Voiko ex-kumppanin kanssa oikeasti olla ystävä?

Jotta voisit pysyä ystävinä ex-kumppanin kanssa, on tärkeää antaa ensin aikaa eron suremiseen. Näin molemmat osapuolet voivat olla selkeämpiä koskien tunteitaan toista kohtaan.
Voiko ex-kumppanin kanssa oikeasti olla ystävä?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kun parisuhde päättyy, “ollaan silti ystäviä” -keskustelu saa aikaan epäilyksiä. Vaikka pyrkimyksenä olisi olla kypsä, ystävyys ei varmaankaan tunnu parhaalta idealta. Mutta olisiko ystävyys ylipäätään mahdollista ex-kumppanin kanssa?

Ottaen huomioon, että tämä tilanne on todella tavallinen, haluamme nyt käsitellä sitä erilaisista näkökulmista, jotta voit tehdä itsellesi parhaan päätöksen.

Huolimatta suhteen laadusta, toinen kokee erossa usein enemmän haavoittumista kuin toinen. Vaikka tunteet olisivat sekavat, yleensä toinen haluaa jatkaa ystävinä tarkoituksenaan menetetyn rakkauden saaminen takaisin.

Vaikka onkin tilanteita, joissa osapuolet eroavat hyvissä merkeissä, useimmiten on parasta ottaa etäisyyttä ja antaa aikaa. Tämä on tarpeen, jotta kummallakaan ei olisi harhaluuloja, eikä kumpikaan enää kärsi.

Mitä sanoa, kun ex-kumppani haluaa olla ystävä?

Voiko ex-kumppanin kanssa oikeasti olla ystävä?

Aina kun pariskunta eroaa, se päätyy jompaan kumpaan tilanteeseen: joko riitelyyn jossa kumpikaan ei ymmärrä tai halua ymmärtää toista osapuolta, tai onnekkaampaan tilanteeseen, jossa voidaan jopa rakentaa terve suhde ex-kumppaniin ilman yritystä palata yhteen.

Viimeisin olisi ihanteellinen, jos pariskunta on kokenut paljon asioita yhdessä, mutta joskus se on vain mahdotonta. Useimmiten ystävyyden tavoittelu on hankalaa, sillä lähes aina jompi kumpi haluaa pysyä läheisenä tosiasiassa siksi, että saisi exänsä takaisin.

Itse asiassa tällainen voi luoda hyvinkin hankalat välit, ja yleensä ilmenee epävarmuutta ja mustasukkaisuutta. Tilanne on se, että toinen ei enää halua olla intiimissä suhteessa, mutta toinen haluaa.

Miksi ex-kumppani haluaa pysyä ystävinä?

Joskus pyrkimys ei ole huono, ja ehkäpä hän haluaa vain päättää asiat hyvissä merkeissä, vaikka ette sopineetkaan toisillenne parisuhteessa.

Tämä on kuitenkin lähes aina tekosyy pitää toinen osapuoli lähellä. Joskus tämä johtuu itsekkäistä syistä, ja joskus taas kyseessä on yritys rakentaa uudelleen sellaista, joka on menetetty.

Kannattaako siis ystävyyteen ryhtyminen ex-kumppanin kanssa?

Kaikki riippuu olosuhteista. Jos et tunne samoin kuin entinen kumppanisi, on parempi mennä eteenpäin. Näin vältät harhaluulojen syntymisen siitä, että olette “ystäviä”.

Jos tunteesi ovat voimakkaat ja sinä olet se osapuoli joka haluaa korjata asiat, puhu asiasta avoimesti. Jos näin on, ja jos exäsi haluaa olla ystävä, voit nimittäin satuttaa itseäsi paljon enemmän verrattuna siihen, että jättäisit yhteydenpidon sikseen.

Kannattaako siis edes yrittää ystävyyttä ex-kumppanin kanssa?

Voiko ex-kumppanin kanssa oikeasti olla ystävä?

Terveellisintä olisi antaa asioiden loppua. Vaikka molemmat olisittekin sitä mieltä että kannattaa olla ystäviä, on tärkeää antaa ajan parantaa ne haavat, jotka erosta jäävät.

Siksi on parempi viettää aikaa erillään ja miettiä tilannetta ennen kuin päätös ystävyydestä tehdään. Kun tunnet toisen, sinulla on luultavasti ymmärrystä siitä, mitä hän oikeasti haluaa.

Muista, että voit torjua ystävyyden

ero

Sinun ei tarvitse olla ystävä ex-kumppanin kanssa, jos et halua. Mietittyäsi asiaa, mikäli päätät että on parempi pitää etäisyyttä, puhu hänelle ja kerro syyt. 

Joskus, vaikka tämä tilanne satuttaisikin, on vain parempi hyväksyä suhteen päättyminen kaikin puolin. Toisen kanssa oleminen voi olla haitallisempaa kuin etäisyyden ottaminen. Mieti asiaa rauhassa, pohdi prioriteettejasi ja anna itsellesi mahdollisuus tavata uusia ihmisiä.

Jokaisessa erossa käydään läpi suruprosessi, jotta välit viilenevät ja voidaan löytää uusia mahdollisuuksia. Jos annat exäsi roikkua sinussa ystävyyden merkeissä, molempiin voi sattua.

Aika ratkaisee aina tilanteen johonkin suuntaan. Haasteena on päästä yli kokemuksista, parantaa haavat sekä vapauttaa itsesi vihasta, syyllisyydestä ja pelosta. Kenties voitte tulevaisuudessa olla kohteliaissa väleissä, vaikka ette enää olisikaan ystäviä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clark, E. M., Fernandez, P., Harris, A. L., Hasan, M., & Votaw, K. B. (2017). The aftermath: Friendship after romantic relationship termination. In The psychology of friendship BT – ItemValueImpl ( label = Título de publicación value = [The psychology of friendship] blockName = text mnemonic = pub mnemonicSearchType = ExactMatch template = null ).
  • Mogilski, J. K., & Welling, L. L. M. (2017). Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2016.04.016
  • Bullock, M., Hackathorn, J., Clark, E. M., & Mattingly, B. A. (2011). Can we be (and stay) friends? Remaining friends after dissolution of a romantic relationship. Journal of Social Psychology. https://doi.org/10.1080/00224545.2010.522624

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.