Logo image
Logo image

Näin valitset kasvoillesi sopivan hiustyylin

3 minuuttia
Hyvä hiusmalli on muutos, jonka voimme itse valita ja jolla voi uudistaa ja elävöittää tyyliä.
Näin valitset kasvoillesi sopivan hiustyylin
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monet eivät tule ottaneeksi huomioon kasvojensa muotoa ja sitä, mikä hiusmalli heille soveltuu parhaiten. Kun sovitat hiusmallin kasvojen muotoon, voit korostaa piirteitäsi paremmin ja tuoda persoonaasi esiin.

Joskus valikoimme itsellemme sopimattoman mallin ja kampaajalta kotiuduttua harmittaa, kun lehdestä poimittu kuva ei näytäkään omassa päässä yhtä hyvältä.

Kuinka valitset omille kasvoillesi sopivan hiustyylin

On onneksi olemassa muutama helppo neuvo, joiden avulla osaat valita juuri omille kasvoillesi sopivan hiustyylin.

Hiuspiireissä kasvon muotoon perustuva hiusmallin valitseminen pohjautuu ranskalaisen Claude Juillardin kehittämään visagismiin, jossa analysoidaan kasvojen muotoa ja linjoja oikean hiusmallin löytämiseksi.

Pyöreät kasvot
kuinka valitset kasvoillesi sopivan hiustyylin

Pyöreiden kasvojen tunnusmerkkeihin kuuluu pieni leuka, pyöreä kasvojen muoto ja pyöreät posket. Täydellinen hiustyyli tasoittaa kasvojen pyöreyttä ja tekee niistä pidemmät ja kapeammat.

Yksi hyvä keino tähän on valita malli, jossa on paljon volyymia yläosassa, lähellä päänahkaa ja ohuempi kerros kohti hiusten latvoja. Myös sivulle pyyhkäistyt otsahiukset auttavat häivyttämään liiallista pyöreyttä. Älä valitse mallia, joka päättyy leukalinjaan, sillä tämä saa kasvot näyttämään entistä pyöreämmiltä.

Jos haluat lyhyen hiusmallin, on parasta suosia sellaisia malleja, joista löytyy pituutta korvien likeltä.

Kun laitat hiukset kiinni, voit kokeilla jättää muutaman suortuvan kasvojen sivuille, sillä tämä tekee niistä kapeamman näköiset.

Ovaalit kasvot

Some figure
Ovaaleille kasvoille sopii lähes mikä tahansa hiustyyli, sillä kasvojen muoto on luonnostaan tasapainoinen ja miellyttävä.

Ovaaleissa kasvoissa otsa on hieman leukaa leveämpi ja leuka sekä poskipäät muodostavat kauniin linjan. Jos pidät minimalistisesta, helposta ja luonnollisesta hiustyylistä, voit pitää hiukset pitkinä ja käyttää keskijakausta. Ovaaleille kasvoille sopii hyvin myös lyhyet leikkaukset.

Lisää volyymia hiusten juuriin ja vältä liian pitkää ja tikkusuoraa otsatukkaa, sillä tämä lyhentää kasvoja. 

Neliskulmaiset kasvot

Some figure

Neliskulmaisissa kasvoissa leukalinja ja kasvojen ulkolinjat ovat vahvat ja selkeät. Kasvot ovat muodoltaan leveät.

Jos kaipaat piirteillesi pehmentävää hiusmallia, suosi keskipitkiä, pehmeitä leikkauksia, ja kokeile kevyitä laineita tai kiharoita volyymin ja pehmeyden luomiseksi. 

Jos hiuksesi ovat pitkät, suosi rikottua hiustyyliä, jossa kasvojen sivuille muodostuu pehmentäviä, lyhyempiä osioita. Vältä leukalinjaan päättyviä leikkauksia, sillä tämä saa kasvot näyttämään entistä leveämmiltä.

Voit myös kokeilla kekseliäitä asymmetrisiä leikkauksia, joissa toinen puoli hiuksista on lyhyempi kuin toinen.

Pitkät kasvot

Some figure

Naiset, joiden kasvojen muoto on pitkä, voivat suosia hiustyylejä, jotka antavat kasvoille illuusion leveydestä. Tämä tasapainottaa kasvojen pituutta.

Pitkät kasvot ovat yleensä kapeat, eikä niissä ole kulmikkuutta. Tätä voi tasapainottaa esimerkiksi otsatukalla ja suosimalla hiusmalleja, jotka eivät ole olkapäitä pidempiä. 

Luo ilmavuutta hiuksille kiharoilla, kerroksilla ja laineilla – vältä piikkisuoria tyylejä, sillä tämä saa kasvot näyttämään entistä kapeammilta ja pidemmiltä.

Hiusmallit, joissa hyödynnetään pitkiä kerroksia saavat kasvot näyttämään lyhyemmiltä ja antavat niille lisäleveyttä sivuilta. Jos hiuksesi eivät ole luonnostaan kiharat ja täten ilmavat, vältä lyhyitä hiusmalleja.

Sydämen muotoiset kasvot

Some figure

Sydämen muotoiset kasvot ovat selkeästi kolmion malliset: leveä otsa ja kohti leukaa kapeneva muoto. Suosi hiustyylejä, joihin sisältyy sivulle pyyhkäisty otsatukka, sillä tämä tekee otsasta vähemmän leveän näköisen ja tasapainottaa kokonaisilmettä.

Pitkät kerrokset, jotka alkavat poskipäiden alapuolelta sopivat ihanteellisesti tälle muodolle. Voit kokeilla sekä keski- että sivujakausta, kumpikin sopii hyvin sydämen muotoisille kasvoille.

Vältä lyhyitä hiusmalleja, sillä ne voivat saada kasvojen yläosan näyttämään entistä leveämmältä.

Muista kysyä neuvoa kampaajaltasi: hän on alansa ammattilainen, joka on tottunut leikkaamaan erilaisia malleja erilaisille kasvoille. Muista kertoa toiveesi selkeästi ja ole realistinen: jos sinulla ei ole aikaa föönätä tukkaasi joka aamu kampaajan laittamalla tavalla, ei paljon huomiota vaativa tyyli välttämättä sovi sinulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.