Obesogeenit: ovatko ne ruokavalion vihollisia?

Obesogeenit ovat kemikaaleja, joita löytyy usein muoveista. Niiden siirtyminen ruokaan voikin vaarantaa hormonaalisen terveyden.
Obesogeenit: ovatko ne ruokavalion vihollisia?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Obesogeenit ovat keinotekoisia aineita, jotka häiritsevät hormonaalisen järjestelmän normaalia toimintaa tavalla, joka voi edistää ylipainoa tai jopa liikalihavuutta.

Tämä luokkaan kuuluvat kemikaalit lisäävät painon nousemisen riskiä. Ne ovat vielä haitallisimpia silloin, kun altistuminen niille tapahtuu varhaisessa iässä ja jatkuvalla tavalla. Lisäksi ne voivat liittyä monien sairauksien kehittymisen riskin kasvuun.

Obesogeenit

Ftalaatit

Ftalaatit ovat sarja kemikaalisia yhdisteitä, joita voimme löytää joistakin yleisesti käytetyistä elintarvikkeista. Ne eivät itsessään ole terveyden kannalta myrkyllisiä aineita ja hajoavat maksassa. Joka tapauksessa niihin voi liittyä tiettyjä kielteisiä terveysvaikutuksia, erityisesti silloin, kun puhumme suuremmasta alttiudesta painonnousulle.

Chemosphere-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on todettu, että raskaana olevan naisen altistuminen tähän luokkaan kuuluville yhdisteille johtaa lapsen pienempään syntymäpainoon. Samalla nämä kemialliset yhdisteet liittyvät myös lisääntyneeseen painonnousun riskiin myöhemmässä iässä ja jopa aikuisikään saakka.

Tähän luokkaan kuuluvia kemiallisia yhdisteitä voidaan löytää pääasiassa kosmeettisista valmisteista, muovista ja puhdistusaineista. Lisäksi ne voivat vaikuttaa hormoneihin estämällä niiden normaalin toiminnan.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat

Bisfenoli A

Bisfenoli A on kemiallinen yhdiste, jota tavallisesti esiintyy muoveissa tai limutölkeissä. Sen haittavaikutukset terveyden kannalta piilevät siinä, että se voi toisinaan siirtyä elintarviketta suojaavasta pakkauksesta itse ruokaan ja päästä tätä kautta ihmisen elimistöön.

Monissa tutkimuksissa, kuten Environmental Health -lehdessä julkaistussa artikkelissa on todettu, että altistuminen tämän tyyppiselle yhdisteelle voidaan yhdistää elimistön aineenvaihdunnalliseen toimintaan liittyvien patologioiden kehittymiseen.Tällä tavoin nämä aineet voivat myötävaikuttaa esimerkiksi diabeteksen tai verenpainetaudin riskin kasvuun kaikkien niiden negatiivisten sivuvaikutusten kanssa, joita tämäntyyppisillä sairauksilla on.

Obesogeenit ovat kemiallisia yhdisteitä, joita tavallisesti esiintyy muoveissa ja limutölkeissä

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Aineenvaihdunnan aktivoiminen terveen painon ylläpitämiseksi

Tupakansavu

Yksi näistä haitallisista obesogeenien yhdisteistä on tupakansavu, joka liittyy myös lisääntyneeseen syövän riskiin, kuten esimerkiksi Cancer Prevention Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on käynyt ilmi. Sekä aktiivinen että passiivinen tupakointi voivat aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä, jotka vaikuttavat negatiivisella tavalla terveyteemme.

Kuinka obesogeenejä voidaan välttää?

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi meidän ei tule pelkästään pitää silmällä sitä, mitä laitamme suuhumme. Samalla on nimittäin välttämätöntä, että olemme tietoisempia siitä, että myös elintarvikkeen pakkaus voi sisältää useita terveydelle haitallisia aineita.

Tästä syystä on aina suositeltavaa käyttää luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita, joiden pakkauksissa ei käytetä suuria määriä muovia. Toinen hyödyllinen strategia on lasisten vesipullojen hyödyntäminen muovisten vesipullojen sijaan.

Samalla on kuitenkin totta, että ympäristöstämme löytyy tiettyjä tekijöitä, joita meidän itse on vaikea hallita. Altistuminen ympäristön saasteille tai tupakansavulle ei nimittäin aina ole vältettävissä.

Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalion laatuun ja lisätä antioksidanttisia ominaisuuksia sisältävien elintarvikkeiden kulutusta. Runsaasti antioksidantteja sisältävät elintarvikkeet pystyvät torjumaan solujen DNA:n vaurioita sekä parantamaan hormonaalista toimintaa.

Obesogeenit ovat haitallisia terveyden kannalta

Vaikka monet obesogeenien ja terveyden väliset suhteet eivät ole vielä täysin selviä, samalla voimme moniin tieteellisiin tutkimuksiin pohjautuen uskoa, että näillä tuotteilla on monia kielteisiä vaikutuksia elimistön kannalta.

On siis tärkeää, että pyrimme välttämään obesogeenejä niin paljon kuin mahdollista. Tätä varten kannattaa suosia ekologisesti tuotettuja elintarvikkeita, eikä hyödyntää uudelleen niitä muovisia pakkauksia, jotka ovat tulleet elintarvikkeiden mukana. Lisäksi kosmetiikkatuotteita valittaessa on suositeltavaa tutustua tarkemmin tuotteen etikettiin, jotta voimme olla varmoja siitä, että ne eivät sisällä mitään yllä mainituista aineista.

Kaikesta huolimatta on vaikeaa – ellei lähes mahdotonta – että kykenisimme täysin välttämään tämäntyyppisille kemikaaleille altistumista. Tästä syystä onkin tärkeää, että pyrimme rakentamaan terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, jotta elimistömme saisi kaikki ravintoaineet, joita se tarvitsee taistellakseen solujen hapettumista vastaan.

On myös hyvä pitää mielessä, että terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio myötävaikuttaa hormonaalisen järjestelmän moitteettomaan toimintaan ja vähentää heikentyneeseen aineenvaihduntaan liittyvien markkereiden läsnäoloa.

Toisaalta myös säännöllisellä liikunnan harrastamisella on keskeinen rooli elimistön toimintojen kehittämisessä ja ylläpitämisessä, minkä ansiosta se pystyy valmistautumaan paremmin ulkoisiin hyökkäyksiin ja terveydelle haitallisten aineiden poistamiseen elimistöstä. Säännöllisen liikunnan ja tasapainoisen ruokavalion yhdistäminen on erinomainen tapa edistää elimistön terveyttä ja hyvinvointia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jin F., Thaiparambil J., Ramya Donepudi S., Vantaku V., et al., Tobacco specific carcinogens induce hypermethylation, DNA adducts, and DNA damage in bladder cancer. Cancer Prev Res, 2017. 10 (10): 588-597.
  • Song Q., Li R., Zhao Y., Zhu Q., et al., Evaluating effects of prenatal exposure to phthalates on neonatal birth weight: structural equation model approaches. Chemosphere, 2018. 205: 674-681.
  • Ranciere F., Lyons JG., Loh VHY., Botton J., et al., Bisphenol A and the risk o cardiometaboli disorders: a systematic review with meta analysis of the epidemiological evidence. Environ Health, 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.