Munuaistautien oireita

Tiesitkö, että suurin osa munuaisvaivoista kärsivistä henkilöistä eivät itse ole tietoisia koko asiasta? Tämä johtuu siitä, että ensimmäiset oireet ovat lähes huomaamattomia. Voi kulua useita vuosia siitä, kun munuaisten vajaatoiminnan oireet alkavat, siihen, että munuaissairaus kehittyy ja oireilee. Seuraavasta artikkelista voit oppia lisää siitä, mitä oireita munuaissairauksiin liittyy.

Tieto on voimaa: merkkejä munuaisvaivoista

Jotta sairaudelle voidaan tehdä jotain mahdollisimman pian, täytyy potilaan tietää sairauden oireet, olipa potilas sitten tietoinen munuaissairaudestaan tai ei, ja kivun voimakkuudesta riippumatta. Tämä tekee hoidosta tehokkaamman ja kestoltaan lyhyemmän.

Alla on lueteltuna yleisimmät munuaissairauksien merkit, minkä vuoksi on tärkeää että luet ne tarkkaan ja kiinnität niihin huomiota.

Jos kärsit kahdesta tai kolmesta alla mainitusta oireesta, sinun ei tarvitse hätääntyä turhaan, mutta sinun olisi varmasti hyvä käydä lääkärillä jotta veri- ja virtsakokeet voidaan suorittaa. Huomioi myös, että monet näistä oireista eivät liity ainoastaan munuaisvaivoihin, mutta niistä on joka tapauksessa hyvä tietää.

munuaiset21

  • Muutokset virtsaamisessa: kun munuaiset vioittuvat, myös virtsa muuttuu. Saatat herätä yöllä vessahätään ja virtsatessasi virtsa on vaahtoavaa tai kuplivaa, saatat ehkä virtsata useammin tai pienempiä määriä, tai virtsa voi olla erittäin vaaleaa; tai sitten juurikin päinvastoin: voi mennä useita tunteja ilman virtsaamisen tarvetta, ja sitten se on tummaa ja veristä. Saatat tuntea, ettet pysty odottamaan tai pidättelemään, tai että sinun on vaikea virtsata, tai saatat tuntea ahtauden tunnetta tai painetta lantion etuosassa.
  • Turvotus: kun munuaiset eivät toimi oikein, ne eivät pysty poistamaan ylimääräisiä nesteitä, minkä vuoksi nesteet kertyvät elimistöön. Tämä luo tulehduksia jaloissa, nilkoissa, käsissä ja kasvoissa.
  • Väsymys: kun munuaiset ovat terveet, ne tuottavat hormonia joka tunnetaan munuais-kipu

    • Selkäkivut: jotkut ihmiset, jotka kärsivät munuaisten vajaatoiminnasta, eivät oivalla sitä, koska he ajattelevat että kipu johtuu raskaasta työstä, huonosta työasennosta tai huonosti nukutusta yöstä. Joka tapauksessa, mikäli kipu on jatkuvaa se voi olla merkki jostain ihan muusta. Epämukavuutta, nipistelevää tunnetta tai jopa kramppeja kehittyy selän alaosassa tai kehon sivuilla. Joskus kipu voi levitä jopa yhteen tai molempiin jalkoihin. Myös henkilö, joka kärsii munuaisten monirakkulataudista (munuaisiin tai maksaan on kehittynyt kysta) voi kokea merkittäviä selkäkipuja.

    Kuvat – wonderferret, Hei Paul Studios, MilitaryHealth ja Betsy Weber.