Muskottipähkinän tieteellisesti todistetut hyödyt
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Muskottipähkinä on indonesialainen mauste, jolla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Tätä maustetta käytetään moniin ruokiin, sillä se parantaa monien aterioiden makua. Vaikka monet ihmiset suosivatkin sen raastamista ruokaan, pitävät monet sen nauttimisesta myös teen muodossa. Otetaan selvää, mitkä ovat muskottipähkinän hyödyt ihmisen terveydelle!
Tämä mauste sisältää runsaasti muun muassa A-, B- ja C-vitamiinia. Se sisältää myös mineraaleja, kuten magnesiumia, fosforia, rautaa ja kaliumia. Se on siis melko ravinnepitoinen.
Muskottipähkinän hyödyt
Maksan suojaus
Muskottipähkinällä on hyperlipidemiaa, hyperglykemiaa, sydänkudosvaurioita ja maksatoksisuutta vastaan taistelevia ominaisuuksia. Vaikka useimmat tutkimukset tehtiin hiirillä, huomasivat asiantuntijat maksan tehokkaan suojauksen.
Muskottipähkinän monoterpeenisen sisällön takia se suojaa myös sydänsairauksia vastaan. Näillä ainesosilla on kouristuksen vastaisia ominaisuuksia ja ne suojaavat veritulpan kaltaisilta ongelmilta.
Vaikka todisteet ovatkin yhä rajalliset, uskovat asiantuntijat muskottipähkinän ominaisuuksien pystyvän suojaamaan maksaa.
Se voi auttaa lievittämään kihdin oireita
Muita muskottipähkinän tieteellisesti todistettuja hyötyjä ovat sen tulehduksen vastaiset ja kipua lievittävät ominaisuudet; se voi auttaa lievittämään nivelten turvotusta sekä taistelemaan kroonisen tulehduksen aiheuttamaa kipua vastaan. Asiantuntijat tekivät tähän liittyviä tutkimuksia hiiriin ja siten heidän täytyy tehdä lisätutkimuksia sen vaikutuksen analysoimisesta ihmisillä.
Muskottipähkinän tulehduksen vastaiset ominaisuudet olivat kuitenkin vahvistavia.
Voit käyttää muskottipähkinää kuorinta-aineena
Muskottipähkinäjauheen yhdistäminen hunajaan on tehokas tapa hoitaa joitakin ihosairauksia. Voit käyttää saatua voidetta luonnollisena kuorinta-aineena, joka poistaa kuolleet ihosolut ja kertyneen rasvan.
Voit myös tehdä aknenaamion tästä tuotteesta. Sen antiseptiset ja uudistavat vaikutukset tekevät siitä ihanteellisen mausteen tähän tarkoitukseen.
Muskottipähkinä voi olla myrkyllistä suurina annoksina
Tämän mausteen liiallinen käyttäminen (1-3 pähkinää) voi aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia. Sen sisältämät haihtuvat öljyt, joissa on alkyylibentseenijohdannaisia, terpeenejä ja myristiinihappoa, voivat aiheuttaa pahoinvointia, hallusinaatioita, tulehdusta ja shokkeja. On siis tärkeää käyttää tätä ruoka-ainetta kohtuudella.
Se saattaa johtaa joissakin tapauksissa samankaltaisiin rentoutumisen tunteisiin kuin kannabis. Yliannostus johtaa kuitenkin tavallisesti nestehukkaan ja laajalle levittyvään kipuun. Vaikutukset kestävät yli 24 tuntia ja saattavat kestää joissakin tapauksissa jopa yli 36 tuntia.
Ei ole myöskään selvää, millä ainesosilla on suurin toksisuus. Asiantuntijat uskovat, että myristiini voidaan hapettaa vesiliukoisemmassa amfetamiinimetaboliitissa.
Suurina määrinä nautittuna muskottipähkinä voi siis olla haitallista terveydelle. Sitä tuleekin käyttää aina kohtuudella.
