Miten päättää haitallinen ystävyyssuhde

Kun ystävyyssuhde ei ole tasapainoinen ja osapuolten välillä ei ole vastavuoroisuutta, on parasta päättää tuo suhde. Kerromme tässä artikkelissa, miten päättää haitallinen ystävyyssuhde.
Miten päättää haitallinen ystävyyssuhde
Andrés Carrillo

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Andrés Carrillo.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jossain vaiheessa elämää saatamme joutua päättämään haitallisen ystävyyden, mikä ei ole aina helppoa. Mutta kun tajuamme, että jotkut ihmissuhteet ovat haitaksi hyvinvoinnillemme, on parasta hyväksyä asia ja kävellä pois. Tässä artikkelissa kerromme, miten päättää haitallinen ystävyyssuhde.

Usein käy niin, että me itse asetumme vastahankaan ja vältämme haitallisen ystävyyssuhteen päättämistä. Joskus pysymme tiedostamattamme läheisissä väleissä väärien ihmisten kanssa. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, kuinka meidän tulisi edetä ottaaksemme etäisyyttä niihin ihmisiin, jotka eivät tarjoa meille kunnon ystävyyttä.

Haitallisen ystävyyssuhteen piirteet

Alla katsomme listaa muutamista tärkeimmistä haitallisen ystävyyssuhteen piirteistä. Ideana on, että tunnistaisit tällaiset käytösmallit päivittäisessä elämässäsi.

Näin pystyt erottamaan toisistaan sellaiset ystävyyssuhteet, jotka kannattaa säilyttää, ja sellaiset, jotka olisi hyvä päättää.

1. Vaikka he ovat fyysisesti läsnä, he eivät ole kanssasi

Henkilön fyysinen läsnäolo ei välttämättä merkitse sitä, että hän on seuranasi. Joskus, kun teemme suunnitelmia ystäväporukan kanssa, voimme tuntea olomme yksinäisiksi.

Haitalliset ystävät eivät välitä sinun mielipiteistäsi tai huolistasi; he haluavat sinun vain olevan heidän kanssaan ja hyväksyvän kaiken mukisematta.

2. He keskittyvät vikoihisi alentavalla tavalla

Ystävät auttavat meitä tiedostamaan, mitä puolia meidän tulisi parantaa itsessämme, mutta haitalliset ystävyyssuhteet keskittyvät vikoihimme hyödyttömällä tavalla. Tällä tavoin haitalliset ystävät saavat olomme vain huonoksi eivätkä tarjoa mitään ratkaisuja.

3. Sinusta tuntuu, että he kyseenalaistavat sinut

Joillakin ihmisillä on taipumusta kyseenalaistaa muiden käytös omiin henkilökohtaisiin kriteereihinsä perustuen, mikä ei ole kovinkaan empaattista. Aito ystävä ei arvostele päätöksiäsi, vaan ymmärtää ne ja antaa oman mielipiteensä.

4. He vievät sinulta huomion

Jotkut ystävät vaativat jatkuvaa huomiota, ja kun syystä tai toisesta tuo huomio kohdistuukin meihin, he eivät voi sietää asiaa. Ihmiset, jotka eivät anna muiden loistaa, eivät kykene olemaan ystäviä muille eivät ainakaan oikealla tavalla.

5. He ovat epäjohdonmukaisia

Haitalliset ystävät eivät ole puheissaan johdonmukaisia ja usein heidän tekonsa ovat ristiriidassa. Esimerkkinä ihmiset, jotka sanovat tukevansa meitä suunnitelmissamme, mutta samaan aikaan välttävät osallistumasta niihin.

Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien ystäviemme tulisi ottaa osaa henkilökohtaisiin projekteihimme, mutta kun puheiden ja tekojen välillä on ristiriita, tilanne on hämmentävä. Ihanteellisesti ystävien tulisi kyetä olemaan rehellisiä ja ilmaisemaan selkeästi, kun he eivät halua osallistua johonkin suunnitelmaan.

