Oinaansarviliaanin ominaisuudet ja haittavaikutukset

Tämän päivän artikkelissa kerromme oinaansarviliaanista. Tiesitkö, että tämä kasvi voi parantaa aineenvaihduntaa? Jatka lukemista, niin saat tietää lisää!
Oinaansarviliaanin ominaisuudet ja haittavaikutukset

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oinaansarviliaani on puumainen köynnöskasvi, joka kuuluu oleanterikasvien sukuun. Sitä kasvaa Intian, Afrikan ja Australian trooppisissa metsissä. Sen lehtiä käytetään ayurveda -lääketieteessä. Siihen viitataan myös termillä gurmar, joka on hindiä ja tarkoittaa “sokerin tuhoajaa”. Jatka lukemista, niin saat tietää mitkä ovat oinaansarviliaanin ominaisuudet ja haittavaikutukset.

Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition -julkaisussa kerrotaan, että kasvi sisältää gymnemahappoa. Tällä hapolla on antidiabeettisia ominaisuuksia. Lisäksi se auttaa alentamaan sydänsairauden riskiä sekä ylläpitämään terveellistä painoa.

Oinaansarviliaanin ominaisuudet

Oinaansarviliaanipohjaiset ravintolisät ovat kasvattaneet suosiotaan joka puolella maailmaa. Sen ominaisuuksien ansiosta länsimainen lääketiede on hyvin kiinnostunut kasvista. 

Oinaansarviliaanin ominaisuuksista on myös tehty lukuisia tutkimuksia. On huomattu, että se auttaa taistelemaan joitakin terveydellisiä ongelmia vastaan.

Frontier in Pharmacology -julkaisussa esitetty tutkimus korostaa sitä, että kasvi sisältää kemiallisia yhdisteitä, joilla on runsaasti hoitavia kykyjä. Näitä ovat esimerkiksi stigmasteroli sekä triterpeenisaponiinit. Näillä on seuraavanlaisia ominaisuuksia:

Oinaansarviliaanin hyödyt

Pääasiallisimmat oinaansarviliaanin bioaktiiviset yhdisteet oinaansarviliaanissa ovat gymnemahapot. Yhdessä fenoliyhdisteiden, saponiinien ja antrakinonien kanssa ne tarjoavat runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia.

Oinaansarviliaanin ominaisuudet - kasvilla on mm. antidiabeettisia ominaisuuksia.

Vähentää sokerinhimoa

Oinaansarviliaanilla on kyky auttaa vähentämään sokerinhimoa. Physiology & Behavior -julkaisussa esitetyn tutkimuksen mukaan gymnemahapot auttavat tukahduttamaan sokerinhimoa estämällä makunystyröiden makeita reseptoreita.

Siksi tämä kasvi sopiikin heille, jotka tuntevat tarvetta syödä sokerisia ruokia. Voit nauttia kasvista valmistettuja uutteita ennen ateriaa, mikä auttaa rajoittamaan syötävän ruoan määrää. Lisäksi se auttaa pitäytymään loitolla sokerisista ruoista aterioiden aikana sekä niiden jälkeen. 

Auttaa säätelemään insuliinia

Yksi tutkituimmista aiheista oinaansarviliaanin kohdalla on sen rooli diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoidossa. Diabetes, Obesity and Metabolism -julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa todetaan, että oinaansarviliaani auttaa stimuloimaan insuliinintuotantoa haimassa.

Sen uutteet auttavat erityisesti edistämään saarekesolujen uusiutumista, jotka ovat vastuussa insuliinin tuotannosta. Tämän tuloksena glukoositasot laskevat ja yleinen hyvinvointi paranee. Asiaa tutkitaan kuitenkin edelleen, jotta nämä löydokset voidaan vahvistaa.

