Logo image
Logo image

Miten valita oikea hiusväri ihonvärin mukaan

3 minuuttia
Ihanteellisen hiusvärin valitseminen ihonsävysi mukaan sisältää erittäin mielenkiintoisia käsitteitä, joita voit oppia saavuttaaksesi uskomattomia tuloksia. Kerromme siitä täällä.
Miten valita oikea hiusväri ihonvärin mukaan
Viimeisin päivitys: 04 heinäkuuta, 2023

Oikean hiusvärin valitseminen ei ole aina helppoa. On otettava huomioon monia tekijöitä, kuten ihon ja silmien väri.

Juuri siksi, koska täydellisen hiusvärin löytäminen ei ole helppoa, kerromme tänään kolorimetriasta ja siitä, miten tämä tiede auttaa sinua pääsemään lähemmäs haluamaasi täydellistä ulkonäköä.

Jos kaipaat muutosta tai olet jo useaan otteeseen pettynyt siihen, ettei hiusväristä ole tullutkaan sellainen kuin odotit, lue eteenpäin!

Kolorimetria auttaa sinua valitsemaan ihanteellisen hiusvärin

Kolorimetria on tiede, joka keskittyy värien analysointiin. Sen ansiosta voimme nähdä eri sävyt numeerisella asteikolla, jollaisia näemme ostamissamme hiusväreissä. Tämän asteikon mukaan värit mitataan ja sekoitetaan odotetun tuloksen mukaan.

Hiusvärikolorimetria on puolestaan ala, joka käyttää tätä tiedettä hiusten värjäämiseen halutun värikylläisyyden, voimakkuuden ja kiillon mukaan. Sitä käytetään myös ihanteellisen värisävyn määrittämiseen ihon ja silmien värin sekä hiusten nykytilan mukaan.

Hiusvärikolorimetriaan liittyvissä yliopistojulkaisuissa korostetaan, että hiuksia värjätessä on otettava huomioon hiusten kunto, se, onko hiuksia käsitelty aiemmin vai ei, ja se, onko hiusten nykyinen värisävy tasainen vai onko seassa harmaita hiuksia.

Tulokset riippuvat kaikista näistä tekijöistä. Eikö olekin hämmästyttävää?

Lue tämäkin: Hiusten elinvoimaisuuden palauttaminen kesän jälkeen

Kolorimetrian perusteet

Jotta ymmärrät kolorimetrian hyödyllisyyden ihanteellisen hiusvärin valinnassa, sinun on tunnettava perusteet. Tässä kerromme, mitä ne ovat.

Kromaattinen ympyrä

Kromaattisen ympyrän löysi Isaac Newton, ja se on ollut lähtökohtana tuhansille värisovelluksille markkinoinnissa, mainonnassa ja jopa psykologiassa. Se perustuu ympyrään, jossa on kuusi sävyä, jotka heijastuvat valon hajotessa auringon spektriä vasten: punainen, keltainen ja sininen (päävärit), joita seuraavat tummansininen, vihreä ja violetti.

Näistä sävyistä syntyy väriperheitä, joiden variaatiot riippuvat voimakkuudesta. Täydellisessä väriympyrässä voidaan havaita jopa 12 erilaista sävyä.

Some figure
Väriympyrällä on sovelluksia monilla eri tieteenaloilla.

Värivaihtelut

Värivaihtelut määritellään niiden korkeuden tai vaihtelun mukaan, joka mitataan numeroasteikolla 1-10. 1 on tummin (musta) ja 10 on vaalein (platina tai puhtaanvaalea).

Tässä täydellinen asteikko:

 1. Musta
 2. Mustanruskea
 3. Tummanruskea
 4. Ruskea
 5. Vaaleanruskea
 6. Tummanvaalea
 7. Vaalea
 8. Kirkkaanvaalea
 9. Erittäin kirkkaanvaalea
 10. Puhtaanvaalea tai platina

Kun hiusväri valitaan ihonvärin mukaan, sinun on käytettävä tätä asteikkoa. Ulkonäkösi muuttuu tummemmaksi tai vaaleammaksi tämän perusteella.

