Vuoto nännistä: syyt ja suositukset

Vuoto nännistä on yleinen syy käydä gynekologin vastaanotolla. Sen syyn selvittäminen onkin oleellisen tärkeää vakavien sairauksien riskien pienentämiseksi. Lue aiheesta lisää tästä artikkelista.
Vuoto nännistä: syyt ja suositukset

Viimeisin päivitys: 17 helmikuuta, 2021

Vuoto nännistä voi olla melko epämukava vaiva, mutta jokaisessa tapauksessa siihen löytyy jokin syy. Syyt voivat vaihdella rinnan dysplasiasta syöpään, mutta jälkimmäisestä on kyse vain harvoissa tapauksissa.

Lääketieteen termein vaiva tunnetaan “telorreana”. Se viittaa mihin tahansa rinnan vuotoon raskauden tai imetyksen ulkopuolella. “Galaktorrea”, samankaltainen termi, viittaa maitovuotoon ja johtuu tyypillisesti hormonaalisista syistä.

Jatka lukemista niin saat tietää aiheesta lisää.

Onko nännivuodon lisäksi muita oireita?

Yleensä neste vuotaa nännistä pienten nännipihassa sijaitsevien aukkojen kautta. Eritteen luonne riippuu sen fyysisistä piirteistä, ja se voi olla:

  • Vaaleaa tai maitomaista
  • Seröösia, valkoista tai aavistuksen kellertävää
  • Punertavaa
  • Mikä tahansa yhdistelmä yllä mainittuja

Rinnassa voi olla jatkuvaa kipua tai kipua voi olla vain nesteen erittymisen aikana, syystä riippuen. Lisäksi rinnassa voidaan havaita piirteiltään vaihtelevia kyhmyjä tai nystyjä (koko, sijainti, liikkuvuus ja rakenne vaihtelevat).

Vuoto on useimmiten toispuoleista (vain yhdessä rinnassa), mutta sitä voi esiintyä myös molemmissa rinnoissa hormonaalisten ongelmien seurauksena. Nänni voi olla myös sisäänvetäytynyt tai iho punoittaa, mikä antaa viitteitä alla piilevästä tulehduksesta.

Nännivuodon yhteydessä voi esiintyä muitakin oireita, kuten kipua, turvotusta ja rinnan kyhmyjä.

Mistä vuoto nännistä johtuu?

Vuoto nännistä voi johtua monista eri syistä. Se voi olla peräisin esimerkiksi rinnasta (kuten tulehdukset tai syöpä) tai rinnan ulkoisista syistä (aivokasvaimet tai lääkkeiden syönti).

Yleisimmät syyt

Tarkastellaan seuraavaksi yleisimpiä syitä, joita ovat esimerkiksi paikalliset rinnan tulehdukset, psyykenlääkkeiden käyttö, intraduktaalinen papillooma ja fibrokystiset rintavaivat.

1. Paikalliset tulehdukset rinnassa

Mastiitti tai rinnan mätäpaiseet ovat yleisiä syitä nännivuotoon. Ne ilmenevät tiehyen avautuessa, joka mahdollistaa niiden sisällön valumisen ulos. Tässä tapauksessa erite on märkäistä ja haisee pahalta, ja rinta tuntuu tunnusteltaessa kipeältä, se on suurentunut ja punoittaa.

Tämä on paljon yleisempää imetyksen aikana (johtuen siitä että vauva koskettelee nännejä), mutta voi tapahtua milloin vain.

2. Vuoto nännistä voi johtua psyykenlääkkeiden käytöstä

Prolaktiini on hormoni, joka on vastuussa rintamaidon tuotannon ja erityksen stimuloinnista. Sitä taas säätelee aivojen välittäjäaine dopamiini.

Jotkut lääkehoidot, joilla on suora vaikutus keskushermostoon, voivat aiheuttaa elimistön dopamiinitason muutoksia, mikä vaikuttaa myös prolaktiinin ja rintamaidon tuotantoon.

