Nännien halkeilun ehkäisy imetysaikana
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira
Imetys on yksi äidin ja vauvan erityisimmistä ajanjaksoista. On kuitenkin tavallista, että naiset kokevat epämiellyttäviä oireita rintojensa herkkyyden vuoksi.
Miten nännien halkeilua voidaan ehkäistä? Johtuivatpa ne vauvan huonosta kiinnittymisestä rintaan, rintapumpun vääränlaisesta käytöstä tai infektiosta, nänneissä voi esiintyä halkeamia, kipua ja jopa verenvuotoa. Onneksi se ei yleensä ole vakavaa, ja sitä voidaan ehkäistä huolellisuudella.
Alla kerromme yksityiskohtaisesti, mitä voit tehdä.
Vinkkejä nännien halkeilun estämiseksi imetyksen aikana
Kun imetys alkaa, on normaalia, että nännissä on arkuutta tai lievää epämukavuutta. Tämä on kuitenkin yleensä väliaikaista ja häviää, kun imetät vauvaa. Sen jälkeen imetys on yleensä mukavaa ja kivutonta. Jos kipu jatkuu, se tulee selvittää.
Journal of Pharmacopuncture arvioi, että 80-90 prosenttia imettävistä naisista kokee nännien kipua ja halkeilua.
Kuten on esitetty The International Journal of Environmental Research and Public Health –julkaisussa, nännien arkuus on osoitus huonosta asennosta ja kiinnittymisestä imetyksen aikana. Se voi johtua myös infektioista, vauvan suun poikkeavuuksista, rintatulehduksesta, vasospasmista tai nurinpäin kääntyneistä nänneistä.
Hyvä uutinen on, että on olemassa useita strategioita, joilla voidaan välttää tämä tila ja siihen mahdollisesti liittyvät komplikaatiot. Tarvitaan vain muutama muutos imetys- ja hoitorutiineihisi. Katsotaanpa tarkemmin.
Lue tämäkin: Kauran hyödyt imetysaikana
1. Nänniin kiinnittyminen imetyksen aikana
Ensimmäinen toimenpide nännien halkeilun ehkäisemiseksi on tarkistaa, kuinka hyvin vauva kiinnittyy rintaan. Kun kiinnittyminen on virheellinen, kipu ja nännien halkeilu ovat yleisiä. On olemassa keinoja selvittää, onko kyseessä ongelma. Aragonian terveystieteiden instituutin oppaan mukaan oikean kiinnittymisen merkit ovat seuraavat:
- Suu on auki.
- Ottaa suuren osan areolasta.
- Huulet ovat kääntyneet (ulospäin).
- Leuka on lähellä äidin rintaa.
- Vauvan pää ja vartalo ovat samassa linjassa.
2. Oikea irrotus
Jos vauva on jostain syystä irrotettava, työnnä puhdas sormi rinnan ja vauvan ikenien väliin sen sijaan, että vetäisit ja aiheuttaisit kipua. Ohjaa sitten hänen päätään poispäin rinnasta. Via Beaumont Health varoittaa, että ei ole oikein vetää vauvaa pois rinnasta, sillä se voi satuttaa vauvaa.
3. Säädä asentoa
Sinun pitäisi myös imettää mukavasti. Imetysasentoja on erilaisia. voit vaihtaa asentoa, kokeilla imetystyynyjen kaltaisia apuvälineitä ja pitää vauvaa lähellä rintaa sen sijaan, että kumartuisit. Muista, että hänen kasvojensa ja lantionsa tulisi olla käännettynä sinua kohti imetyksen aikana.
4. Kosteuta nännejä
Nännit tulisi kosteuttaa imetyksen aikana, sillä kuivat nännit ovat herkät ja voivat halkeilla ja vuotaa verta. Voit käyttää nännivoiteita, kunhan ne ovat vauvoille sopivia, koska heidän suunsa joutuu kosketuksiin alueen kanssa.
Cleveland Clinic suosittelee voiteita, joissa on lanoliinia, purslane-voidetta, laimennettua piparminttuöljyä tai mentoliuutetta. Jos haluat käyttää niitä, puhdista alue hyvin vedellä ja levitä voide ruokinnan jälkeen. Näin iho ehtii imeytyä siihen seuraavan ruokinnan jälkeen.
5. Ehkäise tai vähennä turvotusta
Turvotuksella tarkoitetaan rintojen liiallista täyttymistä maidolla. Kun näin tapahtuu, naisella on usein turvonneet, kipeät ja halkeilevat nännit.
