Nämä asiat vaikuttavat kilpirauhasen terveyteen huomaamattasi
Tiesitkö, että stressi ja passiivinen elämäntapa voivat vaikuttaa negatiivisesti kilpirauhasen terveyteen? Näiden edellä mainittujen huonojen tapojen välttäminen on elintärkeää, sillä huonosti toimiva kilpirauhanen voi pahimmassa tapauksessa alkaa vaikuttamaan myös koko kehon hyvinvointiin.
Tämä pieni, mutta erittäin tärkeä rauhanen sijaitsee aivan solisluun yläpuolella kaulan etuosassa. Kilpirauhasen päivittäinen toiminta vaikuttaa yleisesti ottaen kokonaisvaltaiseen elämänlaatuumme. Tästä syystä silloin, kun kilpirauhanen ei syystä tai toisesta voi hyvin, meidän tulisi oppia korjaamaan ja hallitsemaan tilannetta ajoissa. Siksipä tunnistamalla aivan ensimmäiseksi ne tekijät, jotka epätasapainottavat kilpirauhasen normaalia toimintaa, voivat auttaa minimoimaan niiden negatiivisia vaikutuksia kehomme hyvinvointiin.
Haluamme seuraavaksi paljastaa 7 yllättävää seikkaa, jotka voivat vaikuttaa kilpirauhasen terveyteen, ja vieläpä täysin huomaamattasi.
1. Passiivinen elämäntyyli
Passiivisen elämäntyylin ylläpitäminen on yksi moniin kilpirauhasen sairauksiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan vaikuttavista tekijöistä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että ylipainon ja kilpirauhasen epätasapainon välillä on suora yhteys.
Passiivinen elämäntyyli ja vähäinen liikunta vaikuttavat kielteisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen, jolloin myös kilpirauhashormonin tuotanto vähenee. Tämän seurauksena aineenvaihdunnan toiminnot hidastuvat, jolloin vuorostaan esimerkiksi ylipainon, liikalihavuuden ja diabeteksen riski kasvaa.
Lisäksi tämä huono tapa voi olla osasyynä muun muassa seuraaviin oireisiin:
- Väsymyksen tunne
- Lihas- ja nivelkipu
- Hiusten ja kynsien haurastuminen
- Kolesteroliarvojen nouseminen
- Korkea verenpaine
Lue myös: 7 merkkiä siitä, että sinulla on liian korkea verensokeritaso
2. Vähäinen jodin saanti ruokavaliossa
Myös jodin huono imeytyminen ja vähäinen jodin saanti ruokavaliossa voivat olla syynä kilpirauhashormonien matalaan tuotantoon, joka tunnetaan paremmin toiselta nimeltään kilpirauhasen vajaatoiminta.
Kehomme tarvitsee tätä tärkeää ravintoainetta kilpirauhasen normaalin toiminnan sääntelemiseksi, ja tämän vuoksi onkin välttämätöntä, että jodin tarpeellinen saanti ruokavaliossa pystyttäisiin varmistamaan.
Tässä muutamia mainioita elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti luonnollista jodia:
- Merisuola
- Himalajan suola
- Mustikat
- Retiisit
- Pavut
- Levät
- Suklaa
- Luonnonjogurtti
- Herneet
3. Tupakointi
Tupakoinnilla ei ole pelkästään haitallisia vaikutuksia keuhkojen terveyteen, sillä savukkeessa olevat myrkyt voivat kulkeutua verenkierron läpi ympäri elimistöä ja aiheuttaa kudosten ja solujen vahingoittumisen lisäksi kilpirauhasen terveyttä.
Tupakointi vähentää kilpirauhasen toimintaa stimuloivan hormonin eli TSH:n tasoja, joka voi aiheuttaa muun muassa näköongelmia, nostaa sydänsairauksien riskiä sekä häiritä normaalia aineenvaihduntaa.
4. Runsaasti gluteenia sisältävä ruokavalio
Gluteeni on proteiini, joka voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia ruoansulatusongelmia niille henkilöille, jotka kärsivät keliakiasta tai gluteeniherkkyydestä.
Gluteenin tiedetään olevan osallisena kilpirauhasen toimintaan liittyvissä häiriöissä, sillä immuunijärjestelmän havaitessa gluteenin imeytymisen elimistöön, voi se johtaa tulehduksia aiheuttaviin ja aineenvaihduntaa hidastaviin vastareaktioihin.
Gluteenin ja kilpirauhasen sairauksien välistä suhdetta on seurattu monissa eri tutkimuksissa ja yksi näistä on italialaisen lääkärin Sategna Guidettin suorittama tutkimus. Tässä Guidettin johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että suurimmalla osalla tutkimushenkilöistä, jotka poistivat gluteenin ruokavaliostaan kokonaan, jo aikaisemmin todetun kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet alkoivat normalisoitua.