Värin vivahde

Toinen kolorimetrian numeerinen asteikko, joka on otettava huomioon, on vivahde.

Ne ovat seuraavat:

 1. Sininen – tuhka
 2. Violetti – helmiäinen
 3. Keltainen – kulta
 4. Oranssi – kupari
 5. Mahonki
 6. Punainen
 7. Vihreä

Miten hiusväri valitaan ihonvärin mukaan kolorimetriaa käyttäen?

Antamiemme tietojen avulla olet saanut selville väriaineisiin liitettyjen numeroiden merkityksen. Katsotaanpa esimerkki: Sini-mustan hiusvärin numero on 1 – 1.

Ensimmäiseksi on otettava huomioon nykyinen hiusvärisi, jota kutsutaan nimellä “perusväri”. Sitten sinun on päätettävä, haluatko vaalentaa, tummentaa vai sävyttää sitä, minkä voit tehdä tarkastelemalla variaatioasteikkoa.

Huomaa, että jos haluat pisimpään kestävän ja luonnollisimman sävyn, valitse väri, joka on kaksi astetta vaaleampi tai tummempi kuin hiustesi perusväri. Jos taas haluat näyttää lämpimämmältä, valitse punaruskea, pronssinvärinen tai kultainen väri. Jos haluat viileämmän sävyn, valitse tuhkan tai savun sävyjä.

Lue lisää: Banaani-avokadohiusnaamio, jolla saat silkkiset, kiiltävät hiukset

Miten valitsen lämpimän ja viileän sävyn välillä ihonvärini mukaan?

On olemassa useita vinkkejä, joiden avulla voit tunnistaa, ovatko viileät vai lämpimät sävyt sinun juttusi.

 • Mene hetkeksi ulos aurinkoon. Jos tulet ennemminkin punaiseksi etkä rusketu, viileät sävyt ovat oikea valinta. Jos rusketut, kannattaa valita lämpimät sävyt.
 • Katso peiliin ja laita kasvojesi toiselle puolelle kultaista paperia ja toiselle hopeista paperia. Tunnista, kumpi saa sinut näyttämään paremmalta. Jos se on kultainen, lämpimät värit ovat sinun juttusi.
 • Tarkista ranteesi suonien sävy. Jos huomaat, että ne ovat sinertävät tai violetit, viileämmät sävyt sopivat sinulle. Näyttävätkö ne vihertäviltä? Silloin lämpimät sävyt sopivat sinulle.
 • Hakeudu ammattilaisen neuvontaan. Hiusvärien hallinnassa on omat mutkikkuutensa. Jos sinulla on siis budjetti ja halua, älä epäröi kääntyä väriammattilaisen puoleen.

Värisuosituksia jokaiselle ihonsävylle

Tiedämme, ettei ole helppoa ymmärtää kolorimetrian nimikkeistöjä ja perusteita. Siksi päätämme tämän artikkelin muutamiin yleisiin suosituksiin, jotka johdattavat sinut ihanneväriin ihosi sävyn mukaan:

 • Vaalea iho: Ruskeat sävyt, joissa on hunajaisia ja kultaisia sävyjä, ovat ihanteellisia.
 • Vaalea ja vaaleanpunainen iho: Näyttää hyvältä tuhkanvaalean, samppanjan ja jopa platinan värisillä hiuksilla.
 • Vaaleanruskea iho: Sopii hyvin ruskeisiin sävyihin, joissa on karamellin, punaruskean tai kastanjan vivahteita.
 • Tummanruskea iho: Hyödyt paljon sävyistä, kuten tummanruskeasta, mustasta, tummanpunaisesta tai viininpunaisesta.

Nyt voit valita ihosi sävyyn sopivan hiusvärin! Voit tietenkin halutessasi käyttää ihosi sävyyn sopimatonta väriä, mutta nämä seikat kannattaa ottaa huomioon. Niiden ansiosta voit nauttia upeista tuloksista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Esquerre Mendoza, Y. L. (2017). Colorimetría capilar. https://repositorio.ucv.edu.pe/handle/20.500.12692/17498

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.