Omenan terveysvaikutukset - 9 ihmeellistä hyötyä
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Omena on hedelmä, jota on helposti saatavilla vuoden ympäri. Omenat ovat herkullisia ja monipuolisia hedelmiä, jotka sopivat makeisiin jälkiruokiin, salaatteihin, mehustettaviksi ja sellaisenaan nautittaviksi. Omenoita voi myös kuivattaa, jolloin niistä saa herkullisen välipalan ja naposteluherkun. Omena on täynnä hyviä ravintoaineita, joista on monia hyötyjä elimistön kokonaisvaltaiselle terveydelle ja suorituskyvylle. Tässä artikkelissa esittelemme omenan terveysvaikutukset, jotka ovat huikeita – jatka lukemista, niin saat selville omenan 9 ihmeellistä hyötyä!
Omenan terveysvaikutukset perustuvat pitkälti sen sisältämään suureen määrään antioksidantteja ja pektiiniä, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Näitä haittavaikutuksia ovat mm solujen ennenaikainen vanheneminen ja rappeutuminen, mikä johtaa mm. ihon löystymiseen sekä ryppyihin, ja muihin sairauksiin. Omenan nauttiminen tehostaa kehon luonnollista puhdistumista.
Tämän lisäksi omena täyttää vatsaa sekä pitää olon kylläisenä, joten se sopii etenkin painonhallintaan. Voit napostella omenoita huoletta ilman pelkoa lihomisesta, sillä niiden makeus tyydyttää makeanhimon mukavasti.
Näiden syiden lisäksi on monia muita syitä siihen, miksi omenaa kannattaa syödä joka päivä. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle 9 omenan terveysvaikutusta.
Omenan terveysvaikutukset
1. Omena on hyväksi sydämelle
University of Reading -yliopiston (Iso-Britannia) tekemän tutkimuksen mukaan omena sisältää runsaasti luonnollisia fytokemikaaleja, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. Nämä kemikaalit estävät vapaiden radikaalien negatiivisen vaikutuksen terveisiin soluihin. Vapaiden radikaalien negatiivinen vaikutus terveisiin soluihin saattaa johtaa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään tai sydäntauteihin.
Tämän lisäksi omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa vähentämään kolesterolin imeytymistä verenkiertoon suolistosta sekä kontrolloimaan kolesterolia.
Lue lisää: Näin vähennät halvauksen ja sydänkohtauksen riskiä
2. Omena auttaa vähentämään nesteturvotusta
Omenan sisältämä kalium toimii luonnollisena diureettina, joka kiihdyttää nesteiden erittymistä ja poistumista elimistöstä, sekä huuhtelee samalla mukanaan haitalliset kuona-aineet ja myrkyt.
Tulehdussairauksista ja korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset voivat hyötyä yhden päivittäisen omenan syömisestä. Munuaisongelmista kärsivien tulee keskustella omenan nauttimisesta lääkärin kanssa ennen niiden syömistä, sillä suuri määrä kaliumia voi vaikuttaa haitallisesti sairaisiin ja ylikuormittuneisiin munuaisiin.
3. Omenat auttavat ehkäisemään ummetusta ja ripulia
Omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja ehkäisemään mm. ummetusta. Muista siis syödä omenat kuorineen.
Omenan hedelmäliha sisältää pektiiniä, joka pitää huolta suoliston normaalista toiminnasta, ja se auttaa ehkäisemään ripulia sekä ripulin aiheuttamaa nestehukkaa. Omena sisältää myös tanniinia, joka ehkäisee tulehdusta ja toimii luonnollisen antibiootin tavoin.
4. Omena pitää huolta hampaista
Syödessäsi omenaa stimuloit syljen erittymistä suussa. Sylki vie mukanaan plakkia aiheuttavia bakteereja sekä ehkäisee kiillevaurioita ja reikiintymistä. Omenan syöminen auttaa ehkäisemään myös muita suun terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ientulehdusta.
Omenan syöminen ei tietenkään korvaa hampaiden harjausta, mutta jos joskus olet sellaisessa tilanteessa, että et pääse harjaamaan hampaita, syö omena ruokailun jälkeen tai illalla ennen nukkumaanmenoa – näin autat ehkäisemään bakteerien aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.
5. Omenalla on positiivisia vaikutuksia Alzheimerin taudille
Omenan sisältämät antioksidantit ovat todistetusti tehokas keino vähentää riskiä sairastua aivojen rappeutumista aiheuttavaan Alzheimerin tautiin. Antioksidantit pitävät huolta siitä, että aivot eivät vanhene ja sairastu ennen aikojaan, ja mieli pysyy kirkkaana ja toimivana.
6. Omena auttaa taistelemaan Parkinsonin tautia vastaan
Runsaskuituisen ruuan – kuten omenan – nauttiminen auttaa ehkäisemään joitakin vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi Parkinsonin tautia, väittää United States Apple Associationin suorittama tutkimus. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa aivoihin.
Tutkijat uskovat, että vapaat radikaalit voivat lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, joten paljon antioksidantteja sisältävien ruokien syöminen voi ehkäistä taudin puhkeamista.
7. Omena vähentää riskiä sairastua diabetekseen
Omenan liukenevat kuidut auttavat laskemaan verensokeria sellaisilla potilailla, joiden riski kehittää kakkostyypin diabetes on korkea. Yhden omenan nauttiminen päivässä voi laskea riskiä jopa 20 prosentilla.
8. Omena auttaa ehkäisemään sappikivien muodostumista
Sappikiviä syntyy, kun veressä on liikaa kolesterolia. Kolesteroli estää sappea sulattamasta rasvoja normaaliin tapaan. Käyttämätön sappineste kovettuu ja muuttuu sappikiviksi, jotka voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita.
Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee kolesterolin kertymistä ja vähentää riskiä ylipainoon ja sen mukanaan tuomiin terveyshaittoihin.
9. Omena auttaa puhdistamaan maksaa
Kun syöt suuria määriä epäterveellistä, kaloripitoista ruokaa, kasvatat samalla riskiä sairastua moniin tauteihin ja kärsiä inhottavista vaivoista. Maksa kärsii epäterveellisestä ravinnosta siinä missä muukin keho.
Kun maksa ja munuaiset ylikuormittuvat, puhdistuminen hidastuu eikä keho ehdi suodattaa kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita. Tämä voi johtaa sairastumiseen.
Onneksi omenan syöminen tai tuoreen omenamehun juominen tukee kehon luonnollista puhdistumista ja pitää maksan toiminnasta huolta.
Kuten huomaat, omenan terveysvaikutukset ovat moninaiset ja hämmästyttävät. Lisää omenaa päivittäiseen ruokailuusi, muista ostaa luomuomenia ja pestä ne huolellisesti. Syö myös omenan kuoret, sillä ne sisältävät suuren määrän hedelmän tärkeistä ravintoaineista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-1
Biedrzycka, E., & Amarowicz, R. (2008). Diet and health: Apple polyphenols as antioxidants. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559120801926302
Rui, H. L., Liu, J., & Chen, B. (2005). Apples prevent mammary tumors in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf058010c
Gerhauser, C. (2008). Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0028-1088300
Bondonno, N. P., Bondonno, C. P., Ward, N. C., Hodgson, J. M., & Croft, K. D. (2017). The cardiovascular health benefits of apples: Whole fruit vs. isolated compounds. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.04.012
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.