Logo image
Logo image

Miten keraaminen tai induktiotaso puhdistetaan kunnolla naarmuttamatta sitä?

3 minuuttia
Oletko huolissasi juovista, kun puhdistat keraamista tai induktiotasoasi? Tämä opas ratkaisee epäilyksesi.
Miten keraaminen tai induktiotaso puhdistetaan kunnolla naarmuttamatta sitä?
Viimeisin päivitys: 09 heinäkuuta, 2023

Liedet ovat muuttuneet viime vuosina, ja niiden ulkonäkö on muuttunut entistä tyylikkäämmäksi. Niistä on tullut myös energiatehokkaampia. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten keraaminen tai induktiotaso puhdistetaan kunnolla sen ulkonäköä pilaamatta.

Kyllä, nykyaikaiset keittotasot ovat silmiä hiveleviä, mutta niihin myös kerääntyy rasvaa ja likaa. Haluatko jättää omasi kiiltäväksi ja naarmuttomaksi? Lue eteenpäin!

Mitä eroa on keraamisella ja induktiotasolla?

Ensi silmäyksellä molemmat tasot näyttävät samalta, mutta todellisuudessa ne ovat hyvin erilaisia. Siinä missä keraaminen keittotaso käyttää sähkölämmityselementtejä pinnan lämmittämiseen, induktioliesi käyttää sähkömagneettista kenttää.

Tämä ero tekee induktioliedestä energiatehokkaamman ja lämmönsiirto on nopeampaa. Kaikkia kattiloita ja pannuja ei kuitenkaan voi käyttää tämän järjestelmän kanssa.

Jotta se toimisi, kattilan on oltava valmistettu magneettisesta materiaalista, kuten valuraudasta, ruostumattomasta teräksestä tai kirurgisesta teräksestä.

Induktiotasot ovat turvallisempia kuin keraamiset tasot, sillä pinta kuumenee vain, kun sille asetetaan sopiva kattila tai pannu.
Some figure
Induktiojärjestelmä siirtää lämpöenergiaa vain silloin, kun vastaanottava materiaali on magneettinen.

Näin keraaminen tai induktiotaso puhdistetaan

Keraaminen tai induktiotaso kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Päivittäinen huolto auttaa varmistamaan, että taso pysyy kiiltävänä ja sileänä. Näin estät jäämien ja tahrojen muodostumisen, mutta myös edistät tehokkaampaa lämmönsiirtoa, mikä johtaa energiansäästöön ja nopeampaan ja tasaisempaan ruoanlaittoon.

Tämän tehtävän suorittamiseksi sinun ei tarvitse käyttää paljon rahaa erikoispuhdistusaineisiin. Kotona saatavilla olevilla tarvikkeilla, kuten etikalla, ruokasoodalla ja pehmeällä liinalla, voit poistaa rasvan ja jäämät naarmuttamatta pintaa. Tutustu keittotason puhdistusvaiheisiin!

Vaihe 1: Kaavi rasva keittotason pinnalta

Jos haluat poistaa palanutta rasvaa tai ruoanjäämiä, lämmitä keittotason pintaa hieman. Ota sitten litteä kaavin ja kallista sitä 30 asteen kulmassa lian poistamiseksi naarmuttamatta lasia. Toista prosessi tarvittaessa.

Lue tämäkin: Tiskialtaan puhdistus pahojen hajujen torjumiseksi

Vaihe 2: Suihkuta etikka-ruokasoodaliuosta

Kun taso on täysin jäähtynyt, suihkuta sille etikan ja ruokasoodan liuosta. Anna sen vaikuttaa 30 minuuttia ja pyyhi pinta pehmeällä liinalla.

Vaihe 3: Kuivaa keittotaso huolellisesti

Kun olet puhdistanut keittotason, pyyhi se kuivaksi pehmeällä liinalla. Varmista, ettei liina ole kostea, sillä kosteus voi aiheuttaa tahroja ja pitkäaikaisia vaurioita.

Vaihe 4: Kiillota pinta

Hankaa ja kiillota keittotason pinta varovasti kuivalla liinalla. Varo naarmuttamasta!

Vaihe 5: Suihkuta astianpesuaineen ja veden sekoitusta

Suihkuta viimeistelyyn tätä seosta ja pyyhi sitten kuivalla liinalla. Näet työtasosi kiiltävän! Ja tähän menee vain muutama minuutti päivässä!

Vaikka nämä vinkit voivat auttaa keittotason puhdistamisessa, varovaisuus ei koskaan ole haitaksi. Yritä ruoanlaiton aikana välttää sokeria, tomaattikastiketta tai maitoa sisältävien ruokien läikyttämistä, sillä niillä on taipumus palaa ja jättää tahroja.
Some figure
Vältä ruoan läikyttämistä ruoanlaiton aikana, jotta työtasosi ei mene pilalle.

Älä käytä näitä 5 tuotetta keraamisen tai induktiotason puhdistamiseen

Välttääksesi keittotason vahingoittumisen, vältä seuraavien tuotteiden käyttöä:

 • Ammoniakki ja valkaisuaine.
 • Teräsvilla.
 • Kloori.
 • Ruosteenpoistoaineet.
 • Hiovat jauhemaiset puhdistusaineet.

Lue lisää: Alkoholi, sanomalehti ja muita lasinpuhdistuskonsteja

Miten estää naarmujen syntyminen keraamiselle tai induktiotasolle?

Jos haluat, että keittotasosi kestää pitkään ja pysyy uuden veroisena, on tärkeää olla huolellinen. Naarmujen välttämiseksi kehotamme sinua noudattamaan alla olevia suosituksia:

 1. Älä aseta lasisia tai keraamisia astioita keittoalueille.
 2. Vältä kovien tai terävien esineiden pudottamista keittotasolle.
 3. Älä aseta keittotasolle kuumia astioita, joissa on ruokaa.
 4. Vältä muovisäiliöiden asettamista kuumille keittoalueille.
 5. Älä peitä keittotasoa alumiinifoliolla tai suojakalvolla.

Näiden käytännön vinkkien avulla voit pitää keraamisen tai induktiotason aina tahrattomana. Näin keittiöstäsi tulee paitsi houkuttelevampi myös tehokkaampi.

Huolellinen päivittäinen puhdistus on välttämätöntä näiden laitteiden käyttöiän pidentämiseksi ja pysyvien vaurioiden välttämiseksi.

Nyt on aika puhdistaa keraaminen tai induktiotaso kunnolla. Ryhdypä töihin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). Cocina de inducción vitrocerámica vidrio cerámicoalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132. https://swtwmart.co.kr/waqxfxpjdx/hybrk-inducci383524359n-cocina-3843933.html
 • Martínez, J., Vaca, D., Orozco, M., Montero, I., & Carrión, D. (2015). Aplicación de métodos multicriterio para la selección de materiales para menaje de cocinas de inducción. Revista Técnica” energía”11(1), 116-126. https://revistaenergia.cenace.gob.ec/index.php/cenace/article/view/79

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.