Se tapahtuu, kun imetyksestä on kulunut normaalia pidempi tovi. Sen estämiseksi voit käyttää rintapumppua. Jos se on kuitenkin jo tapahtunut, on hyvä tehdä seuraavaa:
- Laita lämmin, märkä pyyhe yhteen rintaan kerrallaan.
- Hiero rintoja suihkussa ja anna maidon valua ulos.
Lue lisää: 8 tapaa joita tulisi harjoittaa saadaksesi terveet rinnat
6. Käytä ihanteellista rintapumpun suppilokokoa
Mittaa nännin sivu teipillä. Lisää lukuun kaksi millimetriä. Tämän mittauksen perusteella voit valita sopivimman.
Jos haluat selvittää, onko sinulla väärä suppilo, sinun on varmistettava, että nännit eivät hankaa suppilon sivuja vasten, että tunneliin ei tule liikaa areolaa ja että ihoalueilla ei ole merkkejä tai punoitusta. Nännin ei pitäisi olla valkoinen, sinun ei pitäisi tuntea kipua, eikä rinnassa pitäisi olla kyhmyjä laitteen poiston jälkeen.
7. Pidä rinnat kuivina
Jos kuulut niihin äiteihin, joilta vuotaa maitoa, muista vaihtaa liivisuojat usein, samoin kuin rintaliivit. Alueen pitäminen kuivana on ratkaisevan tärkeää, jotta vältyt tulehduksilta, halkeamilta ja pahalta hajulta.
8. Hoida vauvan mahdollisesti kireää kielijännettä
Jos vauvallasi on kireä kielijänne, se voi aiheuttaa nännien halkeilun ja kivun. Kyseessä on synnynnäinen epämuodostuma vauvan kielen alla. Kieli kiinnittyy suun pohjaan ja imetysliikkeet rajoittuvat tai estyvät.
Jos haluat selvittää, onko vauvallasi kireä kielijänne, lastenlääkärin on arvioitava se.
9. Käytä hydrogeelityynyjä
Hydrogeelityynyistä on tullut suosittuja liittolaisina nännin halkeilun estämisessä imetyksen aikana. Tutkimus, joka jaettiin Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing -lehdessä, osoitti, että niiden käyttö johti parempaan kivunlievitykseen ja pienempään nännivammojen määrään. Niiden vaikutukset olivat paremmat kuin lanoliinivoiteen.
Näitä tyynyjä on saatavilla apteekeista ja äitiysalan erikoisliikkeistä. Ne levitetään suoraan rintaan rauhoittamaan ja viilentämään. Joissakin on kosteuttavia komponentteja, ja niitä voi käyttää jopa 24 tuntia.
Milloin hakea lääkärin apua?
Jos imetys on epämiellyttävää usein, on tärkeää hakea apua mahdollisimman pian. Imetysneuvojat ja lastenlääkärit voivat auttaa ratkaisemaan ongelman, jotta imetyksestä tulisi mukavampaa ja miellyttävämpää.
Tämä olisi tehtävä mahdollisimman pian, sillä siihen liittyvien ongelmien ilmaantuminen ei kestä kauan. Äidillä voi olla muun muassa rintatulehdus, ja vauvalla voi olla vaikeuksia syödä kunnolla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Breastfeeding | Breastfeeding Latching Tips | Beaumont Health. (s. f.). https://www.beaumont.org/conditions/breastfeeding-latching-tips
- Castell, V. (2023, 13 enero). Guía para las madres que amamantan – GuíaSalud. GuíaSalud. https://portal.guiasalud.es/material-pacientes/lactancia/
- Kent, J. C., Ashton, E., Hardwick, C. M., Rowan, M. K., Chia, E. S., Fairclough, K. A., Menon, L. L., Scott, C., Mather-McCaw, G., Navarro, K., & Geddes, D. T. (2015). Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. International journal of environmental research and public health, 12(10), 12247–12263. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626966/
-
Mangesi, L., & Zakarija-Grkovic, I. (2016). Treatments for breast engorgement during lactation. The Cochrane database of systematic reviews, 2016(6), CD006946. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7388926/
-
Niazi, A., Rahimi, V. B., Soheili-Far, S., Askari, N., Rahmanian-Devin, P., Sanei-Far, Z., Sahebkar, A., Rakhshandeh, H., & Askari, V. R. (2018). A Systematic Review on Prevention and Treatment of Nipple Pain and Fissure: Are They Curable?. Journal of pharmacopuncture, 21(3), 139–150. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6168189/
- Nipple Fissure: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment. (s. f.). Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22605-nipple-fissure
-
Sri Widiastuti, I. A. K., Rustina, Y., & Efendi, D. (2020). The use of breastfeeding pillow to reduce discomfort for breastfeeding mothers. Pediatric reports, 12(Suppl 1), 8702. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463134/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.