Urheilijan nivuskipu: syyt, oireet ja hoito

Urheilijan nivuskivulle on ominaista voimakas kipu nivusten alueella, ja vaiva on tavallinen urheilijoilla. Lue lisää tästä artikkelista!
Urheilijan nivuskipu: syyt, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Urheilijan nivuskipu on nivuksiin liittyvä ongelma, joka tunnetaan eri nimillä. Vaivaa kutsutaan muun muassa urheilijan tyräksi (tämä nimitys on kuitenkin harhaanjohtava, sillä todellisuudessa kyse ei ole tyrästä). Nämä nimitykset ovat peräisin siitä, että vaivasta kärsivät pääosin urheilijat, sillä he rasittavat itseään paljon fyysisesti. Urheilijan nivuskipu on erityisen yleinen niillä urheilijoilla, joiden laji vaatii paljon samoina toistuvia liikkeitä tai suunnan tai vauhdin muutoksia.

Tässä artikkelissa kerromme nivuskivun aiheuttajista ja oireista sekä parhaasta tavasta hoitaa sitä.

Syyt

Urheilijan nivuskipu syntyy lihaksen ylikuormituksesta toistuvien ja jatkuvien liikkeiden seurauksena. Tästä syystä sitä esiintyy tavallisesti urheilua harrastavilla ihmisillä.

Vaivaan liittyy joitakin riskitekijöitä, jotka on hyvä pitää mielessä sen ehkäisemiseksi. Tässä niistä joitakin:

  • Huono fyysinen kunto. Passiivisesta elämäntavasta johtuva huono kunto voi aiheuttaa nivuskipua, kun henkilö alkaa harrastaa jotain urheilulajia tai kuntoilla.
  • Liian lyhyt lämmittely. Nivuskivun riskiä voi alentaa lämmittelemällä lihakset kunnolla ennen urheilusuoritusta. Liian lyhyt ja vääränlainen lämmittely voi johtaa urheilijan nivuskipuun. Kannattaa siis käyttää aikaa lämmittelyyn.
  • Anatomiset syyt. Häpyalueen vamma tai jokin fyysinen sairaus voivat lisätä urheilijan nivuskivun riskiä.

Urheilulajia valitessa onkin tärkeää ottaa nämä tekijät huomioon (erityisesti anatomiset piirteet), jotta et tule valinneeksi oireille liiaksi altistavaa lajia.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: 5 urheilulajia, jotka tarjoavat monia terveyshyötyjä

Urheilijan nivuskivun oireet

Urheilijan nivuskipu aiheuttaa kipua nivuksissa

Urheilijan nivuskivulle on ominaista voimakas lantion alueen kipu, joka voi vaikeuttaa liikkumista. Vaiva on melko epämukava, sillä sen tyypillisin oire on kipu nivuksissa ja häpyalueella. Kipu voi levitä myös lähentäjälihaksiin ja alavatsan seudulle.

Urheilijan nivuskipu kehittyy yleensä seuraavalla tavalla:

  • Kipu ennen ja jälkeen fyysisen harjoittelun. Tämä on ensimmäinen varoitusmerkki, jota ei tule sekoittaa viivästyneeseen lihaskipuun tai huonoon asentoon. Kipu saattaa olla lievää ja tavallisesti se katoaa.
  • Voimakas kipu urheilusuorituksen aikana. Ensimmäisen vaiheen jälkeen kipua ilmenee urheilun aikana. Se voi olla niin kovaa, että treeni on lopetettava.
  • Rajoittunut liikerata. Tässä vaiheessa kipua tuntuu muulloinkin kuin urheilusuorituksen aikana. Ongelma on se, että tässä vaiheessa liikerata voi olla jossain määrin rajoittunut.

Tästä on nähtävissä, että kipu etenee ja on varoitusmerkki siitä, että lihaksissa on heikkoutta. Ratkaisu tähän löytyy oikeasta hoidosta.

Kuinka urheilijan nivuskipu hoidetaan?

Urheilijan nivuskipuun on olemassa eri hoitovaihtoehtoja, riippuen missä vaiheessa se on. Tässä niistä joitakin:

  • Voima- ja venytysharjoitukset. Nämä harjoitukset voivat auttaa vahvistamaan niitä lihaksia, joihin nivuskipu liittyy. Nämä harjoitukset ovat osa kuntoutusohjelmaa, johon kuuluu myös fysioterapiaa, osteopatiaa ja sähköstimulaatiota.
  • Tulehduskipulääkkeet. Jos kipu on voimakasta ja häiritsee liikunnan harrastamista, näitä lääkkeitä käytetään kivun lievittämiseen.
  • Erityiset lämmittelyharjoitukset. Urheilijan nivuskivusta kärsivien ihmisten tulee tehdä erityisiä lämmittelyharjoituksia estääkseen ongelmaa muuttumasta krooniseksi.
  • Leikkaushoito. Jos ongelma on vakava, lääkäri sattaa suositella leikkausta vähentämään alueen painetta ja lievittämään kipua.

Kuten tästä voi nähdä, urheilijan nivuskipu on yleinen ongelma urheilijoilla. Jos harrastat jotakin urheilulajia, suosittelemme menemään lääkäriin mikäli nivusalueella tuntuu jonkinlaista kipua. Varhainen diagnoosi auttaa hoitamaan ongelman sekä ehkäisemään kovaa ja lamaannuttavaa kipua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahumada, L. A., Ashruf, S., Espinosa-de-los-Monteros, A., Long, J. N., Jorge, I., Garth, W. P., & Vasconez, L. O. (2005). Athletic pubalgia: definition and surgical treatment. Annals of plastic surgery55(4), 393-396.
  • Taylor, D. C., Meyers, W. C., Moylan, J. A., Lohnes, J., Bassett, F. H., & Garrett JR, W. E. (1991). Abdominal musculature abnormalities as a cause of groin pain in athletes: inguinal hernias and pubalgia. The American journal of sports medicine19(3), 239-242.
  • Zoga, A. C., Kavanagh, E. C., Omar, I. M., Morrison, W. B., Koulouris, G., Lopez, H., … & Meyers, W. C. (2008). Athletic pubalgia and the “sports hernia”: MR imaging findings. Radiology247(3), 797-807.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.