Logo image
Logo image

Näin teet kyykyt tehokkaasti - 4 suositusta

3 minuuttia
Oletko joskus miettinyt, kuinka kyykyt tulisi tehdä, jotta ne tehoavat parhaiten? Ryhti on tässä aivan keskeinen asia. Jatka lukemista ja saat kuulla aiheesta lisää!
Näin teet kyykyt tehokkaasti - 4 suositusta
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Liikunta on hyvin tärkeä asia nykypäivän ihmiselle. Erilaiset liikuntarutiinit kiinnostavat yhä useampaa, ja tässä on kyse sekä ulkonäöstä että terveydestä. Yksi suosituimpia liikkeitä on kyykkyliike. Tänään kerromme kuinka teet kyykyt tehokkaasti, mutta turvallisesti ja teknisesti oikein, välttyäksesi vammoilta.

Erilaisiin liikuntarutiineihin kuuluvat kyykkyliikkeet, ja tällä kertaa haluamme kertoa, kuinka teet kyykyt tehokkaasti ja oikein.

Ota vinkit muistiin ja tee liikuntarutiinistasi terveellisempi!

Näin teet kyykyt tehokkaasti

Sillä ei ole tässä väliä, onko liikunta perinteistä tai onko kyseessä uusi tyyli. Kyykyt ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan suosittuja liikkeitä kehon muokkaamisen tehostamiseksi.

Tämä on harjoitus, joka keskittyy kehon alempiin osiin.

Kyykyt saavat aikaan suuren vaikutuksen seuraavissa kehonosissa:

 • lihakset
 • jänteet
 • nivelsiteet

Kyykyt eivät kuitenkaan ainoastaan kehitä voimaa, sillä lisäksi ne kiinteyttävät, edistävät lihasten kasvua sekä auttavat kohentamaan fyysisiä kykyjä. Kyykkyliikkeet treenaavat pakaroiden, reisien ja jalkojen alueita.

On olemassa erilaisia kyykkymuunnoksia, ja voit tehdä valintasi sen perusteella, mitä aluetta haluat vahvistaa. Siten ei ole olemassa mitään yhtä ja ainoaa kyykkyliikettä, jota voitaisiin suositella eniten.

On silti niin, että moni tekee kyykyt väärällä tavalla, ja huonot tottumukset näissä harjoituksissa voivat tuoda mukanaan monia haittoja keholle.

Yksi kaikkein tavallisimmista ja merkittävimmistä haitoista on vammojen synty. Vaikka mikä tahansa osa jaloistasi voikin vahingoittua, polvet ovat ne kaikkein eniten kärsivät kohdat huonon kyykkyliikkeen vuoksi.

Kuinka kyykyt tehdään oikein?

Some figure

Edellä mainitun vuoksi on hyvä pitää mielessä eräät suositukset, joiden avulla voit parantaa tapaasi tehdä kyykkyjä. Samalla voit välttää tehokkaammin vammoja sekä saada paremmat tulokset näistä perusharjoituksista.

1. Jaa painosi hyvin

Kun teet kyykkyjä, painosi tuppaa siirtymään päkiöille.

Kun näin käy, sinulla on vaarana vamman saaminen, ja toisaalta tämä saa aikaan sen, että selkä ei ole vakaa sekä liikkuu eteenpäin.

 • Ensimmäinen suosituksemme on jakaa paino paremmin. Yritä laittaa suurin osa painostasi kantapäille. Tällä tavalla selkäsi pysyy suorana.
 • Tämä saa yleensä aikaan sen, että keskivartalosi vahvistuu (lantio, vinot lihakset ja vatsa). Tämä tekee helpommaksi painon jakamisen paremmin.

2. Pidä ryhtisi hyvänä

Some figure

Yksi tavallisimmista virheistä tämän harjoitteen suhteen on se, että ryhdin annetaan huonontua. Tämä on merkittävä asia sen kannalta, saadaanko kyykyillä aikaan hyvät tulokset.

 • Selkäsi tulisi olla suorana ja samassa linjassa muun kehosi kanssa.
 • Sitten varmista, että katseesi on suunnattu eteenpäin (näin voit pakottaa pääsi menemään oikeaan kohtaan).
 • Vedä hartiat taakse. Tämä on siksi, että näin voit edistää hengitystäsi sekä estää vammojen syntyä.

Pidä tämä asento sen ajan, kun teet kyykkyjä – sekä ylös että alas mennessäsi.

Muista myös, että selkäsi ei koskaan tulisi koukistua tai taipua kyykkyä tehdessäsi.

3. Aloita hyvästä asennosta

Vaikka onkin monen tyyppisiä kyykkyjä, se asento josta aloitat, on yleensä yksi ja sama.

Ongelmana tässä on kuitenkin taas kerran huono ryhti.

Ihmiset tekevät tätä liikettä tavoitteenaan saada isommat pakarat ja takareisien lihakset. Vaikka tämä ei olekaan mikään huono tavoite, moni menee asiassa liian pitkälle.

Into saada kyseisiä tuloksia saa aikaan sen, että kyykyt tehdään huonoimmalla mahdollisella tavalla. Moni aloittaa huonosta asennosta ja siten vahingoittaa kehoaan yleisesti ottaen.

Jotta voisit tehdä aloituksen kunnolla, on tarpeen ottaa hyvä asento koko keholle. Jalkojen tulisi olla erillään hartioiden levyisesti.

4. Mene niin alas kuin pystyt

Some figure

Ideana kyykkyjä tehdessä on se, että mennään niin alas kuin mahdollista. Näin tekemällä tulet koukistamaan jalkojasi sekä työntämään pakarasi ulos.

Moni kuitenkin unohtaa kunnollisen asennon yrittäessään mennä alemmas, ja tämä saa sitten aikaan eräitä ongelmia.

Kyllä, alas meneminen työstää lihaksia, jänteitä ja muita näihin liittyviä tekijöitä kyseisellä alueella tehokkaammin, mutta tulee pitää mielessä myös omat kyvyt.

Ei kannata jättää huomiotta luiden paksuutta. Tämä on erityisen totta koskien reisi-, sääri- ja fibula-luita. Lisäksi on oleellista, mikä lihasten kapasiteetti on.

Tämän perusteella voit sitten määrittää, kuinka alas voit kyykkyjä tehdessäsi mennä.

Tiesitkö, että kyykyt eivät olekaan aivan niin yksinkertainen harjoite kuin miltä saattaa tuntua, sillä riskit väärin tekemisestä voivat olla suuret? Pidä siis mielessäsi nämä ohjeet ja tee kyykyt tehokkaasti – näin voit muokata kehoasi turvallisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fernández, A., & Federación Española de Actividades Dirigidas y Fitness. (n.d.). Sentadilla profunda: Ejercicio clave para mejor forma y función del tren inferior. Retrieved January 16, 2019, from http://www.fedamadrid.com/sentadilla-profunda-ejercicio-clave-para-mejor-forma-y-funcion-del-tren-inferior/
 • Fry, A. C., Smith, J. C., & Schilling, B. K. (2003). Effect of knee position on hip and knee torques during the barbell squat. Journal of strength and conditioning research, 17(4), 629–633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14636100/
 • Strengthening your core: Right and wrong ways to do lunges, squats, and planks. 2011. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/blog/strengthening-your-core-right-and-wrong-ways-to-do-lunges-squats-and-planks-201106292810

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.