Logo image
Logo image

Liikuntaharjoitukset välilevypullistuman hoitoon

4 minuuttia
Liikuntaharjoitukset välilevypullistuman hoitoon voidaan mukauttaa jokaisen tästä kärsivän ihmisen omaan elämäntilanteeseen. Kuten tulemme näkemään tässä artikkelissa, ei ole sama asia kärsiä esimerkiksi lannerankaan vaikuttavasta häiriöstä kuin kaulanrangan välilevypullistumasta.
Liikuntaharjoitukset välilevypullistuman hoitoon
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Erilaiset liikuntaharjoitukset välilevypullistuman hoitoon ovat osa niitä hoitomenetelmiä, joita suositellaan laajasti lääketieteessä. Sekä terveydenhuollon että fysioterapiaan erikoistuneet ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että fyysisen liikunnan merkitys välilevypullistumasta kärsiville ihmisille on suuri.

Väliälevypullistuman oireet riippuvat siitä, missä osassa ​selkärankaa pullistuma sijaitsee. Myös tämän sairauden vakavuusaste vaihtelee ihmisestä toiseen. Tästä syystä haluamme kertoa tässä artikkelissa hieman tarkemmin siitä, millaisia eri välilevypullistumia on olemassa ja miten erilaiset liikuntaharjoitukset auttavat sen hoidossa.

Millaisia välilevypullistumia on olemassa?

Välilevypullistuma on pullistuma, joka sijaitsee jossakin kohtaa selkärangan nikamavälilevyä. Tämän anatomisen rakenteen poikkeava sijainti joutuu näin kosketuksiin muiden kudosten kanssa, mikä lopulta määrittää oireet.

Selkäranka voi kärsiä välilevypullistumasta missä tahansa sen osassa. Pullistuman sijainti auttaa luokittelemaan patologiaa, joka voi olla kaularangan, rintakehän tai lannerangan välilevypullistuma. Ensimmäinen ja viimeinen ilmenemiskohta ovat ylivoimaisesti näistä kolmesta yleisimpiä.

Jos ajattelemme selkärankaa eräänlaisena nikamien pinona, voimme ymmärtää, että niiden välillä on oltava jotain, joka toimii niin kutsuttuna iskunvaimentimena. Tämä puolestaan on nikamavälilevyn tehtävä, joka koostuu omalta osaltaan kuitumaisesta kapselista ja pehmeän hyytelömäisestä sisuksesta, joka absorboi kaikki selkärangan liikkeestä muodostuneet vaikutukset.

Nikamavälilevyt sijaitsevat nikamarakenteiden välissä ja ne ylläpitävät selän keskiasentoa, joka kunnioittaa luuston asettamia rajoja. Kun yksi näistä levyistä pullistuu ulos sivulle, näiden anatomisten rakenteiden sisäinen tasapaino heikkenee ja toisiaan painavat hermot tulehtuvat.

Voimme luetteloida selkärangan välilevypullistumat seuraaviin alaluokkiin niiden oireiden ja sijainnin mukaan:

 • Kaularanka: Kaularangan välilevypullistuma sijaitsee nimensä mukaisesti kaulan alueella ja sen pääoireena on yleensä niskakipu ja kipu, joka heijastuu yläraajoihin.
 • Rintakehä: Rintakehän välilevypullistuma on näistä kolmesta kaikkein harvinaisin ja ilmenee kipuna rinnassa tai kylkiluiden alueella.
 • Lanneranka: Lannerangan välilevypullistuma tuottaa yleensä merkkejä alaraajoihin säteilevästä kivusta.
Some figure
Välilevypullistuma voi esiintyä missä tahansa selkärangan osassa. Selkärangan välilevypullistumat voidaan jakaa lannerangan, kaularangan ja rintakehän pullistumiin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Helppoja liikkeitä iskiaskivun parantamiseksi

Parhaat liikuntaharjoitukset välilevypullistuman hoitoon

Kuten olemme jo huomanneet, että välilevypullistumilla on useita eri ​​tyyppejä ja oireita. Tämän pohjalta haluamme jakaa vinkkejä erilaisiin liikuntaharjoituksiin perustuen siihen selkärangan sijaintiin, jossa pullistuma esiintyy. Emme siis aio suositella alaraajoihin kohdistuvia liikuntaharjoituksia niille ihmisille, jotka kärsivät niskakivusta, tai päinvastoin.

