Näillä mehuilla ja uutteilla hoidat kipeää kurkkuasi

Näillä mehuilla ja uutteilla hoidat kipeää kurkkuasi
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kipeä kurkku voi olla seurausta monesta erilaisesta asiasta, kuten lämpötilamuutoksista, allergioista, viruksista, bakteereista… Kipeän kurkun sietäminen voi olla kivuliasta ja epämukavaa, ja lisäksi se on myös terveysriski mikäli se kehittyy tulehdukseksi, kuten nielurisatulehdukseksi. Tässä esittelemme siis muutamia yksinkertaisia mehuja ja uutteita, jotka voivat helpottaa tilannettasi kun kurkkuasi särkee.

Toiset ihmiset ovat herkempiä tämän asian suhteen kuin toiset. Koneellinen ilmanvaihto on esimerkki sellaisista asioista, jotka usein aiheuttavat kurkun kipeytymistä, ja niihin kuuluvat myös vuodenaikoihin liittyvät lämpötilamuutokset. Tällainen kurkkukipu alkaa yleensä kutittavana, ja se johtaa lähes aina ärsyttävään polttavaan tuntemukseen, joka voimistuu kun nielet. Seuraavaksi esittelemme muutamia parhaina pidettyjä lievityskeinoja kurkkukipuun: mehuja ja uutteita, jotka hiljalleen parantavat kurkkusi vointia.

Parantavat mehut ja uutteet

Sitruunasta ja omenaviinietikasta tehty uute

unettomuus

Ainekset

 • Yksi ruokalusikallinen omenaviinietikkaa
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • Yksi ruokalusikallinen hunajaa
 • Hiukan cayenne-pippuria

Tämä on ikivanha ja tehokas parannuskeino. Johtuen hunajan, omenaviinietikan ja sitruunan ominaisuuksista ei tämä juoma ainoastaan vähennä tulehtuneisuuta, vaan se myös puhdistaa kurkkua poistaen sen seinämillä olevat virukset ja bakteerit. Se myös stimuloi vastustuskykyäsi.

Valmistaaksesi tämän juoman, riittää että kuumennat lasillisen vettä, ja kun vesi kiehuu, lisää puolikkaan sitruunan mehu sekä teelusikallinen omenaviinietikkaa. Lisää sitten hieman hunajaa seokseen, sekä ripaus cayenne-pippuria. Tämä juoma on voimakkaan makuinen, joten suosittelemme sen juomista hitaasti, ja näin uute voi myös tehdä tehtävänsä kurkussasi. Juo sitä ainakin kahdesti päivässä, ja kolmen peräkkäisen päivän ajan.

Inkivääri-, kaneli- ja sitruunauute

inkivääritee

Ainekset

 • Yksi ruokalusikallinen raastettua inkivääriä
 • Yksi kanelitikku
 • Kahden sitruunan mehu
 • Vettä

Inkiväärillä on erinomaisia kipua lievittäviä ominaisuuksia, jotka pystyvät helpottamaan kurkkukivusta aiheutuvaa epämukavuutta. Yhdistettynä sitruunamehuun inkivääri poistaa tulehtuneisuutta sekä toimii mahtavana antiseptisena tuotteena.

Jotta voisit valmistaa tämän juoman, keitä lasillinen vettä kaikkien ainesten kanssa, kuumentaen 15 minuutin ajan. Tänä aikana inkivääristä vapautuvat sen lääkinnälliset voimat. Juo tämäkin uute hitaasti, kahdesti päivässä.

Porkkana- ja minttumehu

porkkanamehu

Ainekset

 • Yksi keskikokoinen porkkana
 • Neljä mintunlehteä
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • Puolikas lasillinen vettä

Porkkanan sisältämä C-vitamiini on erinomainen parantamaan monia tulehduksia sekä aktivoimaan uudelleen vastustuskykysi. Tämä juoma saa hengityselimistön toimimaan uudestaan sekä antaa suojaa bakteereja vastaan. Lisäksi tämä mehu on yhtä ravitseva kuin se on lääkinnällinenkin; tulet näkemään mahtavia tuloksia sitä nautittuasi.

Juo mehua aamuisin. Valmistaaksesi sen tarvitset ainoastaan yhden puhtaan porkkanan, neljä mintunlehteä, puolikkaan sitruunan mehun sekä puoli lasillista vettä. Sekoita kaikkia aineksia keskenään kunnes tuloksena on tasainen mehu. Älä koskaan juo tätä mehua kylmänä, vaan lämmitä sitä hieman kunnes se on kädenlämpöistä.

Ananas-, omena- ja valkosipulimehu

ananas_entsyymit

Ainekset

 • Kaksi ananaspalaa
 • Puolikas omena
 • Yksi raaka valkosipulinkynsi
 • Puolikas lasillinen vettä

Sekä omena että ananas ovat lääkinnällisiä hedelmiä. Niillä on kyky desinfioida elimistö sekä vahvistaa immuunisysteemiä. Samalla tavoin valkosipuli on erinomainen luonnollinen antibiootti, joka auttaa sinua paljon kun kärsit kurkun kipeydestä. Se on yksi kaikkein tehokkaimmista lievittäjistä. Tämä mehu saattaa maistua hieman omituiselta valkosipulin takia, mutta voin vakuuttaa sinulle, että tätä kannattaa todella kokeilla!

Valmistukseen tarvitset kaksi palaa kuorittua ananasta. Kuori, viipaloi ja laita tehosekoittimeen. Lisää puolikas lasillinen vettä sekä yksi raaka valkosipulinkynsi leikattuna puoliksi. Sekoita kaikki ainekset kunnes saat tasaisen mehun. Juo tätä tuoreena aamuisin, ja olen varma, että olosi kohenee!

Valitse siis näistä mehuista tai uutteista itseäsi eniten miellyttävä vaihtoehto. On tärkeää, että aina kun kärsit kurkun kipeydestä huolehdit kaiken aikaa elimistösi kosteustasapainosta. Ole myös johdonmukainen ainakin kolmen tai neljän päivän ajan, ja juo näitä mehuja tai uutteita kaksi tai kolme kertaa päivässä. Ne ovat luonnollisia desinfioivia tuotteita, jotka auttavat sinua suuresti olosi kohentamisessa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
 • Albaridi NA. Antibacterial Potency of Honey. Int J Microbiol. 2019;2019:2464507. Published 2019 Jun 2. doi:10.1155/2019/2464507
 • Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013;4(Suppl 1):S36–S42.
 • Andrew Gibson, J David Edgar, Charlotte E Neville, Sarah ECM Gilchrist, Michelle C McKinley, Chris C Patterson, Ian S Young, Jayne V Woodside, Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 6, December 2012, Pages 1429–1436, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.039057
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.