Logo image
Logo image

Muuta viikonlopun rutiineja ja pudota painoa näillä 5 vinkillä

3 minuuttia
Useimmiten olemme motivoituneita harrastamaan liikuntaa arkena ja noudattamaan suunnittelemaamme dieettiä. Mutta mitä tapahtuu, jos tuo rutiini rikkoutuu?
Muuta viikonlopun rutiineja ja pudota painoa näillä 5 vinkillä
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Useimmiten olemme motivoituneita harrastamaan liikuntaa vain arkena. Ota mukaan kuntoiluusi uudet viikonlopun rutiinit, ja huomaa kuinka painosi putoaa ilman suurempia ponnisteluja.

Viikonloput ja lomat ovat yleensä niitä ajankohtia, jolloin tämä “katastrofi”, joka ei tulisi viikolla mieleenkään, saattaa tapahtua. Valitettavasti kaksi päivää huvittelua voi pilata viiden päivän liikunnan. Se voi pilata kaiken viikon aikana tehdyn työn.

Saatat miettiä: “Mitä voin tehdä? Viikolla ei ole mitään hauskaa. Onko hauskanpidosta luovuttava myös viikonloppuisin?” Tänään esittelemme uudet, sellaiset viikonlopun rutiinit, jotka auttavat sinua pysymään painon pudotustavoitteissasi myös arjen ulkopuolella. Jatka siis lukemista!

Meillä on taipumusta ajatella että viikonlopun mittainen huvittelu pitkän, väsyttävän viikon jälkeen ei haittaa mitään. Ja se on totta, se ei ole ollenkaan huono juttu. Mutta jos haluat pudottaa painoasi, valinnoillasi on merkitystä.

5 keinoa mukauttaa viikonlopun rutiinit painon pudottamiseksi

1. Tanssi

Some figure

Tanssi on erinomainen painonpudotusaktiviteetti. Jos olet jo tanssinut aiemmin pitkään, tiedät kuinka väsyneeksi se voi tehdä. Emme tarkoita nyt tanssilla juhlimista ja alkoholin nauttimista ulkona.

Kun tavoitteena on pudottaa painoa, alkoholista ja roskaruoasta ei ole apua. Jos haluat kylmän juoman tanssiessa tai juhlissa, suosittelemme vettä tai mehua. Tanssiminen on hyväksi kokonaisuudessaan — niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kaikki tuo jatkuva liike ei ainoastaan auta polttamaan paljon kaloreita, vaan myös:

  • Parantaa sydämen terveyttä
  • Vilkastaa aineenvaihduntaa
  • Vahvistaa luita ja niveliä
  • Parantaa notkeutta

Lisäksi tanssi tapahtuu tavallisesti muiden ihmisten kanssa, joten työstät samalla sosiaalisia taitojasi ja ihmissuhteitasi. Nämä asiat ovat tärkeitä masennuksen ja ahdistuksen pitämiseksi loitolla.

2. Mene ulos perheen kanssa

Ulkoilu perheen tai ystävien kanssa on loistava tapa pudottaa painoa viikonloppuisinkin. Kävelylenkkien ja retkien suunnittelu yhdessä muiden kanssa rohkaisee sinua varmasti myös toteuttamaan sen. Poltat kaloreita ja pidät kropan liikkeessä.

Voisi sanoa, että se on vähän kuin kuntosalille meneminen viikonloppuna: saat aerobista treeniä, mikä on tietysti hyväksi sydämelle ja polttaa kaloreita.

Jos harrastat paljon liikuntaa viikon aikana tai työhösi kuuluu runsaasti fyysistä ponnistelua, viikonlopun aktiviteetit ovat hyvä jatkumo sille. Bonuksena, ryhmäliikunta on aina loistava tapa viettää aikaa muiden kanssa.

3. Mene ostoksille

Some figure

Niin hullulta kuin se saattaakin kuulostaa, ostoksille meneminen voi itse asiassa auttaa pudottamaan painoa. Runsas kävely ja vaatteiden pukeminen ja riisuminen pitää aineenvaihdunnan vilkkaana, polttaa kaloreita ja työstää lihaksia.

Se on vähän samankaltaista kuin hölkkä tai tanssiminen. Itse asiassa se on eniten kuin tanssia, sillä se on hyväksi myös sosiaalisten taitojen kannalta. Shoppailu ja tieto siitä että pudotat samalla painoasi, tekee hyvää myös mielialalle.

Tietystikään shoppailulla ei ole samaa vaikutusta kuin kovatehoisella treenillä, mutta se antaa kuitenkin tuloksia. Kaikki ovat varmasti tunteneet olonsa väsyneeksi shoppailun jälkeen, eikä se ole mikään ihme.

4. Terveelliset reseptit

Emme voi mennä ulos joka viikonloppu, johtui se sitten terveyssyistä tai säästä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi tehdä jotain pudottaaksesi painoasi. Etsi ruokareseptejä jotka ovat hyväksi terveydellesi, ja valmista niitä kotona. Se pitää sinut kiireisenä koko viikonlopun ajan ja on myös hyödyllistä tulevan viikon kannalta!

Voit vaihtaa valkaistut jauhot täysjyväjauhoihin ja valita terveellisempiä vaihtoehtoja sokerin sijaan, esimerkiksi steviaa tai hunajaa. Voit myös kokeilla kasvimaitoja lehmänmaidon tilalla. Muista, että maitotuotteet sisältävät paljon rasvaa ja sokeria, jotka ovat haitallisia ja jotain mitä et kaipaa laihduttaessasi.

5. Pidä hauskaa kumppanisi kanssa

Some figure

Perheen tai kumppanin mukaan ottaminen viikonlopun aktiviteetteihin parantaa oleellisesti motivaatiotasi ja todennäköisyyttä pudottaa painoa.

Voit ottaa kumppanin mukaan kaikkiin yllä mainittuihin aktiviteetteihin. Tanssi hänen kanssaan, ota hänet mukaan ostoksille, laittakaa ruokaa yhdessä ja menkää ulkoilemaan.

Tee siis nämä muutokset, ja huomaa kuinka uudet viikonlopun rutiinit auttavat sinua pudottamaan painoasi ilman että huomaatkaan urheilevasi. Pidä hauskaa ja pudota painoa samaan aikaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Elliott JA., Docherty NG., Eckhardt HG., Doyle SL., et al., Weight loss, satiety and the postpandrial gut hormone response after esophagectomy: a prospective study. Ann Surg, 2017. 266 (1): 82-90.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.