Neljä ruokaa, joita tulisi välttää laihdutuksen aikana

Mitä ruokia tulisi välttää laihdutuksen aikana? Me kerromme sen tässä artikkelissa!
Neljä ruokaa, joita tulisi välttää laihdutuksen aikana
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun ajattelemme kilojen karistamista, keskitymme yleensä vain siihen mitä voimme syödä. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon myös ne ruoat, joita tulisi välttää laihdutuksen aikana. Tämä helpottaa päätöksentekoa, kun suunnittelet viikon ruokavaliota tai menet ulos syömään. Oletko ajatellut tätä?

Seuraavaksi annamme listan ruoista, jotka on parempi unohtaa laihdutuksen ajaksi kokonaan. Jos joskus mielesi tekee niitä eikä muuta vaihtoehtoa ole, on OK syödä näitä ruokia kunhan pysyt kohtuudessa. Pane muistiin ja vältä seuraavia ruokia.

1. Perunalastut

Perunalastut ovat yksi niistä ruoista, joita tulisi välttää laihdutuksen aikana ja niillä onkin huono maine. Perunat itsessään voivat kyllä kuulua laihduttajankin ruokavalioon. Keitetystä, höyrytetystä tai uunissa paistetusta perunasta saa energiaa ja kuitua.

Laihduttaja voi syödä perunoita mutta ei perunalastuja

Uppopaistettuja perunoita sen sijaan tulisi välttää. Näitä ovat:

  • Kaikenlaiset sipsit
  • Ranskalaiset perunat

Ongelma näissä elintarvikkeissa on se, että jo hyvin pienessä määrässä on erittäin paljon kaloreita. Yleensä näitä ruokia tulee syötyä myös tarkoitettua enemmän. Joidenkin tutkimusten mukaan näiden ruokien syöminen voi vaikuttaa yleisterveyteen ja lisätä painoa hyvin lyhyessä ajassa.

Jos mielesi tekee sipsejä, on parempi valmistaa niitä itse uunissa. Maustamiseen voi käyttää erilaisia mausteita ja kokeilla jotain itselle tuntematonta makua. Jos kaipaat perinteisempiä sipsejä, lisää ainoastaan suolaa ja pippuria.

Kotitekoiset sipsitkin tyydyttävät mieliteon, mutta ilman liiallisia kaloreita ja terveysriskejä.

2. Pelkkiä hiilihydraatteja sisältävät välipalat

Yksi ruokaryhmä, jota tulisi välttää laihdutuksen aikana, ovat huonot hiilihydraatit. Näihin kuuluvat keksit, riisikakut, murot, myslipatukat, vaalea leipä jne. Vaikka ne ovat nopeita välipaloja ja melko edullisia, niissä on nopeita hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa verensokerin heilahteluja.

Keksejä tulee välttää laihdutuksen aikana

Lisäksi ne pitävät kylläisyyden poissa vain vähän aikaa, eli olet pian taas nälkäinen etkä ole tarjonnut elimistöllesi ravintoaineita.

Ihanteellista olisi tyydyttää aterioiden välillä iskevät mieliteot tai nälkä terveellisillä ruoilla, joissa on kuitua, hyviä hiilihydraatteja ja proteiinia. Hyviä vaihtoehtoja ovat:

  • Vähäkalorinen juusto ja hedelmä
  • 1 omena maapähkinävoilla
  • Jogurttia kaurahiutaleiden ja mantelien kera

3. Sokeripitoiset juomat

Myös runsaasti sokeria sisältäviä juomia tulisi välttää laihdutuksen aikana, emmekä puhu vain virvoitusjuomista. Vältä myös kahviautomaattien kahvia, kaupan mehuja ja muita valkoista sokeria sisältäviä juomia.

Vältä virvoitusjuomia laihdutuksen aikana

On osoitettu, että näiden juomien liiallinen nauttiminen nopeuttaa painonnousua. Tästä syystä on tärkeää, että sekä lapset että aikuiset välttäisivät sokeripitoisia juomia mahdollisimman paljon.

Paras vaihtoehto on kuljettaa aina mukana raikasta, simppeliä vettä. Jos haluat hieman makua, valmista hauduke hedelmästä ja mintusta tai kanelista.

Kahviautomaattien kahvin korvaamiseksi tuo mukanasi kotona valmistettua kahvia. Näin voit kontrolloida sokerin määrää kahvissa, ja kahvi on varmasti myös parempilaatuista.

4. Vaalea leipä, keksit ja vastaavat

Viimeiset ruoat, joita tulisi välttää laihdutuksen aikana, ovat valkaistuja jauhoja sisältävät tuotteet. Vaalea leipä sisältää tavallisesti runsaasti sokeria, joka muuttaa verensokeria.

Vältä vaaleaa leipää laihduttaessa

Sen lisäksi, että nämä tuotteet on valmistettu valkaistuista jauhoista, niiden kuitupitoisuus on vähäinen. Tästä syystä kahden vaalean leipäviipaleen syöminen päivässä voi lisätä lihavuuden riskiä.

Keksit, kakut ja muut vastaavat tuotteet sisältävät epäterveellisiä transrasvoja. Vaikka ne ehkä ovatkin herkullisia, niitä on parasta välttää kokonaan. Jos mielesi tekee kakkupalasta tai keksiä, pyri valitsemaan täysjyväjauhoista valmistettu versio. Ne eivät ole niin yleisiä ja niiden makuun kestää hetki tottua, mutta ne ovat terveellisempiä.

Ihanteellista olisi valmistaa omat jälkiruoat kotona täysjyvävehnäjauhoista, siemenistä ja tummasta suklaasta. Näin saat tyydytettyä mieliteon lihomatta ja riskeeraamatta terveyttäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Boticario Boticario, C. (2012). Nutrición y alimentación: mitos y realidades. Aldaba36, 79-88.
  • Gómez-Miranda, L. M., Jiménez-Cruz, A., & Bacardí-Gascón, M. (2013). Estudios aleatorizados sobre el efecto del consumo de bebidas azucaradas sobre la adiposidad en adolescentes y adultos: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria28(6), 1792-1796.
  • Rivera, J. R. E., Velásquez, F. M., Velásquez, M. D. R. M., & Velásquez, J. A. M. (2005). Efecto de la adición de proteína de soya en la textura de un pan blanco. Agrofaz: publicación semestral de investigación científica5(1), 775-782.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.