Parhaat liikuntaharjoitukset kaularangan välilevypullistuman hoitoon

Tässä tapauksessa niskan itsehieronnalla näyttäisi olevan eniten positiivisia vaikutuksia myös tieteellisesti havaitun näytön kannalta. Tästä syystä usein niissä tapauksissa, kun kaularangan välilevypullistumasta kärsivä henkilö ottaa yhteyttä lääkäriin, tämä ohjaa potilaan fysioterapiaan, jossa potilaalle opetellaan asianmukaisia harjoituksia niskan hieromiseksi.

On lisäksi hyvä ottaa huomioon, että tiettyjen tekniikoiden lisäksi sekä sormien käyttö että pyörimissuunta ovat tärkeitä. Näitä hierontaharjoituksia voidaan tehdä milloin tahansa, esimerkiksi töissä taukojen aikana, television katselun aikana tai minä hetkenä hyvänsä, kun sinulla on aikaa muutama minuutti.

Myöskään lihaskuntoharjoittelu eli anaerobinen liikunta kuntosalilla ei ole ollenkaan huono vaihtoehto. On suositeltavaa, että aloitat harjoittelun mahdollisimman pian sen jälkeen, kun välilevypullistuman aiheuttama akuutti kipu on vähentynyt. Näiden liikuntaharjoitusten tavoitteena on vahvistaa niitä niskan lihaksia, jotka tukevat selkärankaa. Tällä tavalla voit myös tarjota lisätukea selkärangan keskuksen tasapainon tukemiseen.

Tällaisia harjoituksissa vahvistetaan paravertebraalisia lihaksia asennoissa, jotka eivät aiheuta kipua. Painoja on käsiteltävä varoen, koska kaularangan välilevypullistuma vie sen yläpuolella olevien nikamien voimaa, mikä voi puolestaan johtaa onnettomuuksiin painoilla tehtävien liikuntasuoritusten aikana.

Parhaat liikuntaharjoitukset rintakehän välilevypullistuman hoitoon

Rintakehän välilevypullistumaa ymmärretään huonosti. Itse asiassa monet ihmiset voivat olettaa, että välilevypullistumia ei voi esiintyä tällä selkärangan tasolla. Oikeasti kyseessä on olemassa oleva sairaus, mutta samalla puhumme lääketieteellisestä tilasta, jonka lähestymistapa on monimutkaisempi kuin muissa välilevypullistuman ilmenemismuodoissa.

Tähän välilevypullistuman tyyppiin suunnatut liikuntaharjoitukset ovat samalla sekä aktiivisia ja progressiivisia. Vakauteen ja voimaan keskittyviä voimaharjoituksia suositellaan, ja tästä syystä on normaalia, että fysioterapeutti määrää potilaalle staattisia harjoituksia tämän asentoaistin kehittämisen suhteen.

Kun palautuminen ja lihasvoima kasvavat, potilaan harjoitteluun kehitetään uusia rutiineja. Tämän tyyppisessä häiriössä onkin tärkeää, että alan ammattilainen, oli se sitten fysioterapeutti tai kinestologi, on aina mukana seuraamassa potilaan toipumista ja kehittymistä.

Some figure
Liikuntaharjoituksilla on merkitystä välilevypullistuman kuntoutuksessa. Harjoittelurutiinin suunnittelu ja seuraaminen kuuluu aina ammattilaiselle.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kärsitkö alaselkäkivusta? Kolme hyvää liikuntamuotoa

Parhaat liikuntaharjoitukset lannerangan välilevypullistuman hoitoon

Tyypillinen lanteesta alaraajoihin säteilevä kipu on merkki lannerangan välilevypullistuman kehittymisestä. Se alkaa kohdennetulla alaselän kivulla, joka kulkee sitten alaselän hermopolkua kohti nivusiin, reiteen ja isovarpaaseen.

