Onko hyvä juoda kivennäisvettä joka päivä?

Ihmisten, joilla on mahatyrä tai joilla on toistuva ruokatorven refluksi, tulee välttää kivennäisveden juomista.
Onko hyvä juoda kivennäisvettä joka päivä?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmiset nauttivat usein kivennäisvettä virvoitusjuomien tai jopa alkoholijuomien sijaan. Jotkut eivät halua juoda tavallista vettä, joten he turvautuvat kivennäisveteen pysyäkseen hyvin nesteytettyinä. Mutta kannattaako kivennäisvettä juoda joka päivä?

Voiko kivennäisveden päivittäisellä kulutuksella olla kielteisiä terveysvaikutuksia? Tässä artikkelissa kerromme kivennäisveden käytön seurauksista ja siitä, keiden tulisi välttää sen nauttimista.

Kivennäisvesi auttaa pitämään kehon nesteytettynä

Kivennäisvesi on tehokas tapa pitää kehosi nesteytettynä ja optimaalisessa toimintakunnossa. Nutrients -lehden julkaiseman artikkelin mukaan elimistön kuivuminen voi olla kohtalokasta.

Vesi on välttämätöntä solujen homeostaasille, lämpötilan säätelylle ja toimivan verenkierron takaamiselle. Tässä yhteydessä kivennäisveden juominen takaa kehon nestetasapainon säilymisen stabiililla tasolla. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin sen yhdistämistä tavalliseen, hapottomaan veteen.

Sitä ei siis pitäisi juoda enempää kuin kaksi lasillista aterioiden yhteydessä. Jos olet janoinen, sinun kannattaa valita hapoton, tavallinen vesi.

Onko hyvä juoda kivennäisvettä joka päivä?

Se voi aiheuttaa vatsavaivoja

Kivennäisveden huono puoli on, että se voi vaikeuttaa ruoansulatusta esimerkiksi aiheuttaa ilmavaivoja. Eksogeeninen kaasu voi hidastaa ruoansulatusprosessia. Sen juominen lisää usein vatsan tai suoliston epämukavuutta, mikä vaikeuttaa kehosi päivittäisten tehtävien suorittamista.

Lääkäri voi kieltää hiilihapolliset juomat tiettyjen sairauksien vuoksi. Esimerkiksi ne, jotka kärsivät mahatyrästä tai toistuvasta refluksitaudista. BMC Gastroenterology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan ärtyvän suolen-oireyhtymää sairastavien potilaiden tulisi myös välttää tätä tuotetta.

Ole varovainen natriumpitoisuuden kanssa

Markkinoilta löytyy useita tämäntyyppisiä tuotteita. Sinun on luettava etiketit huolellisesti ja kiinnitettävä erityistä huomiota niiden sisältämään natriumin määrään. Tämän kivennäisaineen liiallinen saanti voi nostaa verenpainetta, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti sydän- ja verisuoniterveyteen.

Toisaalta kivennäisvettä ei pidä sekoittaa virvoitusjuomiin eli limsoihin. Limsat sisältävät sokeria tai muita makeutusaineita, minkä vuoksi asiantuntijat eivät suosittele niitä. Siksi niitä tulee juoda vain satunnaisesti.

Voit juoda kivennäisvettä keinona vähentää virvoitusjuomien kulutusta

Henkilö, joka on tottunut juomaan sokeripitoisia virvoitusjuomia, voisi hyötyä kivennäisvedestä. Näin henkilöt voivat korvata yhden juoman toisella, koska ne ovat aistinvaraisesti samanlaisia.

Muista, että virvoitusjuomien säännöllinen nauttiminen on terveydelle haitallista. Tämä johtuu niiden korkeasta sokeri- ja lisäainepitoisuudesta.

Juo kivennäisvettä… kohtuudella

Kivennäisvesi on virkistävä juoma, joka voidaan sisällyttää terveelliseen ruokavalioon. Kivennäisvettä ei kuitenkaan tule juoda joka päivä ja etenkään suuria määriä, eli älä korvaa sillä tavallisen veden kulutusta kokonaan.

Tiettyjen ihmisryhmien ei pitäisi juoda sitä ollenkaan. Vatsaongelmista kärsivien potilaiden tulee välttää hiilihapollisten juomien, mukaan lukien kivennäisveden, nauttimista.

Sitten taas ne, jotka ovat tottuneet nauttimaan virvoitusjuomia, voivat hyötyä kivennäisvedestä. Älä koskaan unohda lukea ravitsemustietomerkintöjä. Vähän natriumia sisältävien tuotteiden valitseminen auttaa estämään tulevia terveysongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Armstrong LE., Johnson EV., Water intake, water balance, and the elusive daily water requirement. Nutrients, 2018.
  • Litleskare S., Wensaas KA., Eide GE., Hanevik K., et al., Perceived food intolerance and irritable bowel syndrome in a population 3 years after a giardasis-outbreak: a historical cohort study. BMC Gastroenterol, 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.