Logo image
Logo image

On tärkeää voida valita, missä elää vanhuusvuosina

3 minuuttia
On tärkeää miettiä jo varhain, missä haluat elää vanhuusvuosinasi. Tutustu tässä artikkelissa muutamiin vaihtoehtoihin ja tekijöihin, jotka vaikuttavat oikean päätöksen tekemiseen.
On tärkeää voida valita, missä elää vanhuusvuosina
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useimmat ihmiset kuvittelevat elävänsä vanhuusvuotensa oman katon alla eläkkeellä olosta nauttien ja lastenlastensa luona vieraillen. Mutta tästä tulee totta vain osalle vanhuksia; toisten on valittava muu paikka, missä elää vanhuusvuosina.

Syy tähän on se, että ikääntyessä monet erilaiset olosuhteet törmäävät: on sairauksia, onnettomuuksia, tulojen laskua ja tiettyjä fyysisiä ja jopa arviointikykyä heikentäviä rajoitteita.

Vanhusten sukulaisille tämä merkitsee henkilön itsenäisyyden ja päätöksenteon vähenemistä niin pikkuasioissa kuin isommissakin asioissa.

Ole varovainen! Tämä ongelma tulee ratkaista jo varhaisessa vaiheessa suunnittelulla. Tässä artikkelissa kerromme syitä siihen, miksi on tärkeää päättää ajoissa, missä elää vanhuusvuosina.

Voinko ihminen itse valita, missä elää vanhuusvuosina?

Vuosien karttumisen ei tulisi tulla henkilökohtaisten päätösten tielle. Tästä syystä on tärkeää suunnitella ajoissa.

Hyvä käytäntö olisi keskustella näistä asioista vanhempien ja isovanhempien kanssa. Jos kuitenkin jo elät eläkevuosiasi, ole rauhallisin mielin.

Jos jälkimmäinen pätee sinuun, rajoita lasten, lastenlasten ja muiden lähisukulaisten ylisuojelua tarvittaessa. Heidän tulisi ymmärtää selkeästi, että sinun oman mielipiteesi tulisi olla kaikkein tärkein valittaessa paikkaa, jossa haluat elää vanhuusvuosinasi. Vähättelemättä kuitenkaan sitä seikkaa, että heidän tukensa tekee sinut hyvin onnelliseksi.

On useita asioita, jotka tulee ottaa päätöksenteossa huomioon: oma terveydentila, tarvittava hoito, aika, mahdollisen sairauden aiheuttamat kulut sekä oma rahatilanne tilanteen hoitamiseen.

Lue myös: Yksinäisyys vanhuksilla: kuinka se vaikuttaa terveyteen?

Hoivakoti vai kotihoito: kumpi on parempi vaihtoehto?

Kummassakin vaihtoehdossa on puolensa ja haittansa. Jos valitset vanhusten hoivakodin, paikasta riippuen siellä saattaa olla ihanteelliset mahdollisuudet liikkua ympäriinsä, erityisesti jos tulee huomioida pyörätuoli.

Lisäksi näissä keskuksissa on runsaasti tilaa ja lääkinnällistä apua. Joissakin tapauksissa tarjotaan jopa erikoispalveluja, kuten fysioterapiaa.

Toisaalta taas perheen ja ystävien seura saattaisi olla lähempänä, jos palkkaisit kotihoidon työntekijän. Näin sinun ei tarvitsisi jättää omaa mukavuusaluettasi ja sinulle tuttuja asioita. Lisäksi kulut ovat vähäisemmät, ja kun perheenjäsenesi lähtevät kouluun tai töihin, saat seuraa.

Some figure
Joissakin hoivakodeissa järjestetään liikuntarutiineja asukkaiden terveyden edistämiseksi.

Syitä valita hoivakoti vanhuusvuosina

Yksi syy siihen, miksi hoivakodissa asuminen on hyvä idea vanhuusvuosina on se, että elinajanodote ja elämänlaatu ovat usein korkeammat. Kunhan valitset hyvämaineisen hoivakodin, nämä saattavat olla tarjolla:

 • Pätevän henkilökunnan tarjoama jatkuva terveydenhoito.
 • Mukautetut tilat, kylpyhuoneet, makuuhuoneet, oleskeluhuoneet.
 • Saman ikäisten ihmisten seura sekä jatkuva valvonta.
 • Jos et ole tyytyväinen, voit palata omaan kotiisi aina kun haluat.
 • Aikataulu perheen ja ystävien vierailulle.
 • Seurantapalvelut määrättyine terveellisine ruokavalioineen.
 • Kuntoutus.
 • Saatavilla on asiantuntijoita, kuten lääkäreitä, sosiologeja ja psykologeja.
 • Vapaa-ajan aktiviteetteja ja ohjelmia aktiivisena pysymiseen.

Useimmat paikat pyrkivät turvaamaan vanhusten itsenäisyyden tai autonomian, joten heitä kannustetaan tekemään asioita itse ja heillä on siihen valta.

Syitä valita kotihoito

Oma koti kullan kallis! Tästä perustelusta monet, erityisesti jo pitkään palvelleet asiantuntijat ovat yhtä mieltä. Eikä mikään ihme.

Muutamia houkuttelevia syitä palkata palvelukseen kotihoitaja ovat seuraavat:

 • Kotihoitaja pystyy tarjoamaan yksinomaista hoitoa.
 • Nykyään tässä ammatissa toimii yhä enemmän päteviä ihmisiä, joilla on kokemusta ja kutsumusta tähän työhön.
 • Kotihoidon palkkaaminen on yleensä edullisempaa kuin maksaa asumisesta hoivakodissa.
 • Saat seuraa peleihin ja kokoontumisiin sekä jonkun, jonka kanssa käydä ostoksilla tai kävelyllä.
Some figure
Kotihoidon työntekijä käy vanhuksen kotona, jolloin tämän ei tarvitse muuttaa pois tutusta ympäristöstä.

Tutustu: Immuunijärjestelmän ikääntyminen ja sen torjunta

Valinta tulisi tehdä oman tahdon perusteella

Tärkeintä on voida itse tehdä valinta, koska se koskee paikkaa, jossa vietät loppuelämäsi. Kysymys, johon sinun tulee vastata, kuuluu: tuletko olemaan siellä onnellinen? Näkökulma vaihtelee henkilöstä toiseen.

Jokainen voi itse puntaroida kotona tai hoivakodissa asumisen hyödyt ja haitat. Ensimmäisessä vaihtoehdossa suhteet usein jatkuvat vanhojen ystävien kanssa, kun taas toisessa vaihtoehdossa saadaan mitä luultavimmin uusia ystäviä.

Minkä tahansa päätöksen teetkin, tärkeintä on se, että se on sinulle parhaaksi. Ja se mikä on sinulle parhaaksi ei välttämättä ole parhaaksi kaikille muille, joten sinun on aktiivisesti osallistuttava valinnan tekemiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Barenys, Maria Pia. “Las residencias de ancianos y su significado sociológico.” Papers: revista de sociologia (1992): 121-135.
 • Zumalde, Esther Calvete. “Apoyo social y ancianos en residencias.” Zerbitzuan: Gizarte zerbitzuetarako aldizkaria= Revista de servicios sociales 25 (1994): 2.
 • Fornés, Andrea del Pilar Comelin. “¿ Quién cuida a los familiares que cuidan adultos mayores dependientes?.” Íconos-Revista de Ciencias Sociales 50 (2014): 111-127.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.