Logo image
Logo image

Miten hormonidieetti toimii?

3 minuuttia
Hormonit ovat ratkaisevan tärkeitä kehon optimaalisen toiminnan kannalta. Ne säätelevät monia erilaisia toimintoja, kuten aineiden kuljetusta, mielialaa, lisääntymistä ja aineenvaihduntaa. Mutta voiko ruokavalio tasapainottaa endokriinistä järjestelmää ja auttaa laihtumaan?
Miten hormonidieetti toimii?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos kiinnitämme huomiomme kirjassa The Hormone diet (hormonidieetti) kehiteltyyn ideaan, endokriinistä järjestelmää on mahdollista säädellä ruokavalion avulla. Teoksen kirjoittajan, lääkäri Natasha Turnerin mukaan “Noin 16 erilaista hormonia vaikuttavat kykyyn pudottaa painoa”.

Muutamia niistä ovat insuliini, sukupuolihormonit, stressihormonit ja mielialahormonit. Tämä painonpudotukseen ja terveyden parantamiseen tarkoitettu dieetti keskittyy hormonitoiminnan ja laihdutuksen väliseen suhteeseen. Katsotaanpa sitä hieman tarkemmin.

Hormonidieetti painonpudotukseen

Hormonidieetti lupaa painon tippuvan hormonien resetoimisen ansiosta. Se perustuu siihen ajatukseen, että syy laihduttamisen vaikeuteen joillakin ihmisillä on hormonien vääränlainen toimintaElimistön hormonihäiriön korjaamisen tulisi mahdollistaa painonpudotus ja painon ylläpitäminen ajan myötä.

Hormonidieetti edistää myös parempaa yleisterveyttä ja elimistön puhdistumista myrkyistä. Tämän saavuttamiseksi avainasioita ovat syömistottumukset, liikunta ja lisäravinteet. Hormonien säätely saavutetaan syödyillä ruoilla, ruoka-ajoilla ja muilla näitä täydentävillä elämäntavoilla.

Some figure
Hormonidieetti perustuu hormonien tasapainoon ihmisen elimistössä.

Miten hormonidieetti toimii?

Hormonidieetti on suunniteltu kolmivaiheiseksi ja se kestää 6 viikkoa.

Vaihe 1: 2 viikon puhdistuskuuri

Ensimmäinen vaihe on ruokailutottumusten korjaaminen ja tiettyjen haitallisten ruokien syömisen lopettaminen.

Alkoholijuomat, kofeiinipitoiset juomat, gluteeni, lisätty sokeri, maitotuotteet, punainen liha ja sitrushedelmät ovat kiellettyjä. Sitä vastoin vihannesten, hedelmien, kalan, soijan, kasvijuomien, pähkinöiden ja gluteenittomien täysjyvätuotteiden kulutusta suositellaan lisäämään.

Dieetin keksijän sanoin se määritellään Välimeren ruokavalioksi, jolla on matala glykeeminen indeksi.

Vaihe 2: Ruokien palauttaminen ruokavalioon

Toisessa vaiheessa ensimmäisten viikkojen aikana vältetyt ruoat voidaan palauttaa ruokavalioon. Lista on pitkä, ja jokaisen ruoka-aineen sietokykyyn on kiinnitettävä huomiota. Dieetti kannustaa myös lopettamaan pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden runsaan kulutuksen.

Vaihe 3: Täydentävät toimenpiteet

Kolmannessa vaiheessa kehotetaan harrastamaan liikuntaa hormonien aktivoimiseksi ja henkisen hyvinvoinnin lisämiseksi sekä annetaan neuvoja laadukkaaseen uneen ja stressinhallintaan.

Lue lisää: Mikä ihmeen olutdieetti?

Onko hormonidieetti haitaksi terveydelle?

Jos tarkastelemme hormonidieettiin kuuluvia tottumuksia, emme voi sanoa sen olevan haitaksi tai vaaraksi terveydellemme. Kalorien vähentäminen, rajoittamatta niitä kuitenkaan liikaa, sekä terveellisempien ruokien kulutuksen lisääminen on monien painonpudotusohjeiden perusta.

Lisäksi hormonidieetillä rajoitetaan pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutusta. Tällaisia tuotteita ei tulisi olla missään ruokavaliossa, vaikka tähtäimessä ei olisikaan laihtuminen.

Yksi hormonidieetin vahvuuksista on se, että siinä keskitytään ruoan lisäksi uneen, henkiseen tasapainoon, stressiin – jota tulisi välttää mahdollisimman paljon – ja liikuntaan.

Laihtumista tavoittelevien ihmisten kannattaa aina noudattaa yksilöityä ohjelmaa omien energiatarpeidensa ja päivittäisen aktiivisuustasonsa mukaan. Lisäksi suunnitelma tulisi vähitellen mukauttaa saavutettuun painonpudotukseen.

Some figure
Hormonidieetti edistää prosessoitujen ja ultraprosessoitujen elintarvikkeiden poistamista ruokavaliosta, mikä on terveydelle hyväksi lukuisilla tavoilla.

Tutustu myös: Mitä yhteistä on onnistuneilla dieeteillä?

Hormonidieetin ongelmat

Hormonidieetin suurin ongelma on lupaus hormonien säätelystä, jonka mahdollisuudesta tutkijat eivät kuitenkaan ole vielä varmoja. Siitä ei toistaiseksi ole tieteellistä näyttöä. Hormonidieetistä on kyllä kirjallisuutta, mutta sillä ei ole tukenaan tieteellisiä tutkimuksia.

Hormonit ovat osa elimistömme yleistä toimintaa kehonpainon säätelyn lisäksi. Tästä syystä pyrkimys säädellä hormoneita vain laihtumisen vuoksi voi olla haitallista.

Lisäksi hormonidieetti lupaa suurta painonpudotusta vain muutamassa viikossa, mikä saattaa olla paitsi epätervettä myös epärealistista. Sillä saattaa sen sijaan olla haitallinen vaikutus aineenvaihduntaan, mikä saattaa saada painon taas nousemaan dieetin loputtua.

Hormonidieetti on yksi ruokavaliosuunnitelma painonpudotukseen muiden joukossa

Toistaiseksi hormonidieetti voidaan luokitella painonpudotusruokavalioksi. Vaikka se edistää terveellisiä syömistottumuksia ja elämäntapoja, se ei välttämättä sovi kaikille. Puhumattakaan siitä, että nopea laihtuminen ei useinkaan ole hyvä painonpudotusstrategia pitkällä aikavälillä. Varmista siis dieetin sopivuus omalla kohdallasi, ennen kuin ryhdyt sille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Byrne NM, et al. Intermittent energy restriction improves weight loss efficiency in obese men: the MATADOR study. International Journal of Obesity. Agosto 2017. 42-129-138.
  • Leibel RL, Rosenbaum M, Hirsch J. Changes in energy expenditure resulting from altered body weight. New Journal England of Medecine. Marzo 1995. 9;332(10):621-8.
  • Mann T, et al. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. The American Psychologist. Abril 2007. 62(3):220-33.
  • Ogilive RP, Patel SR. The epidemiology of sleep and obesity. Sleep Health. Octubre 2017. 3(5):383-388.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.