Mikä on nivusrevähdys ja mistä se johtuu?

Nivusrevähdys on suhteellisen yleinen vaiva ihmisillä, jotka harrastavat vaativaa liikuntaa. Tämän artikkelin avulla opit ehkäisemään sitä.
Mikä on nivusrevähdys ja mistä se johtuu?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Nivusrevähdys on sisäreiden lähentäjälihasten pienten säikeiden osittaista repeämistä. Levolla ja asianmukaisella hoidolla potilaat toipuvat yleensä täysin.

Tämä vaiva kuuluu nivusongelmien ryhmään. Sitä ilmenee monien muiden tilanteiden lisäksi muun muassa vapaa-ajan liikuntaharrastuksissa, paljon fyysistä ponnistelua vaativissa töissä ja ajoneuvo-onnettomuuksissa. Jos haluat tietää lisää nivusrevähdyksestä ja sen hoidosta, jatka lukemista!

Miten nivusrevähdys syntyy?

Kuten Kidshealth-sivustolla todetaan, nivusrevähdys tarkoittaa tilannetta, jossa yksi sisäreiden lihaksista venyy, vaurioituu tai repeytyy. Sisäreiden lihakset ovat harjannelihas, adductor minimus ja adductor longus, jotka kulkevat lantiolta reisiluuhun, sekä gracilis eli hoikkalihas ja adductor magnus, jotka kulkevat lantiosta polveen.

Hopkinsallchildren.org -verkkosivustolla kerrotaan tämän vaivan yleisimmistä aiheuttajista. Tässä niistä joitakin:

 • Nopeaa juoksua, nopeita pyrähdyksiä tai äkillisiä suunnanmuutoksia vaativat urheilulajit.
 • Kireät lihakset. Lihakset, joita ei ole lämmitelty ja venytelty kunnolla, repeävät todennäköisemmin.
 • Huono kunto tai väsymys. Heikot lihakset eivät kykene yhtä hyvin sietämään liikunnan aiheuttamaa rasitusta, ja väsyneet lihakset kykenevät heikommin imemään energiaa.
 • Harjoitusten jatkaminen liian pian loukkaantumisen jälkeen.

Vaikka nivusrevähdys liittyy tavallisesti liikunnan harrastamiseen, aina näin ei ole. Yleisesti mikä tahansa liian raju lihaksen venytys tai suora isku voi johtaa nivusrevähdykseen.

Nivusrevähdys on syy keskeyttää liikunnan harrastaminen
Jos reidessä tai nivusessa tuntuu kipua liikunnan aikana, liikunta kannattaa keskeyttää.

Nivusrevähdyksen oireet

Rady Children’s -verkkosivustolla todetaan, että nivusrevähdystä on kolmea astetta. Kuten alta näet, ne kaikki aiheuttavat eri oireita:

 • Ensimmäinen aste. Lievä kipu, jota ei välttämättä huomata ennen kuin liikunta lopetetaan, ja jota seuraa jäykkyys ja arkuus.
 • Toinen aste. Keskikovaa kipua ja jäykkyyttä nivusessa sekä pientä turvotusta ja mustelmia. Se voi vaikuttaa haitallisesti kävelyyn, ja juokseminen voi olla vaikeaa.
 • Kolmas aste. Voimakasta kipua, huomattavaa turvotusta ja mustelmia, sekä kyvyttömyyttä puristaa jalkoja yhteen. Kävely on erittäin vaikeaa.

Tässä nivusrevähdyksen yleisimmät oireet: turvotus ja mustelmat nivusalueella, lihaskrampit, vammautuneen jalan heikkous ja jonkinasteinen kävelyvaikeus.

Diagnoosi

Ensiksi lääkäri kysyy potilaalta, mitä tämä teki ennen kivun ilmaantumista. Yleensä tehdään erotusdiagnoosi, toisin sanoen lääkäri tutkii potilaan sulkeakseen pois muut vaivat, kuten nivustyrän.

Jos nivusrevähdys on ensimmäistä astetta, alle 10 % lihassäikeistä on repeytynyt. Toisen asteen revähdyksissä 10-90 % lihassäikeistä on repeytynyt. Kolmas aste merkitsee sitä, että lihas on joko täysin tai lähes täysin repeytynyt. Joskus saatetaan tarvita magneettikuvat repeämän laajuuden määrittelemiseksi.

Kuinka nivusrevähdys hoidetaan?

Hoito riippuu vamman vaikeusasteesta. Lievemmät tapaukset saattavat parantua kahden viikon levolla, kun taas täydellinen repeämä saattaa edellyttää jopa kolmen kuukauden toipumisaikaa. Lääketieteen asiakirjoissa neuvotaan joitakin ohjeita potilaille toipumisen nopeuttamiseksi:

 • Lepää. Älä tee mitään, mikä aiheuttaa kipua toipumisprosessin aikana.
 • Kylmä. Jäästä tehdyt kylmähauteet nivusalueella 15 minuutin ajan noin neljä kertaa päivässä on hyvä keino lievittää kipua ja turvotusta. Muista, että jäätä ei tulisi asettaa koskaan suoraan iholle.
 • Lääkkeet. Jotkut ilman reseptiä saatavat lääkkeet, esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, voivat auttaa lievittämään lievää ja keskivaikeaa kipua.
 • Kompressio. Voit asettaa kompressiositeen vammautuneelle alueelle turvotuksen ehkäisemiseksi. Kysy fysioterapeutilta parhaista vaihtoehdoista juuri sinulle.
 • Kohoasento, venyttely ja vahvistaminen. Erilaisia harjoituksia ja asentoja, jotka auttavat vammautunutta lihasta paranemaan. Kysy jälleen kerran ammattilaiselta parhaista menetelmistä juuri sinulle.
 • Lämpö. Lämpöä tulisi käyttää vain silloin, kun aikomuksenasi on jatkaa liikuntaa.

Yleensä hoito perustuu lepoon, jotta lihas paranee. Älä kuitenkaan lopeta tiettyjen venytysten tekemistä, jotta pitkään käyttämättä oleva lihas ei surkastu. Jätä toipumisprosessi ammattilaisen käsiin.

Nivusrevähdys kannattaa hoidattaa ammattilaisella
Ammattilaisen hoitoa tarvitaan nivusrevähdyksissä, jotta lihas varmasti paranee eikä tila johda komplikaatioihin.

Vinkkejä nivusrevähdyksen välttämiseksi

Joskus tällaisia vammoja on vaikea estää syntymästä, erityisesti jos olet ammattiurheilija. Jopa 16 % kaikista loukkaantuneista jalkapallonpelaajista menee lääkäriin juuri nivusrevähdyksen takia. Tämä vamma on hyvin yleinen myös sellaisissa lajeissa kuin jääkiekko, tennis ja koripallo.

Viimeisenä vinkkinämme on venytellä aina ennen liikuntasuoritusta ja välttää liikarasitusta. Jos tunnet kipua nivusalueella, keskeytä urheilun harrastaminen muutamaksi päiväksi ja hoida vammautunutta aluetta. Kiistatta paras hoito nivusrevähdykseen on yksinkertaisesti estää sitä syntymästä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Mikä on nivustyrä?

Pyri tietoisesti ehkäisemään tätä vammaa

Nivusrevähdys on siis suhteellisen yleinen vaiva, joka on seurausta lantiolihasten ylikuormittamisesta liikunnan aikana. Jos suunnittelet liikuntaharjoituksesi huolella, venyttelet ennen liikuntaa ja keskeytät liikunnan kivun ilmaantuessa, pystyt välttämään nivusrevähdyksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.