Auttaa hallitsemaan glukoositasoja

Edellä mainittujen oinaansarviliaanin ominaisuuksien lisäksi on myös tärkeää korostaa sen antidiabeettisia ominaisuuksia. Tämän kasvin nauttiminen auttaa alentamaan korkeaa verensokeria. Jotta vaikutukset olisivat tehokkaammat, oinaansarviliaania voidaan käyttää yhdessä lääkityksen kanssa. 

Sen lisäksi, että se auttaa stimuloimaan insuliinin tuotantoa, se vaikuttaa myös auttavan estämään suolistossa sijaitsevia reseptoreita. Tämän tuloksena se auttaa estämään glukoosin imeytymistä. Current Pharmaceutical Design -julkaisussa tehdyn tutkimuksen mukaan olisi tarpeen ottaa 200-400 milligrammaa gymnemahappoa vähentääkseen sokerin imeytymistä suolistossa. 

On syytä muistaa, että mikäli ottaa glukoosia alentavaa lääkitystä, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen kuin alkaa ottamaan minkäänlaisia ravintolisiä. Asiantuntijoiden mukaan tutkimuksia tulee tehdä lisää, jotta kasvin vaikutuksia voitaisiin arvioida, kuten myös tarkastella annosmääriä ja tehokkuuden tasoja.

Anti-inflammatoriset ominaisuudet

Oinaansarviliaanin lehtien sisältämät tanniinit ja saponiinit omaavat mahtavia anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Tästä syystä uutetta käytetään avuksi tulehdussairauksissa, kuten diabeteksessa, sydänongelmissa ja autoimmuunisairauksissa. 

Painonpudotus

Vaikka kyse ei olekaan yhden yön ihmeestä painonpudotuksessa, auttaa oinaansarviliaanista valmistetun uutteen nauttiminen laskemaan BMI-indeksiä.

Diabetes, Obesity and Metabolism -julkaisussa todetaan, että tätä ravintolisää nauttineiden henkilöiden kehonpaino aleni 5 %.

Tämän lisäksi kohtalaisen ylipainoiset henkilöt onnistuivat vähentämään ruuansaantiaan. Myös heidän veren lipiditasot olivat paremmin hallinnassa. 

Auttaa parantamaan sydämen ja verisuonten terveyttä

Tämän kasvin uutteiden nauttimisella on positiivinen vaikutus myös sydämen ja verisuonten terveyteen. Tarkemmin sanottuna, ne ovat hyödyllisiä lipidien säätelyyn.

Diabetes, Obesity and Metabolism -julkaisun tutkimuksessa todetaan, että oinaansarviliaani on hyödyllinen apu vähentämään ylipainoisten potilaiden triglyseridejä (20,2 %) sekä huonoa LDL-kolesterolia (19 %). Monet uskovatkin sen alentavan riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Oinaansarviliaanin haittavaikutukset

Useimmiten oinaansarviliaani on turvallista terveille aikuisille, kunhan sitä nautitaan kohtuullisissa määrin. Vaikkakin sen turvallisuudesta ei vielä ole tarpeeksi tietoa, tiedetään sen haittavaikutuksista ainakin se, että sitä ei saa käyttää, jos:

 • On raskaana tai imettää
 • On lapsi tai vauva
 • On lääkitystä käyttävä diabetespotilas (ellei lääkäri toisin määrää)
 • On menossa leikkaukseen

Vaikka oinaansarviliaanin haittavaikutukset ovat harvinaisia, ne voivat esimerkiksi ilmetä verensokerin äkillisenä laskuna. Tällöin sivuvaikutuksia voivat olla:

 • Päänsärky
 • Huimaus tai heikotus
 • Epätasapaino
 • Pahoinvointi
Oinaansarvliliaanin lehdistä valmistetulla uutteella on monia positiivisia terveysvaikutuksia.

