Onko alkoholin juominen lopetettava, jotta laihtuu?
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Kun haluamme pudottaa painoamme, runsaan liikunnan ja tasapainoisen ruokavalion lisäksi meitä kehotetaan luopumaan alkoholista. Alkoholin juominen vaikuttaa suoraan kehon luontaiseen tasapainoon ja ulkonäköön.
Muttajotkut lääkärit sanovat, ettei laihtuminen välttämättä vaadi alkoholista luopumista kokonaan, kunhan sitä juodaan kohtuudella.
Lue lisää tästä artikkelista.
Miksi alkoholin juominen kannattaa lopettaa?
Päivittäin alkoholia juovat ihmiset saavat 100-200 ylimääräistä kaloria. Alkoholista luopumisen hyötyjä ovat mm.:
- Se parantaa aisteja (erityisesti haju- ja makuaistia).
- Se vähentää infektiosairauksien riskiä.
- Se parantaa mielialaa.
- Alkoholista luopuminen vähentää myös kehon hajuja, parantaa kynsien ja hiusten terveyttä sekä auttaa pudottamaan painoa.
Alkoholista luopuminen saa painon putoamaan seuraavista syistä.
1. Alkoholin juominen saa syömään enemmän
Kun juot pienen määrän alkoholia, syöt todennäköisemmin roskaruokaa (erityisesti pikkupurtavia).
Jos juot alkoholin sijaan mineraalivettä tai sokerittomia mehuja lounaalla tai illallisella, kärsit vähemmän mieliteoista ja valitset terveellisempiä vaihtoehtoja.
2. Alkoholissa on ylimääräisiä kaloreita
Alkoholi lisää merkittävästi nautittujen kalorien määrää, tiedostamattamme, jopa enemmän kuin ruoka.
- Esimerkiksi piña colada sisältää noin 160 kcalia, daiquiri noin 170 kcalia, lasillinen viiniä 120 kcalia ja viski 100 kcalia.
Vaikka tämä ei ehkä tunnu paljolta, ongelma on siinä, että harva juo vain yhden lasillisen; yleensä juomia menee useita ja niiden kanssa vielä syödään jotain.
3. Alkoholin juominen lisää rasvan määrää kehossa
Olet ehkä kuullut tai lukenut lauseen “alkoholi lihottaa”. Tämä on täysin totta siinä mielessä, että se lisää elimistön estrogeenintuotantoa.
Tämä hormoni edistää rasvan kerääntymistä kehoon (erityisesti naisilla).
4. Alkoholi hidastaa aineenvaihduntaa
Alkoholia juodessa keholla ei ole kykyä polttaa rasvaa eikä sulattaa ruokaa kunnolla.
Useita tunteja juomisen jälkeen olo on edelleen “raskas” riippumatta syödystä ruoan määrästä.
5. Se väsyttää
Runsas alkoholin juominen aiheuttaa nestevajetta, mikä johtaa väsymykseen. Et jaksa muuta kuin nukkua tai maata sohvalla katsomassa televisiota.
Muista: ilman liikettä paino ei putoa.
Alkoholi ei ole kaiken pahan alku ja juuri
Yleisesti ottaen on tavallista syödä ulkona ainakin kerran viikossa. Työlounailla ja ystävien illanvietossa alkoholi on lähes aina mukana. Moni syyttää alkoholia lihomisestaan. Alkoholi ei kuitenkaan ole ainoa “pahis”.
- Vaikka onkin totta, että alkoholi on dieettien ja terveyden vihollinen (vaikuttaahan se monen sairauden syntyyn), on myös muita lihottavia tekijöitä.
- Runsaan kaloripitoisuutensa takia (yksi gramma alkoholia sisältää noin 7 kcalia) alkoholi yhdistetään ylipainoon.
Moni on varmasti kuullut puhuttavan “kaljamahasta”, mutta alkoholi ei tietenkään ole kaikkien ongelmien taustalla. Ylipaino johtuu myös muista pahoista tavoista, kuten runsaasta prosessoitujen ruokien syömisestä, napostelusta aterioiden välillä, liikunnan puutteesta, liikkumattomasta elämäntyylistä jne.
Alkoholin lihottavuus riippuu myös siitä, minkä tyyppisiä juomia juo. Esimerkiksi pienessä oluessa on 100 kilokaloria.
Kuvittele normaali illanvietto ystävien kanssa, jossa nautit neljä olutta ja sipsejä. Tämä tekee yhteensä noin 1 000 kilokaloria. Jos tämän tekee kerran viikossa, lihot kuukaudessa noin kilon.
Meidän tulisi kuitenkin unohtaa myytti alkoholin lihottavuudesta tai ainakin syyttää alkoholia vähemmän. Alkoholin kohtuukäyttö voi olla hyödyllistä, kunhan valitsemme terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten lasillisen punaviiniä.
Lopuksi
Avain painon putoamiseen ei ole se, että lakkaa pelkästään juomasta alkoholia, vaan on myös ylläpidettävä terveellistä ruokavaliota ja vähennettävä päivittäin nautittujen kalorien määrää kokonaisuudessaan.
Alkoholin lihottavuus riippuu juodusta alkoholista ja sen määrästä. Jos alkoholin yhdistää hyvin terveellisiin elämäntapoihin, illanviettoja ystävien kanssa tai lasillista illallisella ei tarvitse unohtaa.
Tämä tarkoittaa sitä, ettei lasillinen viiniä tai olutta jopa pari kertaa viikossa muuta merkittävästi painoa tai terveyttä, jos:
- Harrastat säännöllistä liikuntaa.
- Syöt terveellistä ruokaa pikaruoan sijaan.
- Käytät portaita hissin tilalla.
- Vaihdat muut juomat veteen.
Huono ruokavalio ja liikkumaton elämäntapa ovat lihavuuden pääsyitä maailmanlaajuisesti. Alkoholin juominen näiden lisäksi pahentaa tilannetta.
Alkoholijuomissa on lähes sama kalorimäärä kuin limsoissa ja suklaapirtelöissä. Lisäksi ne vievät energiaa liikkumisesta, sillä ne hidastavat aineenvaihduntaa.
Kohtuullinen alkoholinjuonti tarkoittaa 1-2 lasillista viiniä tai olutta päivässä miehille ja yhtä lasillista naisille, kunhan ruokavalio on terveellinen ja liikkuu vähintään 3 kertaa viikossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- ARAGÓN, C.; MIQUEL, M.; CORREA, M.; SANCHIS-SEGURA, C., “Alcohol y metabolismo humano”, ADICCIONES (2002), VOL. 14, SUPL. 1
- O’Keefe, James H.; Bhatti, Salman K.; Bajwa, Ata; DiNicolantonio, James J.; Lavie, Carl J. (March 2014). «Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison…or the remedy». Mayo Clinic Proceedings 89 (3): 382-393
- National Institute of Alcohol abuse, “Alcohol’s effects on the body”, en web , s.f.
- Fundación Española del Corazón, “Por qué el consumo de alcohol es perjudicial para mi corazón”, en web, s.f.
- Fundación Alcohol y Sociedad, “Circuito del alcohol”, en web, s.f.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.