Toisin sanoen ruokavalio, joka ei sisällä gluteenia, myös sellaisilla ihmisillä, joiden elimistö kestää sen käsittelyä, voi auttaa takaamaan kilpirauhasen tasapainoisempaa toimintaa ja vähentämään kilpirauhasen häiriöihin liittyviä riskejä.
5. Liiallinen soijan ja muiden soijatuotteiden nauttiminen
Vaikka olemmekin jo useaan otteeseen puhuneet soijan monipuolisista terveyseduista, on samalla tärkeää tietää, että liiallinen soijan ja muiden soijatuotteiden saanti voi johtaa kilpirauhasen toimintaa häiritseviin terveysongelmiin.
Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että soijan sisältämät yhdisteet estävät kilpirauhashormonin kunnollisen imeytymisen erityisesti niillä potilailla, joilla on jo alkava kilpirauhassairaus tai normaalia korkeampi riski sairastua näihin tauteihin.
Itse asiassa aivan oman hyvinvointinsa kannalta näiden henkilöiden, joilla on jo todettu jokin kilpirauhaseen vaikuttavista sairauksista, tulisi poistaa soija ja muut soijaa sisältävät valmisteet kokonaan pois päivittäisestä ruokavaliostaan.
6. Alkoholijuomat
Ihmiset, jotka ovat tottuneet nauttimaan alkoholia suurissa määrin, kärsivät muita todennäköisemmin sekä keskipitkällä että pitkällä aikavälillä kilpirauhasen epätasapainoisesta toiminnasta.
Vaikka haitallisia aineita poistavat elimet auttavatkin suodattamaan ja hajottamaan alkoholipitoisia juomia, monet niiden myrkyistä pääsevät kulkeutumaan verenkierron läpi ja voivat häiritä normaalia kilpirauhashormonien tuotantoa.
Myös umpieritysoppia eli endokrinologiaa tutkiva yhdysvaltalainen lääkäri Kent Holtorf vahvistaa, että tutkimuksissa on pystytty osoittamaan liiallisen alkoholin kulutuksen estävän kilpirauhasen toimintaa stimuloivan hormonin eli TSH:n vapautumista. Lisäksi tämä vaikutus voi kestää jopa useitakin päiviä alkoholipitoisten juomien nauttimisen jälkeen.
Sinua voi myös kiinnostaa: Alkoholin 10 välitöntä vaikutusta terveyteen
7. Hallitsematon stressi
Vaikka emme olekaan tästä aina tietoisia, endokriininen järjestelmämme, kilpirauhanen mukaan lukien, on erityisen altis mielialan muutoksille ja tämän takia myös huonosti hoidettu ja hallitsematon stressi voi muuttaa kilpirauhashormonien tuotantoa.
Kun elimistö ei pysty hallitsemaan kunnolla sen hormonaalisia epätasapainoa, stressi pääsee laukaisemaan myös fyysisessä hyvinvoinnissa ilmeneviä terveysongelmia.
Kuten voit nähdä, monet eri tekijät voivat vaikuttaa suuressakin määrin kilpirauhasen hyvinvointiin. Jos tunnistat näistä yllä mainituista tekijöistä yhden tai useamman, pyri ottamaan ohjat käsiisi tilanteen korjaamiseksi ennen kuin ne alkavat aiheuttamaan ongelmia kilpirauhasen toiminnassa. Lisäksi, jos epäilet, että kyseessä on kilpirauhaseen liittyvä sairaus, kehotamme sinua ottamaan heti yhteyttä omaan lääkäriisi oikean diagnoosin saamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Iodine Deficiency. American Thyrod Association.
https://www.thyroid.org/iodine-deficiency/ - Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Debmalya Sanyal and Moutusi Raychaudhuri. KPC Medical College, Kolkata, West Bengal, India (2016). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911848/
- Influence of cigarette smoking on thyroid gland–an update.
Sawicka-Gutaj N, Gutaj P, Sowiński J, Wender-Ożegowska E, Czarnywojtek A, Brązert J, Ruchała M. (2014) 65(1):54-62, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24549603 - Prevalence of thyroid disorders in untreated adult celiac disease patients and effect of gluten withdrawal: an Italian multicenter study. Sategna-Guidetti C, Volta U, Ciacci C, Usai P, Carlino A, De Franceschi L, Camera A, Pelli A, Brossa C. Universidad de Torino, Italia. University of Torino, Italy.
- Impact of alcohol use on thyroid function. Yatan Pal Singh Balhara and Koushik Sinha Deb. Department of Psychiatry, All India Institute of Medical Sciences, New Delhi, India. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743356/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.