Tässä tapauksessa on suositeltavaa, että liikunta liitetään sellaisiin harjoituksiin, jotka suoritetaan lämpöterapian avulla. Tällä tapaa saadaan rentoutumaan ne välilevypullistumaa ympäröivät lihassäikeet, joihin lihasten supistukset vaikuttavat lähes aina. Tällä harjoituksella on kipua lievittävä vaikutus.

Lannerangan välilevypullistuman tapauksessa venyttely on välttämätöntä ja sen tulisi olla toistuvaa. Hermojen välisen puristustilan purkamiseksi alaraajojen on pystyttävä saavuttamaan niiden suurin mahdollinen amplitudinsa –tietysti jokaisen potilaan mahdollisuuksien mukaan. Jos kyse on työpaikasta, on tärkeää, että potilas pystyy luomaan venyttelylle sopivia lepotiloja.

Jumppapallon käyttö vatsalihaksia harjoittavan lankun eri variaatioihin sekä kehon keskushermoston vahvistamiseen auttaa. Kuten kaularangan välilevypullistuman tapauksessa, myös tässä häiriössä tarkoituksena on lisätä pullistumaa ympäröivien kudosten voimaa selkärangan tasapainon tukemiseksi.

Ehkäise ja hoida välilevypullistumaa luonnollisin keinoin

Erilaiset liikuntaharjoitukset välilevypullistuman hoitoon ovat hyviä vaihtoehtoja, joilla voidaan vähentää tai jopa korvata särkylääkkeiden käyttöä. Vaikka särkylääkkeiden tehtävänä onkin auttaa lievittämään kipua, on parempi, että pyrimme välttämään niiden liikakäyttöä.

Liikuntaharjoitusten ja aktiivisen elämäntavan ansiosta välilevypullistuma on useimmissa tilanteissa täysin hallittavissa, ja monesti myös ehkäistävissä oleva sairaus. Juuri tästä syystä onkin parasta, että käännyt aina mahdollisimman pian fysioterapeutin puoleen, jotta hän voi orientoida sinua omaan tilanteeseesi parhaiten sopivissa menetelmissä ja harjoituksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Neyra, Horacio Tabares, et al. “Hernia discal lumbar, una visión terapéutica.” Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología 30.1 (2016): 27-39.
 • Cedeño Capa, Johanna del Cisne, and Elaine Elizabeth Tamayo Chilan. “Evaluación de los protocolos fisioterapéuticos que se aplican en la actualidad en pacientes que padecen hernia discal de 30 a 60 años que asisten al Departamento de Terapia Física y Rehabilitación del Hospital IESS-Machala Regional 9 El Oro, durante el período de Mayo a Septiembre del año 2015.” (2015).
 • Villanueva, Teresa Casanova, and José Ramón Sever Bermejo. “Hernias discales toracolumbares: tratamiento conservador versus tratamiento quirúrgico.”
 • Cuen, Ana Coral Laga, and Antonio Fernando Loste Ramos. “TRATAMIENTO DE LA HERNIA DISCAL LUMBAR.”
 • Mangas Cela, Ana. “Efectividad de los diferentes programas de ejercicio en el tratamiento del dolor cervical crónico.” (2020).
 • Picado-Baca, Mauricio Leonardo, et al. “Tratamiento de hernia discal torácica. Reporte de 2 casos.” Cirugía y Cirujanos 84.5 (2016): 415-419.
 • Montero, A. Alcántara, et al. “Actualización en el tratamiento farmacológico del dolor neuropático.” Medicina de Familia. SEMERGEN 45.8 (2019): 535-545.
 • Bachmann, J. “Hernia discal cervical.” Revista Internacional de Acupuntura 3.3 (2009): 125-128.
 • Ortiz Soler, M. “Tratamiento de la hernia discal mediante oxígeno-ozonoterapia.” Dolor. Investigación Clínica & Terapéutica 22.4 (2007): 187-194.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.