Munuaistautien oireita

kesäkuu 4, 2015

Tiesitkö, että suurin osa munuaisvaivoista kärsivistä henkilöistä eivät itse ole tietoisia koko asiasta? Tämä johtuu siitä, että ensimmäiset oireet ovat lähes huomaamattomia. Voi kulua useita vuosia siitä, kun munuaisten vajaatoiminnan oireet alkavat, siihen, että munuaissairaus kehittyy ja oireilee. Seuraavasta artikkelista voit oppia lisää siitä, mitä oireita munuaissairauksiin liittyy.

Tieto on voimaa: merkkejä munuaisvaivoista

Jotta sairaudelle voidaan tehdä jotain mahdollisimman pian, täytyy potilaan tietää sairauden oireet, olipa potilas sitten tietoinen munuaissairaudestaan tai ei, ja kivun voimakkuudesta riippumatta. Tämä tekee hoidosta tehokkaamman ja kestoltaan lyhyemmän.

Alla on lueteltuna yleisimmät munuaissairauksien merkit, minkä vuoksi on tärkeää että luet ne tarkkaan ja kiinnität niihin huomiota.

Jos kärsit kahdesta tai kolmesta alla mainitusta oireesta, sinun ei tarvitse hätääntyä turhaan, mutta sinun olisi varmasti hyvä käydä lääkärillä jotta veri- ja virtsakokeet voidaan suorittaa. Huomioi myös, että monet näistä oireista eivät liity ainoastaan munuaisvaivoihin, mutta niistä on joka tapauksessa hyvä tietää.

munuaiset21

  • Muutokset virtsaamisessa: kun munuaiset vioittuvat, myös virtsa muuttuu. Saatat herätä yöllä vessahätään ja virtsatessasi virtsa on vaahtoavaa tai kuplivaa, saatat ehkä virtsata useammin tai pienempiä määriä, tai virtsa voi olla erittäin vaaleaa; tai sitten juurikin päinvastoin: voi mennä useita tunteja ilman virtsaamisen tarvetta, ja sitten se on tummaa ja veristä. Saatat tuntea, ettet pysty odottamaan tai pidättelemään, tai että sinun on vaikea virtsata, tai saatat tuntea ahtauden tunnetta tai painetta lantion etuosassa.
  • Turvotus: kun munuaiset eivät toimi oikein, ne eivät pysty poistamaan ylimääräisiä nesteitä, minkä vuoksi nesteet kertyvät elimistöön. Tämä luo tulehduksia jaloissa, nilkoissa, käsissä ja kasvoissa.
  • Väsymys: kun munuaiset ovat terveet, ne tuottavat hormonia joka tunnetaan erytropoietiinina. Tämä hormoni on vastuussa kehon punasolujen tuotannosta, jotka taas ovat vastuussa hapen kuljetuksesta vereen. Jos munuaiset alkavat heikkenemään, samoin käy tämän hormonin tuotannolle kehossa. Silloin lihakset ja mieli tulee väsyneeksi nopeammin kuin normaalisti. Potilailla ei ole energiaa eikä halua tehdä asioita, he nukkuvat paljon, he tuntevat itsensä uupuneeksi, heikoksi, ja he hengästyvät helposti. Nämä samat oireet voivat myös johtua anemiasta, joka johtuu raudan puutteesta ravinnossa.

munuaiset31

  • Iho-ongelmat tai kutina: veren jätteet eli kuona-aineet eliminoituvat munuaisten kautta. Kun munuaiset eivät toimi kunnolla, alkaa tuo jäte kerääntymään verenkiertoon, mikä voi aiheuttaa äärimmäistä kutinaa, joka voi tuntua ihon lisäksi myös lihaksissa tai luissa.
  • Metallin maku suussa tai ammoniakin hajuinen hengitys: aina kun kuona-aineita kertyy vereen (tätä kutsutaan uremiaksi), ruoan maut voivat muuttua ja aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen. Jotkut potilaat huomaavat, että he eivät enää pidä lihan mausta, tai heidän painonsa putoaa, koska ruoka ei maistu ja syöminen vähenee. Heillä on paha maku suussa koko ajan, eikä siihen auta hampaiden harjaaminen, suuvedesi, purukumi eikä mikään muukaan.
  • Pahoinvointi ja oksentelu: myös tämän aiheuttaa uremia. Samoin tämä voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, paino voi pudota useita kiloja, ja vatsasi ei ehkä enää siedä ruokaa, nesteitä, eikä lääkkeitä. Mikään ei oikein pysy sisässäsi.
  • Hengenahdistus: hengitysvaikeudet voivat liittyä keuhkojen toimintahäiriöön kahdella eri tavalla. Ensinnäkin siten, että ylimääräinen neste jota keho ei pysty poistamaan, alkaa kerääntyä keuhkoihin. Toinen syy on anemia (happea kuljettavien punasolujen puute veressä), joka tekee kehon heikommaksi ja aiheuttaa hengenahdistusta. Tämän voi testata suorittamatta minkäänlaista liikuntaa tai työtä, yksinkertaisesti istuma- tai makuuasennossa tekemättä mitään muuta.
  • Kylmyyden tunne vuodenajasta riippumatta: anemia voi vaikuttaa henkilöön niin, että tällä on kylmä vaikka ympäristö olisikin lämmin. He pukeutuvat lämpimiin takkeihin ja heillä on useita peittoja vuoteessa. Tilannetta ei myöskään auta erittäin lämpimän teen tai kahvin nauttiminen, tai lämmin kylpy vaikka vesi olisi kuinka kuumaa tahansa. Näin on mahdollista tapahtua kesällä hyvin korkeissa lämpötiloissa ja henkilö voi palella kotonaan, töissä tai vaikkapa kaupungilla. Vilunväreet, tunnottomuus raajoissa ja kylmä hiki ovat muita tähän liittyviä oireita.
  • Huimaus ja keskittymisongelmat: Munuaisten vajaatoiminnan aiheuttama anemia johtuu siitä, että aivot eivät saa tarpeeksi tarvitsemaansa happea. Tämä voi vaikeuttaa henkilöä muistamaan asioita tai panna muistiin asioita. Huimaus, huono keskittymiskyky riippumatta siitä mitä on tekemässä, lyhyt keskittymiskyky puhuessasi, ja niin edelleen, ovat kaikki oireita. Et ehkä pysty muistamaan mitä teit viime viikolla, tai unohdat jonkun tuntemasi henkilön nimen, tunnet jatkuvaa huimausta, tms.

munuais-kipu

  • Selkäkivut: jotkut ihmiset, jotka kärsivät munuaisten vajaatoiminnasta, eivät oivalla sitä, koska he ajattelevat että kipu johtuu raskaasta työstä, huonosta työasennosta tai huonosti nukutusta yöstä. Joka tapauksessa, mikäli kipu on jatkuvaa se voi olla merkki jostain ihan muusta. Epämukavuutta, nipistelevää tunnetta tai jopa kramppeja kehittyy selän alaosassa tai kehon sivuilla. Joskus kipu voi levitä jopa yhteen tai molempiin jalkoihin. Myös henkilö, joka kärsii munuaisten monirakkulataudista (munuaisiin tai maksaan on kehittynyt kysta) voi kokea merkittäviä selkäkipuja.

Kuvat – wonderferret, Hei Paul Studios, MilitaryHealth ja Betsy Weber.

UUTISIA VERKOSSA