Lisäksi lääkkeet kuten fenotiatsiinit, jotkut masennuslääkkeet ja ahdistuslääkkeet voivat aiheuttaa maidoneritystä imetyksen ulkopuolella.

3. Intraduktaalinen papillooma

Tämä on yleensä hyvänlaatuinen tila, vaikkakin piirteistään johtuen siihen yleensä kiinnitetään huomiota. Itse asiassa se edellyttää useita täydentäviä tutkimuksia.

Vuoto nännistä on tässä vaivassa yleensä spontaania ja tapahtuu yleensä esivaihdevuosi-ikäisellä potilaalla. Edellisen kohdan tavoin tämäkin sairaus on lähtöisin maitotiehyestä.

Siihen liittyy solujen jakautumista, mikä lopulta johtaa pienen kyhmyn muodostumiseen. Tämä kyhmy kykenee tuottamaan seröösia eritettä, jossa on hieman verta (serohemaattista).

4. Vuoto nännistä voi johtua rinnan fibrokystisestä vaivasta

Tämä tila tunnetaan myös “rinnan dysplasiana”. Se on yksi yleisimmistä hyvänlaatuisista rinnan vaivoista useiden epidemiologisten tutkimusten mukaan. Se koostuu tukikudoksen (sidekudoksen) lisääntymisestä, jota voi tapahtua vielä naisen hedelmällisessä vaiheessakin.

Tämä johtaa keskisuurten kyhmyjen muodostumiseen, jotka voivat olla kivuliaita ja tuottaa vaaleaa eritettä lukuisten aukkojen kautta. Yleensä se vaikuttaa kumpaankin rintaan ja on yksi yleisimmistä syistä gynekologilla käyntiin.

Potilaan iästä riippuen lääkäri vaatii erilaisia tutkimuksia, esimerkiksi mammografiaa, selvittääkseen, kuinka todennäköisesti kyseessä on pahanlaatuinen muutos. Tästä on kuitenkin kyse vain harvoissa tapauksissa.

Harvinaisemmat syyt

Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi maitotiehyiden tulehdus, aivolisäkkeen kasvaimet, duktektasia ja rintasyöpä.

1. Maitotiehyen tulehdus

Rinnassa on rakenteita nimeltä maitotiehyet, jotka voivat toisinaan tulehtua. Niiden tehtävänä on kuljettaa rintarauhasten tuottamia aineita ulos rinnasta.

Kyseessä on yleensä krooninen tulehdus (sillä kestää pitkään kehittyä), eikä mitään selkeää syytä ole vielä määritelty. Se kuitenkin tiedetään, että se voi olla sekä infektio- että ei-infektioperäinen.

2. Aivolisäkkeen kasvaimet

Prolaktinooma on yksi huomattavin esimerkki aivolisäkekasvaimesta ja yksi yleisimmistä syistä nännivuotoon kasvaimesta johtuen. Sen alkuperä on rinnan ulkopuolella, eli se sijaitsee aivolisäkkeessä ja voi tuottaa prolaktiinia.

Kuten jo mainittiin, tämän hormonin tehtävänä on rintamaidon tuotannon stimulointi. Vaivan diagnosoimiseksi tarvitaan näin ollen erikoistutkimuksia, kuten aivojen magneettikuvat.

3. Duktektasia

Termi “duktektasia” viittaa tiehyiden laajenemiseen, tässä tapauksessa lähinnä nänniä. Se saa aikaan yleensä vuotoa, joka vaihtelee väriltään keltaisesta ruskeaan.

Se voi vaikuttaa molempiin rintoihin ja on hyvänlaatuinen tila, sillä tähän mennessä ei ole saatu viitteitä siitä, että muuttuisi pahanlaatuiseksi hoitamatta jätettynä. Lääkärin on kuitenkin aina varmistettava tämä.

