettävät aikaa yhdessä.

Keitot ovat ravitsevia

Ravinnon näkökulmasta katsottuna keitoista saa runsaasti vitamiinia ja proteiinia. Keittoja valmistetaan usein kasviksista, mutta niitä voi tehdä myös punaisen lihan, kanan, kalan, pastan ja riisin avulla. Keittoihin voi helposti yhdistää aineksia kaikista eri pääruokaryhmistä, jotta saisit monipuolista ravintoa jo yhdestä ateriasta.

Keitot nesteyttävät kehoa

Runsas keitto

Kun olet sairaana, vaikkapa kuumeessa, lääkärien mukaan on hyväksi nauttia keittoja. Niistä saa paljon nestettä ja mineraaleja, ja siten kehosi pysy paremmin nesteytettynä.

Keitoissa on vain vähän kaloreita

On tietysti erilaisia keittoja, ja vähäkalorisia ovat etenkin ne, joissa on kasviksia ja vettä. Älä siis laita mukaan sellaisia aineksia, joissa on paljon hiilihydraatteja, kuten esimerkiksi pastaa. Kasviskeitot ovat hyvin vähäkalorisia suhteessa niiden massaan.

Keitto sopii mihin tahansa vähäkaloriseen dieettiin, sillä se pitää nälkää sekä saa sinut välttämään turhia välipaloja aterioiden välillä.

Keitot ovat helposti sulatettavia

Koska moni keittojen aineksista on jo valmiiksi pilkottu tai sekoitettu, keitot ovat helppoa käsiteltävää ruoansulatukselle. Ne sopivat siten erityisesti lapsille ja vanhuksille.

Keitot ovat lääkinnällisiä

Makaronikeitto

Ravinteikas keitto voi estää vilustumista ja flunssaa talvella. Tätä varten klassikko on tietysti kanakeitto, joka on erinomainen esimerkki kotihoidoista. Kanakeitossa on bakteereja ja tulehtuneisuutta torjuvia aineksia, mikä tekee siitä erittäin tehokkaan hoitavan ruoan.

Keitot ovat edullisia

Lopuksi muistutamme keittojen edullisuudesta ja siitä, että ne ovat erittäin helposti valmistettavia jo kotonasi olevista aineksista. Sinun tarvitsee vain katsoa, mitä aineksia jääkaapistasi ja hyllyiltäsi löytyy ja koota ne yhteen – keittosi on lähes valmis!

Mitä tarvitaan täydellisen keiton valmistamiseksi?

On olemassa tuhansia ja tuhansia reseptejä keittojen valmistukseen, ja useimmilla niistä on jo hyvin pitkä perinne, tai ne luotiin vuosikymmeniä sitten omien isoäitiemme toimesta. Seuraavaksi annamme muutamia hyviä esimerkkejä keittojen aineksista ja resepteistä.

Hyvät ainekset keittoon

 • sipuli
 • punainen tai vihreä paprika
 • porkkana
 • selleri
 • purjo
 • valkosipuli
 • persilja

Voit myös laittaa sekaan mitä tahansa seuraavista, tai myös muita aineksia:

 • tomaatti
 • peruna
 • kesäkurpitsa
 • fenkoli
 • vesikrassi
 • pinaatti
Kanakeitto

Älä unohda myöskään mausteita:

 • suola
 • timjami
 • oregano
 • laakerinlehti
 • oliiviöljy

Laita sekaan näitä, mikäli haluat:

 • riisi
 • pasta
 • liha
 • kana
 • kala
 • sienet

On olemassa monia mahdollisia tapoja valmistaa hyvä keitto, ja seuraavassa on eräitä suosituksiamme.

Julienne

Tämä nimi tulee siitä, kuinka kasvikset leikataan. Kyseessä on värikäs ruokalaji, jossa on paljon vitamiineja, kuitua ja kalsiumia.

Keitä kasviksia liemessä, kunnes ne ovat kaikki pehmenneet. Voit lisätä sekaan myös riisiä tai pastaa.

Sosekeitto

Sosekeitto valmistetaan helposti ottamalla mukaan yksi vaihe ennen ainesten laittamista lautaselle. Hienonna kasvikset tehosekoittimessa, ja voit laittaa sekaan hiukan maitoa tai muuta nestettä. Jotkut käyttävät myös erilaisia jauhoja suurustaakseen keiton.

Käristetty keitto

Sienikeitto

Tätä keittoa tehdään joskus ensimmäiseksi mainitsemamme valmistustavan yhteydessä, sillä kasvisten paloittelun jälkeen niitä ruskistetaan oliiviöljyssä. Sitten laitetaan vettä tai lientä, kunnes kaikki ainekset pehmenevät.

Yhden aineksen keitto

Tällainen keitto voi olla soseutettu, tai sitten juliennekeitto tai suurempien palojen keitto, mutta se sisältää vain yhtä ainesta. Yksi esimerkki voi olla kesäkurpitsa, tai vaikkapa tomaatti tai peruna.

Kylmä keitto

Pastakeitto

Tällainen keitto on täydellistä ruokaa kesällä, ja se on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua odottaa talveen alkaakseen syödä herkullisia kotona valmistettuja keittoja. Voit valmistaa kylmiä keittoa esimerkiksi hienonnetuista punajuurista ja kurkusta, ja keittää sen sitten tavalliseen tapaan. Anna keiton vain viiletä, jotta voisit nauttia sitä kylmänä.

Entä liemet – kannattako niitä käyttää?

On monia erilaisia vaihtoehtoja ja mielipiteitä, ja liemikuutioiden käyttö on toisten mielestä hyvä ja toisten mielestä huono asia.

Totuus on se, että ne sisältävät paljon natriumia – sitä ei voida kieltää. Mutta liemet antavat keitoille kuitenkin lisää makua, joten valinta on sinun.

Jotkut ihmiset jättävät liemet pois ja etsivät muita tapoja saada keittoihinsa makua esimerkiksi käsiteltyjen tai kuivatettujen kasvisten avulla. Voit aina kysyä lääkäriltäsi, mitä hän suosittelee omalla kohdallasi, ja näin kannattaa tehdä etenkin, jos sinulla on verenpaineeseen tai munuaisiin liittyviä ongelmia.

Kokeile siis mainitsemiamme terveellisiä perusreseptejä ja -aineksia, jotta voisit nauttia erilaisista keitoista helposti, edullisesti ja herkullisesti, ja ympäri vuoden!

UUTISIA VERKOSSA