Näin voit pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi

Jotta voisit pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi tulee sinun valita runsaskuituisia, mutta vähäkalorisia ruokia.
Näin voit pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiesitkö, että voit pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi? Olet saattanut jo rikkoa muutaman kerran uuden vuoden lupauksesi koskien painonpudotusta, mutta vielä on toivoa!

Suurin ongelma on se, että useimmat dieetit ovat todella rajoittavia ja saavat ihmisen vain nälkiintymään. Tätä aihetta on kuitenkin tutkittu paljon niin lääkärien kuin ravitsemusasiantuntijoidenkin taholta, ja on osoitettu että painonpudottaminen onnistuu paremmillakin keinoilla.

Nykyään on olemassa monenlaisia tapoja dieetata, urheilla ja pudottaa painoa. Erityisasiantuntijoiden mukaan noin 40 % maailman väestöstä on ylipainoisia, ja että ylipainoisuus on kolminkertaistunut maailmanlaajuisesti sitten 1970-luvun.

Kyse ei ole ainoastaan esteettisestä ongelmasta, vaan myös maailmanlaajuisesta terveysongelmasta. Siksi haluammekin tänään kertoa tässä artikkelissa, kuinka voit pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi.

Painonpudotuksen tärkeys

Tällä hetkellä ylipainoisten ihmisten määrä on hyvin korkea ja se jatkaa kasvuaan vakaasti. Tämä johtuu siitä, että viime vuosien aikana olemme sopeutuneet yhä enemmän istumiseen painottuvaan elämäntyyliin sekä ruokavalioon, joka on täynnä prosessoitua ruokaa ja rasvaista pikaruokaa.

Vaikka terveyskampanjat yrittävätkin herättää tietoisuutta kansan keskuudessa, monien mielestä ylipainoisuus on lähinnä esteettinen haitta. Todellisuudessa ongelma on kuitenkin paljon vakavampi, ja että ylipaino ja liikalihavuus ovat terveydellisiä ongelmia.

On mahdollista pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi.

Sekä ylipaino että liikalihavuus liittyvät aineenvaihdunnallisiin ongelmiin ja sairauksiin. Tutkijat ovat osoittaneet, että ylipainoisilla ihmisillä on suurempi taipumus kärsiä diabeteksesta sekä suurempi riski saada jokin sydämeen tai verisuoniin liittyvä ongelma. Näin on todettu Circulation Research -julkaisussa.

Kaikista näistä syistä johtuen on erittäin tärkeää löytää sellainen ruokavalio, jonka avulla on mahdollista pudottaa painoa. Sen lisäksi ruokavaliota tulee pystyä ylläpitämään, jotta voitaisiin välttyä repsahduksilta. Ruokavalion lisäksi on tärkeää alkaa liikkumaan säännöllisesti.

Näin voit pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi

Jotta voisit pudottaa painoa olematta nälkäinen, tulisi sinun löytää sellaisia ruokia, jotka tyydyttävät näläntunteen, mutta jotka eivät ole runsaskalorisia. Esimerkiksi omenan ja suklaapatukan syöminen eivät ole sama asia. Omenassa on vähemmän kaloreita, mutta enemmän volyymia, joten se on paljon täyttävämpi vaihtoehto.

On myös tärkeää sisällyttää ruokavalioon runsaskuituisia ruoka-aineita. Ne pysyvät kauemmin ruuansulatusjärjestelmässä, ennen kuin ne sulavat. Näin ollen ne pitävät kauemmin nälkää loitolla Advances in Nutrition -julkaisussa esitetyn tutkimuksen mukaan.

Nämä ruuat ovat myös volyymiltaan suuria olemalla kuitenkin vähäkalorisia, kuten annoimme esimerkin omenasta. Kaikki hedelmät ja kasvikset tarjoavat meille vitamiineja, ne auttavat parantamaan ruuan kulkeutumista suolistossa sekä edistävät kylläisyyden tunnetta.

Rasvan saantia tulee vähentää sekä kasvattaa proteiinin määrää ruokavaliossa. Proteiineiksi kannattaa valita vähärasvaisia lihoja, kuten kanaa, kalkkunaa sekä tiettyjä kaloja, jotta voisit pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi.

Huomioon tulee ottaa myös glykeeminen indeksi. Tämä on parametri, joka mittaa sitä, kuinka nopeasti ruoka nostattaa veren glukoositasoja. Toisin sanoen, mikäli ruualla on matala glykeeminen indeksi, on veren glukoosipiikki alempi. 

Tämä on tärkeä tekijä, sillä se liittyy suoraan kylläisyyden tunteeseen. Erityisen tärkeä asia se on huomioitavaksi diabetesta sairastavien kohdalla, sillä sairaus voi liittyä henkilön ylipainoisuuteen.

Painonpudottajan kannattaa valita runsaskuituisia ruokia, joissa on vähän kaloreita.
Terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla tylsää tai mautonta. Salaisuus piilee tasapainossa sekä energiabalanssissa, jota saamme ruuasta.

Optimoi ruokavaliosi

On mahdollista pudottaa painoa näännyttämättä itseäsi. Jotta tekisit sen oikein, kannattaa asiasta ensiksi konsultoida lääkäriä tai ravitsemusasiantuntijaa. Ruokavalion lisäksi tulee harrastaa liikuntaa. Terveellisen elämäntavat tulisi omaksua osaksi elämää eikä pitää niitä väliaikaisena ratkaisuna.

Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu hedelmiä ja kasviksia. Tulee myös muistaa juoda tarpeeksi vettä, noin 1,5-2 litraa päivässä. Kun suunnittelet ruokavaliota, kannattaa ottaa huomioon ruokien sisältämät kalorit sekä niiden tarjoama kylläisyyden tunne.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Painonpudotus ilman dieettiä: 7 toimivaa muutosta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Painonpudotus ilman dieettiä: 7 toimivaa muutosta

Tasapainoinen ruokavalio on paras valinta laihdutukseen, ja painonpudotus ilman dieettiä on täysin mahdollista. Näin pudonneet kilot myös pysyvät p...  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.
  • Yanchou Njike V., Smith TM., Shuval O., Shuval K., et al., Snack food, satiety and weight. Adv Nutr, 2016. 7 (5): 866-78.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.