Mikä on nivustyrä?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Tiedätkö sinä, mikä nivustyrä on?
Yleisesti ottaen tyrä on ulkonema, joka sijaitsee yleensä joko vatsassa tai nivusissa. Se syntyy, kun kehossa on heikko kohta tai kun vatsan seinämässä on reikä.
Tyypillisesti tyrä johtuu ongelmasta kehon kudosten rakenteessa, ja se ilmenee pullistumana.
Nivustyrä voi olla perinnöllinen tai henkilön elintavoista johtuva ilmiö. Jos esimerkiksi nuori lapsi saa tämän tyypin tyrän, kyseessä on yleensä perinnöllinen vaiva, ja aikuisella taas syy on yleensä elintavoissa.
- Vastasyntyneillä ilmenevä perinnöllinen tyrä vaatii välittömästi kirurgiaa. Näissä tapauksissa ne ilmenevät yleensä kohdussa havaitun ongelman yhteydessä.
- Kun tyrä kehittyy uudestaan, 50 % tapauksista on syynä tulehdus.
Elintavoista johtuvat tyrät ilmenevät aikuisilla. Useimmiten ne johtuvat lisääntymisestä vatsan sisäisessä paineessa muun muassa seuraavien seikkojen vuoksi:
- raskaus
- työ, johon kuuluu raskasta nostamista tai vatsalihasten jännittämistä
- sairaudet, kuten keuhkoahtaumatauti
- eturauhanen ja vaivannäkö, joka liittyy virtsaamiseen
Lisäksi tyrä voi olla koteloitunut.
- Ei-koteloitunut tyrä näyttää massalta, joka joko ilmaantuu tai suurenee, kun olet suorana. Yskiminen tai seisominen siis tekevät siitä suuremman, kun taas makaaminen saa sen pienenemään.
- Kun tyrä on koteloitunut, se ei kasva tai pienene ollenkaan.
Miksi tyrä kehittyy nivusiin tai vatsaan niin helposti?
Kaikki tyrät kehittyvät sellaisille alueille, jolla on “anatomista heikkoutta”. Tämä tarkoittaa niitä alueita, joilla anatomiset seinämät ovat heikoimpia. Näin käy vatsan etuseinämälle helposti, sillä se on paljon heikompi kuin takaseinämä.
Nivustyrän eteneminen
- Tämä on yksi tavallisimmista sairauksista. Arvioidaan, että yksi 30:stä ihmisestä kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä.
- Leikkaus tyrän hoitamiseksi kattaa 15 % kaikista yleisistä kirurgisista toimenpiteistä. Siten tämä on yksi kaikkein yleisimmistä leikkaustyypeistä.
- Nivus- ja reisityrät ovat kaksi yleisintä tyrätyyppiä. Nivustyrät ilmenevät useimmiten miehillä, kun taas reiden tyrät useammin naisilla. Tyrät ovat toisiksi yleisin syy suoliston tukkeutumiseen mekaanisen seikan vuoksi.
- Toistuvuus on myös melko suuri. Puolessa tapauksista se liittyy tulehdukseen.
Nivustyrän luokittelu
Nivustyrä luokitellaan perustuen suoliston ja sen kohdan suhteeseen, missä tyrä etenee nivuskanavan lävitse. Luokat ovat seuraavat:
Suora nivustyrä
Suoliston lenkki risteää nivuskanavan pohjan kanssa.
Tyrä voi laskeutua ylävatsan valtimoon, eikä se tule kulkeutumaan nivuskavanan syvän aukon lävitse. Se sijaitsee Cremaster-lihaksen takana, mutta ei ole yhteydessä sen kuituihin.
Tämän tyypin tyrää ilmenee usein ikääntyneillä henkilöillä.
Epäsuora nivustyrä
Tämä on yleisin tyrän tyyppi sekä miehillä että naisilla. Tällöin tyrä työntyy nivuskanavassa miehellä kivespussia kohti, ja naisella ulompaa häpyhuulta kohti.