Muskottipähkinän muodot
Kaupoissa on saatavilla kokonaisia muskottipähkinöitä sekä muskottipähkinäjauhetta ja eteeristä öljyä. Viimeisimpänä mainittua saadaan muskottipähkinäjauheen tislauksesta ja sitä käytetään pääosin lääke- ja parfyymiteollisuudessa.
Se sisältää myös öljykemialle mielenkiintoisia ainesosia ja sitä käytetään makuaineena. Muskottipähkinää voidaan käyttää myös reumaattisen kivun hoitamiseen sekä hätäkeinona hammaskipuun.
Voit myös ostaa muskottipähkinävoita, joka on ruskeaa puolikiinteää ainetta. 75 % siitä on trimyristiiniä, joka voi muuttua myristiinihapoksi. Tätä rasvahappoa käytetään kaakaovoin korvikkeena ja teollisena voiteluaineena.
Lue myös: Mikä on terveellisin suola?
Yhteenveto
Muskottipähkinä on tuote, jolla on lukuisia käyttötarkoituksia ruoanlaitossa. Mutta aistinvaraisen potentiaalin lisäksi sillä on myös tiettyjä terveyttä edistäviä ominaisuuksia.
Huolimatta siitä, että muskottipähkinän ominaisuuksien todistamiseksi tarvitaan myös ihmistutkimuksia, voi sen kohtuullinen käyttö parantaa tiettyjä sairauksia. Tämä mauste ei kuitenkaan tarjoa ihmeratkaisuja ja sitä tulisi käyttää kohtuudella yliannostuksen riskin takia.
Tästä syystä asiantuntijat eivät suosittele päivittäisen annoksen ylittämistä. Jos ylität sen, mene välittömästi lääkäriin ehkäistäksesi lisäongelmien syntymistä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Abourashed E. A., El-Alfy A. T. (2016). Chemical diversity and pharmacological significance of the secondary metabolites of nutmeg (Myristica fragrans Houtt.). Phytochemical Reviews. 15 (6): 1035-1056. Recuperado en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222521/
- Champasuri S., Itharat A. (2016). Bioactivities of ethanol extracts of three parts (wood, nutmeg and mace) from Myrisitica fragrans Houtt. Journal of the Medical Association of Thailand. 99 (Suppl 4): 124-30. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29926690/
- Ehreinpreis J. E., Des Lauriers C., Lank P., et al. (2014). Nutmeg poisonings: a retrospective review of 10 years experience form Illinois Poison Center, 2001-2011. Journal of Medical Toxicology. 10 (2): 148-151. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057546/
- Pashapoor A., Mashhadyrafie S., Mortazavi P. (2020). Ameliorative effect of Myrisitica fragrans (nutmeg) extract on oxidative status and histology of pancreas in alloxan induced diabetic rats. Folia Morphologica. 79 (1): 113-119. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31063201/
- Pizzino G., Irrera N., Cucinotta M., et al. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 8416763. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
- FDA. Substances generally recognized as safe. (2023). U. S. Food and Drug Administration (FDA). Recuperado el 14 de marzo de 2023 en: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=182.10
- Yang X. N., Liu, X. M., Fang J. F., et al. (2018). PPAR⍺ mediates the hepatoprotective effects of nutmeg. Journal of Proteome Research. 17 (5): 1887-1897. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628927/
- Zhang W. K., Tao Sh., Li T., et al. (2016). Nutmeg oil alleviates chronic inflammatory pain through inhibition of COX-2 expression and substance P release in vivo. Food and Nutrition Research. 60: 103402. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848392/
- Zhao W., Guo M., Feng J., et al. (2022). Myristica fragrans extract regulates gut microbes and metabolites to attenuate hepatic inflammation and lipid metabolism disorders via the AhR.FAS and NF-kB signaling pathways in mice. Nutrients. 14 (9): 1699. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9104743/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.