4. Vuoto nännistä voi johtua rintasyövästä

Tämä on kaikkein harvinaisin syy. Itse asiassa vain hyvin harvoissa tapauksissa vuoto nännistä johtuu jostakin pahanlaatuisesta syystä. Rintasyöpä ilmaantuu yleensä hiljakseen, mistä syystä se havaitaan usein vasta myöhäisessä vaiheessa.

Rintasyövässä nänni voi vetäytyä sisäänpäin, ja lähellä voi olla kyhmy joka on kova ja usein kivuton. Lääkäri määrää asiaankuuluvat tutkimukset, kuten mammografian.

Tiedätkö, mitkä ovat rintakyhmyjen tunnuspiirteet ja syyt

Milloin mennä lääkäriin

Suosittelemme hakeutumaan gynekologin tai yleislääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian, jos mitään yllä mainittuja oireita esiintyy.

Tällaiset ongelmat voivat johtua hyvänlaatuisista syistä, eikä kaikissa tapauksissa tarvita edes hoitoa. Ota kuitenkin yhteyttä lääkäriin varmistaaksesi, ettei vuoto nännistä varmasti johdu mistään pahanlaatuisesta tilasta.

Myös miehillä voi olla nännivuotoa ja rintasyöpää. Heidänkin tulisi mennä lääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Vuoto nännistä edellyttää aina lääkärikäyntiä
Ota yhteyttä lääkäriin, jos nännistä vuotaa eritettä. Lääkäri tekee asiaankuuluvat tutkimukset tapauksesta riippuen.

Vuoto nännistä: hoito

Hoito riippuu täysin vuodon syistä. Joissakin tapauksissa mitään hoitotoimenpiteitä ei välttämättä tarvita, ellei vaiva aiheuta huomattavaa epämukavuutta siitä kärsivälle henkilölle.

Hoitoon voi kuulua kirurgiaaeli kyhmy voidaan poistaa niissä tapauksissa, joihin liittyy kasvainkudoksen lisääntymistä (papilloomat, prolaktinoomat ja syöpä).

Kun kyseessä on lääkkeen käytöstä johtuva vuoto nännistä, annoksen muuttaminen tai lääkkeen vaihtaminen on ainoa ratkaisu. Infektiotaudit saattavat edellyttää kirurgista tyhjentämistä (esimerkiksi mätäpaiseiden kohdalla) ja antibioottikuuria muutaman päivän ajan.

Lääkärissä käynti auttaa ehkäisemään komplikaatioita

Vuoto nännistä on yleinen ongelma, jonka aiheuttajat ja hoitovaihtoehdot ovat moninaiset. Käänny aina lääkärin puoleen saadaksesi kunnollisen arvion mistä tahansa oireestasi.

Vaikka kaikissa tapauksissa käynti ei edellytä kiireellisyyttä, mielenrauhan vuoksi aika kannattaa varata mahdollisimman nopeasti. Näennäisen merkityksettömätkin oireet voivat nimittäin toisinaan johtua vakavista sairauksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mazzarello S, Arnaout A. Nipple discharge. CMAJ. 2015;187(8):599. doi:10.1503/cmaj.140633
  • Halperin I, Cámara R, García M, García D. Guía clínica del diagnóstico y tratamiento del prolactinoma y la hiperprolactinemia. Endocrinología y Nutrición 2013;60(6):308-319.
  • Solís J, Cornejo P. Estados hiperprolactinémicos. Rev Med Hered 2006;17(4)234-245.
  • Cebrián C, Fernández J. La telorrea como manifestación del carcinoma intraductal de mama. Progresos de Obstetricia y Ginecología 2010;53(11):476-479.
  • Sajadi-Ernazarova KR, Sugumar K, Adigun R. Breast Nipple Discharge. [Updated 2020 Nov 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430938/
  • Markopoulos C, Mantas D, Kouskos E, Antonopoulou Z, Lambadariou K, Revenas K, Papachristodoulou A. Surgical management of nipple discharge. Eur J Gynaecol Oncol. 2006;27(3):275-8. PMID: 16800258.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.