Oksentelu: mitä sen väri voi tarkoittaa?

Oksennuksen ominaisuudet voivat olla selkeä osoitus sen syystä. Selitämme, mikä oksentelun syy voi värin perusteella olla.
Oksentelu: mitä sen väri voi tarkoittaa?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Oksentelu on oire, jonka me kaikki koemme useamman kerran elämässämme. Se on merkki monista sairauksista, ja sen ominaisuudet voivat muuttua sairauden kehittyessä. Syyt voivat vaihdella selvistä ja ohimenevistä kliinisistä tiloista hengenvaarallisiin.

Oksentelu on ylemmän ruoansulatuskanavan sisällön karkaamista suun kautta pallean ja vatsalihasten supistumisen seurauksena. Se voi johtua ruoansulatuskanavan tiloista sekä ulkoisista tilanteista, kuten migreenistä ja raskaudesta.

Oksennuksen fyysiset ominaisuudet, kuten väri ja koostumus, voivat ohjata asiantuntijaa diagnoosin tekemisessä. Monet erilaiset olosuhteet antavat oksennukselle erityisen ulkonäön. Muista kuitenkin, että tämä on vain ohjeellista, koska joka tapauksessa sinun tulee kääntyä ammattilaisen puoleen.

1. Keltainen tai vihreä oksennus

Keltainen tai vihertävä väri oksennuksessa on osoitus sapen läsnäolosta. Sappi syntetisoituu maksassa ja vapautuu pohjukaissuolen yläosassa. Sen päätehtävä on sulattaa rasvoja ja helpottaa ravintoaineiden imeytymistä.

Useimmissa tapauksissa se tapahtuu, kun vatsa on tyhjä, kuten suolistovirusten tai aamupahoinvoinnin tapauksessa. Toisaalta sitä ilmenee myös sairauksissa joissa on toistuvaa oksentelua, joka voi tyhjentää mahalaukun, kuten suolen tukkeuma.

Muita syitä, joiden vuoksi oksentelu voi saada vihreän tai kellertävän sävyn, ovat seuraavat:

 • Liman esiintyminen, erityisesti lapsilla.
 • Maksan vajaatoiminta.
 • Sellaisten ruokien tai juomien nauttiminen, jotka voivat värjätä mahalaukun sisältöä.
 • Infektion aiheuttaman mädän vapautuminen.
 • Myrkytys.
Ruskea oksentelu voi johtua sappinesteestä.
Oksennuksen keltainen väri johtuu sappinesteestä.

2. Kirkas tai läpinäkyvä oksennus

Oksennus voi olla myös kirkasta tai läpinäkyvää, kun maha on tyhjä. Tällöin oksennus muuttaa väriä tilan edetessä. Se on ensin läpinäkyvää ja sitten se muuttuu keltaiseksi.

Kirkkaan tai läpinäkyvän oksennuksen tärkeimmät syyt ovat aivotärähdys, syklinen oksentelu ja tietyt ruokamyrkytykset. Suolistovirukset ja aamupahoinvointi raskauden aikana ovat myös yleisiä syitä.

Tämä väri tai värittömyys voi johtua myös siitä, että olet juuri nauttinut paljon maitotuotteita, ja oksentelu voi olla vaahtoavaa jos mahassa on paljon kaasua. Jälkimmäinen tapahtuu, kun olet nauttinut paljon hiilihapollisia juomia. Se voi myös esiintyä, jos sinulla on gastroesofageaalinen refluksi tai gastriitti.

Onneksi suurin osa kirkkaan oksentelun syistä on hyvänlaatuisia ja selkeää alkuperää. On kuitenkin suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen, varsinkin jos oksentelua ilmaantuu päähän kohdistuneen iskun jälkeen.

3. Musta oksennus

Musta oksennus osoittaa veren esiintymiseen mahalaukussa. On tärkeää muistaa, että punasolut sisältävät rautaa, joten oksennus voi saada mustan värin, kun se altistuu mahanesteiden vaikutukselle.

Näitä esiintyy kaikissa tiloissa, joihin liittyy ylemmän ruoansulatuskanavan verenvuotoa. Tutkimusten mukaan näiden potilaiden kuolleisuus on alhainen. Noin 65 % paranee itsekseen. Useimmissa tapauksissa verenvuoto on lievää. Oksennuksen ulkonäkö on mustahko ja monet ihmiset kuvailevat sitä tummaan kahviin tai kahvinporoihin.

Tämäntyyppinen oksentelu liittyy useisiin muihinkin oireisiin, kuten veren esiintymiseen ulosteessa, mustaan tai tervamaiseen ulosteeseen, painon laskuun ja kylmään hikeen. Tärkeimmät olosuhteet, jotka voivat aiheuttaa mustaa oksentelua, ovat seuraavat:

 • Mallory-Weissin oireyhtymä
 • Ruokatorven suonien repeämä, yleensä toissijainen portaaliverenpainetaudin seurauksena
 • Vatsan tai ruokatorven haavaumat
 • Amyloidoosi
 • Sieni-infektiot
 • Crohnin tauti
 • Mahasyöpä
 • Komplisoitunut haimatulehdus
 • Maksan vajaatoiminta
 • Esofagiitti
 • Pohjukaissuolitulehdus

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Oksenteluoireyhtymä: oireet ja hoito

4. Ruskea oksennus

Ruskealla värillä on kaksi todennäköistä syytä. Ensimmäinen on haematemesis, eli veren esiintyminen oksennuksessa.

Toinen todennäköinen syy on vakava suolitukos, useimmiten ruoansulatuskanavan distaalisessa osassa. Tämä tila voi estää ruoansulatuksen. Oksennuksella on yleensä ruskea väri, joka on hyvin samanlainen väri kuin ulosteen.

