Ohjeet verenpaineen mittaukseen kotona

· huhtikuu 10, 2018
Kun verenpainetta mitataan kotona, tulee varmistaa että se tehdään kunnolla. Kannattaakin noudattaa eräitä perusohjeita, jotta voisit varmistaa tulosten luotettavuuden.

On tärkeää tietää, kuinka verenpaine mitataan kotikonstein. Moni mittaa tämän paineen kotona, jotta voisi paremmin estää sydänkohtauksia ja iskemiaa.

Lääkärit suosittelevat tätä käytäntöä niille, joilla on ongelmana korkea verenpaine.

Jotkut potilaat kuitenkin tekevät tämän yksinkertaisen ennaltaehkäisevän asian siten, että siitä aiheutuu paljon huolta ja vääriä luuloja. Tämä voi sitten johtaa moniin vääriin hälytyksiin, kun lukemiksi luullaan muuta kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Siksi haluammekin tällä kertaa tarjota kahdeksan vinkkiä verenpaineen mittaamiseksi kotona – näin voit tehdä tämän rauhallisesti sekä kiinnittää kunnolla huomiota tuloksiin.

Jatka siis lukemista, jotta voisit päästä tämän asian kanssa vähemmällä huolella – näin mittaat verenpaineen oikein kotikonstein.

Oikea asento

Jotkut tekevät mittauksen siten, että vain makaavat sängyllä, laittavat monitorin päälle ja alkavat pumpata – täysin ottamatta huomioon asentonsa. Tämä ei kuitenkaan ole se oikea tapa mitata verenpaine kotona.

  • Oikea asento on sellainen, että potilas istuu suorana niin, että jalat ovat tukevasti lattialla.
  • On tärkeää, että selkä on tuettuna selkätukea tai muuta samanlaista vasten.

Lue aiheesta lisää: 5 terveydelle vaarallisinta tapaa

Käsivarren asento on verenpaineen mittauksessa hyvin tärkeä

verenpaineen mittaus kotona

Yksinkertainen muutos käsivarren tai käden korkeudessa voi muuttaa tuloksia.

Se, tekeekö käsi tämän aikana mitään työtä, on myös sellainen asia, joka voi saada tuloksen muuttumaan.

  • Siksi lääkärit kehottavatkin, että käsivarsi tuetaan kunnolla pöytää tai muuta tasaista alustaa vasten.
  • Käsivarren tulisi olla liikkumattomana ja mukavasti potilaan käytettävissä.

Ei yhtäkään liikettä testin aikana!

Jotkut ovat tehneet tästä toimenpiteestä kotonaan niin arkipäiväisen asian, että he puhuvat ja liikuttavat käsiään verenpainetta mitatessaan.

  • On selvä, että mikä tahansa voimakas ilmaisu tai huolestuttavat ajatukset voivat muuttaa verenpainetta jo lyhyessä ajassa.
  • Siksi onkin niin, että jos haluat luotettavat tulokset, oikea valinta on olla liikkumatta silloin, kun verenpainetta mitataan.

Ole varovainen sen suhteen, mitä syöt puoli tuntia ennen mittausta

alkoholi nostaa verenpainetta

Sellaiset tuotteet kuten alkoholi ja hiilihapolliset juomat kohottavat verenpainetta usein lähes automaattisesti. Sana tapahtuu, jos poltat savukkeen.

Siten on tietysti niin, että olisi hyvä välttää tällaisia tuotteita mittaamisen aikana ja sitä ennen.

  • Jos juot jonkin hiilihapollisen juoman, odota tunnin ajan ennen kuin teet mittauksen.
  • Muuten vaarana voi olla, että tulokset ovat vääristyneet, ja tämä voi aiheuttaa lisähuolta aivan tarpeettomasti.

Tauot mittauksien välissä

Ikääntyneemmät henkilöt ovat tottuneita verenpaineen mittaamiseen kotona jopa muutaman kerran päivässä. Itse asiassa tämä menettely on kuitenkin suurimman osan erikoistuneiden sydänlääkäreiden mielestä huono.

  • Tärkeä asia tässä on tehdä mittaus kahdesti päivässä. Yhden mittauksen tulisi olla heti aamulla tyhjällä vatsalla, ja toisen sitten tuntia ennen illallista, jolloin tulisi ottaa kaksi mittausta niin, että niiden välissä on yksi minuutti.
  • Suositellaan, että tämä tehdään mukavassa paikassa ja kohtuullisessa lämpötilassa.

Käytä oikeita välineitä

verenpaineen mittaukseen tarvittavat välineet

Joillakin välineillä voi tulla mittausvirheitä, ja siksi moni ei onnistu mittaamaan verenpainetta aivan tarkasti. Ihanteellista olisi hankkia sellaiset välineet, jotka on hyväksytty kansallisen asiantuntijaorganisaation toimesta, kuten esimerkiksi American Heart Association -järjestön.

Kyseinen järjestö tarjoaa nettisivuillaan listan kriteereistä, jotka tulisi ottaa ohjeiksi silloin, kun valitaan verenpaineen mittaukseen monitoria.

Unohda rannelaitteet!

Uusi teknologia korkean verenpaineen kanssa eläville on tietysti mukava, kätevä ja esteettisesti miellyttävä vaihtoehto. Me tarkoitamme tällä niitä moderneja käsilaitteita, joita on nykyisin tarjolla runsaasti.

Ongelmana on se, että nämä voivat aiheuttaa vaihtelua tuloksissa, ja tämä johtuu käden liikkeestä.

Lue aiheesta lisää: Alenna verenpainetta 5 yrttihoidolla

Kun mittaat verenpaineesi, yritä olla mahdollisimman rauhallinen

nainen mittaa verenpaineensa kotona

Eräs virhe, joka verenpaineen mittauksessa usein tehdään, on se, että lukema otetaan juuri sen jälkeen kun on riidelty tai käyty lävitse jokin hankala asia. Tässä tapauksessa saadaan korkeammat arvot, ja tämä sitten tuottaa turhaan huolta.

Siten kannattaisinkin aina yrittää rauhoittua hiukan, hengittää syvään sekä odottaa hetken verran ennen kuin aletaan käyttää monitoria.

Jopa lääkäritkin yrittävät aina rauhoitella ihmisiä ennen kuin he tekevät mittauksensa. Tämä tehdään, jotta voitaisiin välttää ”valkotakin aiheuttamaa korkeaa verenpainetta”.

Voidaan sanoa, että liika huolestuneisuus voi ensinnäkin vaikuttaa lukemiin verenpainetta mitattaessa, ja se voi myös saada aikaan ongelman, joka voi päästä liiaksi valloilleen.

Muista myös, että paras tapa välttää jännitykseen liittyviä sairauksia on tunteiden hallinta ja hillitseminen, ja tärkeää asian kannalta on myös sopiva ruokavalio.

Osaatko mitata verenpaineesi? Jos teet tämän mittauksen kotona, noudata näitä ohjeita, jotta voisit välttää epätarkkuuden ja turhat huolet.