Oinaansarviliaanin nauttiminen

Tänä päivänä oinaansarviliaania on saatavilla jauheen, kapseleiden ja teen muodossa. Lisäksi kasvin lehdistä voi helposti tehdä kotitekoista uutetta ja teetä. Annosmäärä riippuu ravintolisän tyypistä ja merkistä.

Yleisesti ottaen määrät ovat:

 • 100 mg kapselin muodossa: kolme tai neljä kertaa päivässä
 • Kupillinen teetä: kaksi kertaa päivässä
 • Jauheen muodossa kaksi grammaa, voit nostaa neljään grammaan, mikäli ei ilmene haittavaikutuksia.

Mitä pitää mielessä

Ayurvedisessä lääketieteessä arvokkaimmat oinaansarviliaanin ominaisuudet ovat sen kyky säädellä glukoositasoja sekä vähentää metaboliseen oireyhtymään liittyviä riskejä. Sitä ei kuitenkaan tulisi käyttää ensisijaisena hoitokeinona diabeteksen hoidossaSitä on tärkeää käyttää kohtuullisesti ja käytöstä on syytä ensiksi keskustella lääkärin kanssa.

Vaikka jotkut tutkimukset tukevatkin sen lääkinnällisiä ominaisuuksia, kasvia ei kuitenkaan tule käyttää perinteisten hoitokeinojen korvaajana. Sen sijaan sen tulisi olla vain ravintolisä edistämään hyvinvointia, ja lääkärin tulisi vahvistaa sen käytön turvallisuus. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kanetkar P, Singhal R, Kamat M. Gymnema sylvestre: A Memoir. J Clin Biochem Nutr. 2007 Sep;41(2):77-81. doi: 10.3164/jcbn.2007010. PMID: 18193099; PMCID: PMC2170951.
 • Khan F, Sarker MMR, Ming LC, et al. Comprehensive Review on Phytochemicals, Pharmacological and Clinical Potentials of Gymnema sylvestreFront Pharmacol. 2019;10:1223. Published 2019 Oct 29. doi:10.3389/fphar.2019.01223
 • Leach MJ. Gymnema sylvestre for diabetes mellitus: a systematic review. J Altern Complement Med. 2007 Nov;13(9):977-83. doi: 10.1089/acm.2006.6387. PMID: 18047444.
 • Khan F, Sarker MMR, Ming LC, et al. Comprehensive Review on Phytochemicals, Pharmacological and Clinical Potentials of Gymnema sylvestre. Front Pharmacol. 2019;10:1223. Published 2019 Oct 29. doi:10.3389/fphar.2019.01223
 • Tiwari P, Mishra BN, Sangwan NS. Phytochemical and pharmacological properties of Gymnema sylvestre: an important medicinal plant. Biomed Res Int. 2014;2014:830285. doi:10.1155/2014/830285
 • Brala PM, Hagen RL. Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake. Physiol Behav. 1983 Jan;30(1):1-9. doi: 10.1016/0031-9384(83)90030-6. PMID: 6836034.
 • Al-Romaiyan A, Liu B, Docherty R, Huang GC, Amiel S, Persaud SJ, Jones PM. Investigation of intracellular signalling cascades mediating stimulatory effect of a Gymnema sylvestre extract on insulin secretion from isolated mouse and human islets of Langerhans. Diabetes Obes Metab. 2012 Dec;14(12):1104-13. doi: 10.1111/j.1463-1326.2012.01660.x. Epub 2012 Aug 1. PMID: 22775778.
 • Tiwari P, Ahmad K, Baig MH. Gymnema sylvestre for Diabetes: From Traditional Herb to Future’s Therapeutic. Curr Pharm Des. 2017;23(11):1667-1676. doi: 10.2174/1381612823666161108162048. PMID: 27834124.
 • Ota A, Ulrih NP. An Overview of Herbal Products and Secondary Metabolites Used for Management of Type Two Diabetes. Front Pharmacol. 2017;8:436. Published 2017 Jul 6. doi:10.3389/fphar.2017.00436

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.