Kun ruskea oksentelu on seurausta suolistotukoksesta, se tunnetaan fekaloidina sen tuottaman ulosteen hajun vuoksi. Tätä pidetään patologian yksiselitteisenä merkkinä, koska se on tutkimusten mukaan syy 80–100 prosentissa tapauksista.

5. Valkoinen tai vaahtoava oksennus

Vaahtoavaa oksennusta tuottavat olosuhteet, joihin liittyy mahalaukun limakalvon ärsytystä ja mahakaasuja. Hapen ja muiden kaasumaisten yhdisteiden läsnäolo mahalaukussa aiheuttaa kuplien tai vaahdon ilmaantumisen.

Sairaudet, kuten gastriitti ja gastroesofageaalinen refluksi, voivat aiheuttaa tämän oireen. Nämä sairaudet eivät ole hengenvaarallisia, ja oksentelun pitäisi laantua itsestään muutaman päivän kuluttua.

Valkoinen väri taas voi ilmetä vain nauttimalla maitotuotteita, kuten maitoa tai jäätelöä, joten se ei ole huolestuttavaa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Aamupahoinvoinnin syyt ja ehkäisykeinot

6. Oranssi oksennus

Oranssi on osittain sulaneen ruoan tyypillinen väri, joten on mahdollista huomata tämä sävy ensimmäisellä oksennuskerralla. Melkein kaikki edelleen sulavat ruoat ovat oranssin värisiä, kun mahanesteet vaikuttavat niihin.

Oranssi oksentelu esiintyy yleensä tietyn hetken ja saa sitten eri sävyn. Jotkut tilanteet, jotka voivat aiheuttaa sen, ovat seuraavat:

7. Punainen tai verinen oksennus

Punainen tai vaaleanpunainen sävy oksennuksessa voi viitata vain tuoreen veren läsnäoloon. Tämä tila voi myös olla haematemesis , vaikka oksennuksella ei olekaan mustaa väriä. Se voi saada muitakin erilaisia sävyjä, kuten violetti.

Väri viittaa runsaan verenvuodon esiintymiseen ylemmän ruoansulatuskanavan alueella ja se edustaa lääketieteellistä hätätilannetta. Mikä tahansa sairaus, joka aiheuttaa ylemmän ruoansulatuskanavan verenvuotoa, voi aiheuttaa punaista tai veristä oksentelua. Tässä mielessä laukaiseva tekijä voi olla mustaa oksentelua aiheuttavien leesioiden vakavampi esiintyminen.

Näiden verenvuotojen etiologia on sama kuin mustan oksentelun tapauksessa. Muita mahdollisia syitä ovat seuraavat:

 • Verenvuoto suussa mistä tahansa syystä (kuten vaikea ientulehdus)
 • Punaisten elintarvikkeiden nauttiminen
 • Amyloidoosi
 • Synnynnäiset poikkeavuudet lapsilla
 • Veren hyytymishäiriöt
 • Ruoka-aineallergia vauvoilla
 • Suun leesiot
 • Ruokatorven laskimon repeämä
Runsas ylemmän ruoansulatuskanavan verenvuoto vaatii joskus kiireellistä lähestymistapaa endoskopialla.

Oksentamiseen liittyvät komplikaatiot

Yksi tärkeimmistä oksentamiseen liittyvistä komplikaatioista on kuivuminen ja elektrolyyttihäiriöt, erityisesti pienillä lapsilla. Jatkuva oksentelu tarkoittaa, että elimistö menettää paljon nestettä. Tässä mielessä nesteytys oraalisella nesteytysliuoksella on välttämätöntä jokaisen oksentelujakson jälkeen.

Toinen komplikaatio on bronko-aspiraatio eli oksennuksen hengittäminen keuhkoihin. Mahaneste voi myös ärsyttää ruokatorvea. Lisäksi oksentelu on joskus niin äkillistä, että se voi repiä ruokatorven limakalvon.

Kun oksentelu on luonteeltaan kroonista, se voi aiheuttaa aliravitsemusta. Tämä johtuu siitä, että se estää ruoan täydellisen sulamisen ja ravintoaineiden imeytymisen.

Milloin lääkäriin

Punainen tai musta oksentelu on varoitusmerkki, ja lääkäriin tulee hakeutua mahdollisimman pian. Veren menetys tavalla tai toisella voi johtaa kuoleman aiheuttaviin komplikaatioihin. Vihreän oksentelun tulisi olla myös hälytyssignaali, jos epäillään maksasairauksia.

Muita olosuhteita, jotka edellyttävät lääkärikäyntiä, ovat seuraavat:

 • Oksentelu yli 48 tunnin ajan.
 • Ruokien tai juomien nauttiminen suun kautta on mahdotonta.
 • Kuivumisen merkit.
 • Huomattava laihtuminen.
 • Diabetes.
 • Vaikea rintakipu.

Oksennuksen väri täytyy ottaa huomioon

Ihmisen oksennuksen värin merkitys piilee siinä, että se voi ohjata lääkäriä diagnoosissa. Siksi asiantuntija korostaa oksennuksen väriä ja määrittää sitten, onko kyseessä hätätilanne.

Useimmissa tapauksissa oksentaminen ei ole hälyttävää ja yleensä se häviää muutaman päivän kuluttua. On kuitenkin tärkeää mennä lääkäriin sillon, kun oksennukseen erittyy verta tai ulostetta, koska molemmat tilanteet voivat olla hengenvaarallisia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vauvojen pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisy
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vauvojen pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisy

Vauvojen pahoinvoinnin ja säännöllisen oksentelun ehkäisemisessä ja hoitamisessa on ensisijaisen tärkeää pitää heidät nesteytettynä.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.