Tässä tilanteessa suolen silmukka on sivuttain vatsavaltimon suhteen. Joillakin miehillä suoliston silmukka voi olla kiveksen sisällä.
Oireet
Yleissti ottaen nivustyrät tuottavat vain lieviä oireita.
Useimmissa tapauksissa potilaan olo on aamulla hyvä. Päivän edetessä aletaan kuitenkin huomata epämukavuutta, kun harrastetaan liikuntaa, yskitään tai tehdään muuta vastaavaa. Monella potilaalla tyrän painaminen takaisin on mahdollista kotikeinoin.
Kureutuminen tarkoittaa sitä, että mutkalla olevan suolen muodostaman tyrän kohdalla verenkierto ei ole mahdollista. Kyseessä on hätilanne, joka vaatii leikkausta, ja suolistolla on vain vähän vastustuskykyä iskemiajaksoille. Tällöin on olemassa myös kuolion riski.
Kun tyrän suhteen ilmenee komplikaatio, sitä ei enää voida työntää takaisin sisään. Lisäksi kipu on yleensä tällöin hyvin voimakasta, ja sen lisäksi voi ilmetä kuumetta.
Diagnoosi
Diagnoosi tehdään yksinkertaisen kokeen avulla, ja samalla tutkitaan potilaan terveyshistoria. Itse asiassa potilas tulee kyllä sairaalaan tietäen, että hänellä on tyrä. Siltikin kaikkien vatsakipua potevien potilaiden on tärkeää käydä tutkimuksissa.
Hoito
Hoidon tavoitteet
Kirurginen tyrän korjaus perustuu seuraaviin asioihin:
- Suoliston silmukan palauttaminen vatsaonteloon ilman vatsakalvon avaamista, mikäli mahdollista.
- Kalvojänteen reunojen tunnistaminen.
- Sen reiän sulkeminen, joka aiheutti tyrän kehittymisen.
Kirurginen hoito
Nivustyrän leikkaushoito voidaan tehdä joko avokirurgian tai laparoskopian avulla.
Minimaalisen vahingollinen nivustyräleikkaus on sekä hyvä että huono vaihtoehto perinteisiin tekniikoihin verrattuna.
Toisaalta se vähentää leikkauksen jälkeistä kipua ja toipumisaikaa, ja se jättää esteettisesti paremman lopputuloksen.
Toisaalta taas siinä on suurempi mahdollisuus komplikaatioille sekä leikkauksessa että sen jälkeen. Se voi myös lisätä toistuvuuden riskiä, maksaa enemmän sekä tuottaa yllättäviä pitkän aikavälin sivuvaikutuksia.
Näistä syistä tämä on edelleen ristiriitainen toimenpide, jolla onkin sekä kannattajia että vastustajia.
Toistuvuus
Tämä määritellään tyrän ilmaantumisena uudelleen samalla alueella. Riippuen siitä, kuinka tyrä ilmenee, se voi kehittyä välittömästi tai myöhemmin.
Toistuvuus riippuu monesta tekijästä, ja jotkut johtuvat potilaasta ja toiset taas leikkauksesta.
Potilaaseen liittyviä tekijöitä ovat:
- ikä
- tyrän tyyppi
- muut sairaudet
Leikkaukseen liittyvät tekijät ovat:
- kokemattomuus
- huono tekniikka
- epätarkka diagnoosi
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sri Paran, T., & Puri, P. (2017). Inguinal hernia. In Newborn Surgery, Fourth Edition. https://doi.org/10.4324/9781315113968
- Jenkins, J. T., & O’Dwyer, P. J. (2008). Inguinal hernias. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.39450.428275.AD
- Leblanc, K. E., Leblanc, L. L., & Leblanc, K. A. (2013). Inguinal hernias: Diagnosis and management. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.csm.2013.03.002
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.