Miten päättää haitallinen ystävyyssuhde: vinkkejä ja keinoja

Nyt kun olemme käyneet läpi tavallisimmat merkit sellaisista ystävyyssuhteista, jotka eivät anna meille mitään positiivista, on aika tarkastella muutamia tehokkaita tapoja jättää nämä ystävyydet taakse ilman, että siitä koituu meille liikaa haittaa.

1. Opi asettamaan rajat haitallisessa ystävyyssuhteessa

Päästääksemme irti ystävyydestä, joka ei ole vaivan arvoinen, on tärkeää tietää, missä asioissa emme suostu joustamaan.

Kun pystymme pitämään vankan kannan ihanteitamme ja periaatteitamme koskien, kykenemme tiedostamaan, että on parasta ottaa etäisyyttä niihin, jotka eivät vastaa näitä kriteerejä. 

2. Miten päättää haitallinen ystävyyssuhde: ilmaise itseäsi jämäkästi

Jämäkkä kommunikaatio on tärkeä voimavara, jonka avulla otamme etäisyyttä huonoihin ystävyyssuhteisiin. Kun kykenemme viestimään päätöksistämme selkeästi, olomme on tyyni. Ideana on olla tukahduttamatta tarvetta ottaa etäisyyttä.

Itsensä ilmaiseminen jämäkästi tarkoittaa myös sitä, että asetumme toisen ihmisen asemaan ja ymmärrämme, että hän ei välttämättä ole yhtä mieltä päätöksestämme ottaa etäisyyttä. Meidän on kuitenkin pysyttävä lujasti kannassamme ja selitettävä motiivimme lyhyesti, ytimekkäästi ja kunnioittavasti.

3. Kevennä taakkaa ennen kuin otat etäisyyttä haitalliseen ystävyyssuhteeseen

Ennen kuin keskustelet sen ystävän kanssa, johon haluat ottaa etäisyyttä, kannattaa purkautua asiasta jollekin toiselle henkilölle. Tarkoituksena on estää tunteita riistäytymästä käsistä keskustelun aikana ja kaikkea päättymästä riitaan.

Nainen miettii, miten päättää haitallinen ystävyyssuhde.

4. Miten päättää haitallinen ystävyyssuhde: visualisoi keskustelun hetki

Visualisointi on mahdollisten skenaarioiden luomista omassa mielessä – sellaisten, joita keskustelun aikana saattaa syntyä. Visualisoinnin ansiosta mikään tilanne ei sitten tule meille niin suurena yllätyksenä.

Kun pidämme nämä kireät tilanteet hallinnassamme, selviämme niistä paremmin.

5. Kunnioita toisen henkilön mielipiteitä

On todennäköistä, että toinen henkilö ei tule pitämään tekemästämme päätöksestä. Meidän on kuitenkin pysyttävä lujana.

Tämä ei tarkoita sitä, että meidän tulisi pakottaa toiset näkemään asiat meidän tavallamme. On tärkeää hyväksyä toisen henkilön näkökulma.

Voiko haitallinen ystävyyssuhde lakata olemasta haitallinen?

Aina ei ole välttämätöntä ottaa etäisyyttä ihmisiin; joskus ihmissuhteita voidaan parantaa. Haitallinen ystävyyssuhde voi lakata olemasta haitallinen, kunhan osapuolet pystyvät kunnioittamaan toisiaan.

Ystävysten ei ole pakko olla kaikesta samaa mieltä, mutta heidän on hyväksyttävä eroavaisuudet välillään, mahdollisuuksien mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García Villar, C. “Las Amistades Peligrosas.” Radiologia 1 July 2016: 243–244. Radiologia. Web.
  • Franco, Jean, and Ariadna Molinari Tato. “Amistades Peligrosas.” Debate Feminista 44 (2011): n. pag. Debate Feminista. Web.
  • Brotfeld, Cristian, and Christian Berger. “El Rol de La Empatía y Apertura En La Intimidad de Las Amistades Adolescentes.” Revista de Psicología 29.2 (2020): n. pag. Revista de Psicología. Web.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.