Logo image
Logo image

Olkapään jännetulehdus: oireet, aiheuttajat ja hoito

3 minuuttia
Olkapään jännetulehdus on potilaalle hyvin ärsyttävä vaiva. Kaikkein vakavimmissa tapauksissa se rajoittaa liikkuvuutta ja aiheuttaa voimakasta kipua.
Olkapään jännetulehdus: oireet, aiheuttajat ja hoito
Viimeisin päivitys: 03 joulukuuta, 2020

Olkapään jännetulehdus saattaa estää arjen askareet useiksi päiviksi. Vakavissa tapauksissa voi toisinaan viedä viikkoja ennen kuin normaali liikkuvuus ja riittävä voima palautuvat.

Jännetulehduksesta on kyse silloin, kun jokin kehon jänne tulehtuu ja turpoaa. Nesteen kertymisen vuoksi tulehtunut alue paisuu. Tämä aiheuttaa myös voiman ja toimintakyvyn heikkenemistä.

On hyvä selventää, että jänne on säiemäinen rakenne, joka kiinnittää luun lihakseen tai lihasryhmään. Jänteet siis sitovat lihaksen luukudokseen saadakseen aikaan halutun liikkeen.

Muiden jännetulehdusten tavoin olkapään jännetulehdus on seurausta kyseisen rakenteen ylirasituksesta sen runsaan tai samanlaisena toistuvan käytön vuoksi. Ongelma tässä nimenomaisessa nivelessä on se, että vaivalla on tapana uusiutua, minkä vuoksi siitä kärsivän henkilön tulisi tehdä joitakin varotoimia.

Yli puolella ihmisistä on jännetulehdus jossain vaiheessa elämäänsä, mikä kertoo siitä, että vaiva on merkittävä. Olkapään jännetulehdus on yksi yleisimmistä jännetulehduksista.

Olkapään jännetulehduksen aiheuttajat

Liiallinen voimankäyttö tai raskaat toistoliikkeet tietyllä jänteellä voivat johtaa jänteen tulehtumiseen. Olkapään jännetulehduksessa ylirasitettu nivel on hartiavyö, joka liittää toisiinsa olkaluun, solisluun ja lapaluun.

Iäkkäillä yksi huomioitava tekijä on nivelrikko. Kun nivel ajan myötä jäykistyy, olkapään jännetulehdus syntyy helpommin.

Pelkät luut eivät kuitenkaan kärsi iän karttumisesta: myös jänteet surkastuvat ja kovettuvat vuosien myötä. Kun ne eivät ole enää yhtä kimmoisat, on loogista, että venytys johtaa tulehtumiseen.

Erityinen riskiryhmä ovat urheilunharrastajat, jotka käyttävät treenissään paljon ylävartaloa. Soutajat, koripalloilijat, nyrkkeilijät, pesäpallonpelaajat ym. ovat alttiita saamaan olkapään jännetulehduksen.

Tämän vuoksi on tehty ero urheilu- ja rappeumasairauksien välillä. Ensimmäistä tapahtuu urheilevilla nuorilla, joiden lajiin kuuluu paljon olkapään käyttöä. Jälkimmäinen koskettaa iäkkäitä ihmisiä, joilla on nivelrikko.

Some figure
Olkapään jännetulehdus on kivulias vaiva, joka syntyy yleensä äkillisten ja toistuvien liikkeiden myötä.

Lue lisää: Lievitä olkapääkipua näiden luontaishoitojen avulla

Kuinka olkapään jännetulehdus oireilee

Kun olkapään jänne tulehtuu, ensimmäinen oire on tiettyihin liikkeisiin liittyvä kipu. Liikkeen ei tarvitse olla laaja; myös pieni nivelen kääntäminen voi tehdä kipeää.

Alue on myös aristava. Koskettaminen sattuu, erityisesti tulehtuneimpien jänteiden kohdalla. Tiukka vaatetus voi aiheuttaa ärsytystä ja akuuttia epämukavuutta.

Kipu pahenee yöllä nukkuessa, sillä olkapään asennosta johtuen siihen kohdistuu enemmän painetta, ja tämä epämukavuus häiritsee unta. Paras neuvo potilaille onkin nukkua istuma-asennossa.

Kaikkein lamaannuttavinta lienee kuitenkin toimintakyvyn heikkeneminen. Jännetulehduksen vaivaama olkapää ei veny eikä ulotu edes lähellä oleviin esineisiin. Tämä vaikeuttaa ruoanlaittoa, liikuntaharjoituksia, pukeutumista, kengännauhojen solmimista ja niin edelleen.

Some figure
Nuorella urheilijalla olkapään jännetulehdus vaikeuttaa harjoittelun jatkamista.

Lue lisää: Oikaise eteenpäin kääntyneet olkapäät

Hoito

Olkapään jännetulehduksen hoito on on useimmiten konservatiivista. Tavoitteena on välttää nivelen tähystystä ja pyrkiä sen sijaan hoitamaan vaiva fysioterapialla.

Jokaisen potilaan hoitosuunnitelma on erilainen. Nivelrikosta kärsivä iäkkäämpi ihminen ei ole sama asia kuin nuori, treenin vuoksi vammautunut urheilija.

Tulehduskipulääkkeitä käytetään hoitavan lääkärin ja potilaan harkinnan mukaan. Ne vähentävät alueen turvotusta, mutta jos niiden lisäksi ei hyödynnetä fysioterapiaa, lepoa ja kylmäpakkauksia, niistä ei ole niin paljon apua. Ne ovat hyvä vaihtoehto heti vaivan alettua epämukavuuden lievittämiseen.

Tulehduskipulääkkeitä on kahdenlaisia: steroidisia ja ei-steroidisia. Ensimmäiset ovat kortikosteroideja, joita tulisi käyttää rajoitetusti niin keston kuin annostelunkin suhteen haittavaikutusten välttämiseksi. Jälkimmäisten käyttö ei ole yhtä tarkkaa, mutta niihinkin liittyy ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia.

Olkapään jännetulehdus on erilainen eri-ikäisillä

Tulisi olla selvää, että olkapään jännetulehdus on erilainen jokaisen potilaan kohdalla. Joskus se jää huomaamatta eikä vaikuta potilaan päivittäiseen elämään; se voi parantua itsestään parissa viikossa huomaamatta.

Vaiva on eri asia urheilijoilla, koska se rajoittaa heidän harjoitteluaan ja toimintaansa. Tai tietokonetta käyttävillä toimistotyöntekijöillä, jotka eivät voi tehdä työtään istuma-asennon aiheuttaman kivun vuoksi.

Jos sinulla on olkapään jännetulehdus, on parasta hakeutua lääkäriin. Lääkäri tekee diagnostisia testejä ja ohjaa tarvittaessa fysioterapeutin luo käyntiaikataulun sopimiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Marzoa, I. Ferreiro, et al. “Tratamiento rehabilitador del hombro doloroso.” Rehabilitación 39.3 (2005): 113-120.
  • Bravo Acosta, Tania, et al. “Valor de la ecografía musculoesquelética en el dolor agudo de hombro.” Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 8.2 (2017): 256-258.
  • Jiménez-Martín, A., et al. “Tratamiento de la tendinitis calcificante de hombro mediante artroscopia.” Trauma Fund MAPFRE 23 (2012): 32-37.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.