Logo image
Logo image

Miten hölkkä eroaa juoksusta?

3 minuuttia
Juoksulla on monia terveyshyötyjä. Mutta ovatko hölkkä ja juoksu sama asia? Katsotaanpa, mistä kumpikin laji koostuu ja kuinka ne eroavat toisistaan.
Miten hölkkä eroaa juoksusta?
Viimeisin päivitys: 03 helmikuuta, 2021

Juoksu on liikuntalaji, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä kunhan sitä harrastetaan oikeaoppisesti ja ihanteellisessa terveydentilassa. Se on myös tämänhetkinen trendilaji. Mutta onko jokainen, joka juoksee, juoksija? Ja entäpä sitten hölkkääminen? Ovatko juoksu ja hölkkä sama asia? Tässä artikkelissa kerromme, miten hölkkä eroaa juoksusta.

Totuus on, että hölkkä ja juoksu eivät ole sama asia, vaikka ne ovatkin kiistatta samankaltaisia lajeja. Mutta niiden välisen eron merkitys on suuri, erityisesti tekniikan näkökulmasta ja amatööriurheilijoille.

On oleellista tietää kumpaa harrastamme etsiäksemme oikeanlaista tietoa. Selvennyksen vuoksi perehdymme tässä artikkelissa siihen, mitä hölkkä ja juoksu ovat ja miten hölkkä eroaa juoksusta.

Mitä hölkkä on?

Hölkkä on hitaampaa tai tauotettua juoksua. Sekin on siis niveliä ja erityisesti polvia kuormittava lajimutta paljon vähemmän kuin monet muut lajit.

Hölkkää harrastamalla voidaan treenata aerobista kestävyyttä ja fyysisiä kykyjä ilman niitä haittoja, joita intensiivisemmät liikuntamuodot voivat aiheuttaa. Tästä syystä se on ihanteellinen laji toipumisprosessin ajaksi.

Hölkkää suositellaan erityisen paljon myös niille, jotka haluavat kohtuurasittavaa aerobista liikuntaa eivätkä voi tai halua treenata kovalla teholla.

Hölkän hyödyt

Hölkkä tarjoaa monia terveyshyötyjä kaikenikäisille, kunhan oma terveydentila sallii sen harrastamisen.

Tässä vaiheessa on hyvä keskeyttää hetkeksi ja muistuttaa, että on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen ennen minkäänlaisen kovatehoisen tai mahdollisia riskejä sisällään pitävän liikunnan aloittamista. Tässä tapauksessa riskinä voivat olla alaraajan vammat tai sydän- ja verisuonitaudit.

Hölkän merkittävimmät hyödyt ovat eri tieteellisten tutkimusten mukaan seuraavat:

 • Ehkäisee lihavuutta ja ylipainoa.
 • Parantaa sydämen toimintaa ja verenkiertoelimistön terveyttä tehostamalla hapen imeytymistä, nostamalla hyvää eli HDL-kolesterolia, alentamalla triglyseridejä ja laskemalla verenpainetta.
 • Lisää insuliiniherkkyyttä.
 • Vähentää verihiutaleiden takertumista toisiinsa ja lisää fibrinolyysiä, ehkäisten patologista veren hyytymistä.
 • Vähentää elimistön tulehdustilan markkereita.
 • Parantaa psyykkisiä toimintoja.
Some figure
Hölkkä kuormittaa vähemmän niveliä, mutta vamman mahdollisuus tulee silti ottaa huomioon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Liikuntaharjoitukset välilevypullistuman hoitoon

Mitä juoksu on?

Juoksulla tarkoitetaan juoksemista osana järjestelmällistä ja suunnitelmaan pohjautuvaa treenaamista, jossa on omat erityiset tavoitteensa ja jossa noudatetaan varsinaisia juoksutekniikoita. Toisin sanoen sen harrastaminen kuulostaa hyvin ammattimaiselta.

Juoksu on kovatehoista ja suhteellisen raskasta aerobista liikuntaa, jossa kilometrin matka voidaan taittaa jopa 6 minuutissa 20 sekunnissa.

Lue lisää liikunnan hyödyistä: Miksi liikunta on hyväksi aivoille

Juoksun hyödyt

Juoksun hyödyt liittyvät lajin intensiteettiin. Eri tutkimukset ovat todenneet, että kyseinen liikuntalaji:

 • On hyväksi luiden, nivelten ja verenkiertoelimistön terveydelle lisäten aerobista kestävyyttä.
 • Vahvistaa lihaksia ja keskivartalon lihassäikeitä.
 • Auttaa pitämään painon kurissa ja edistää painonpudotusta.
 • Lievittää stressiä.

Näihin hyötyihin on lisättävä vielä kaikki hölkkään kuuluvat hyödyt, jotka mainittiin jo yllä.

Miten hölkkä eroaa juoksusta? Tärkeimmät eroavaisuudet

Merkittävin ero hölkän ja juoksun välillä on nopeus tai lajin intensiteetti. Kuten jo mainitsimme, henkilön katsotaan juoksevan silloin, kun yhden kilometrin matkan kulkeminen kestää enintään 6 minuuttia 20 sekuntia.

Yksi merkittävimmistä eroista juoksun ja hölkän välillä liittyy myös liikuntaan asennoitumiseen. Hölkkää harrastavat ihmiset lähtevät lenkille siksi, että he haluavat toisinaan nauttia aerobisesta liikunnasta. Juoksijat puolestaan noudattavat treeniohjelmaa, jossa on tietyt tavoitteet ja hyvin selkeät ohjenuorat.

Tämä merkitsee suurta eroa tekniikassa, varusteissa, ravinnossa ja motivaatiossa. Juoksijat valitsevat esimerkiksi juoksukengät ja vaatteet yleensä hyvin tarkoin. Sekin on heille hyvin tärkeää, mitä syödään ja juodaan ennen treeniä, sen aikana ja sen jälkeen.

Some figure
Juoksun harrastamisella on ammattimaisempi puoli, sillä siihen kuuluu tietynlainen tekniikka ja varusteet.

Voit harrastaa hölkkää tai juoksua riippuen terveydentilastasi

Vaikka juoksu onkin suosittu urheilulaji juuri nyt, ihan kaikille se ei sovi. Riippumatta siitä, salliiko oma terveydentilasi kyseisen liikuntalajin harrastamisen vai ei, se vaatii aina hyvää kuntoa ja riittävää hengitys- ja verenkiertoelimistön kapasiteettia. Näitä kaikkia puolia voi tietysti harjoittaa.

Ne, jotka eivät ole koskaan aiemmin harrastaneet juoksua ja haluavat nauttia tämän liikuntalajin hyödyistä, voivat aloittaa hölkällä täydentäen sitä muilla kuntoilumuodoilla. Ajan myötä voit sitten kenties siirtyä juoksuun.

Toisaalta tulee pitää mielessä myös vammojen riskiMitä kovatehoisempaa liikunta on, sitä suurempi vammautumisen riski on. Sama koskee maaston epätasaisuutta, kuoppia ja äkkiliukkaita kohtia.

Lopuksi vielä viimeinen suositus: jos päätät alkaa harrastaa juoksua, älä tee sitä ilman kunnon juoksukenkiä, jotka mukautuvat omaan jalkaasi ja askellustapaasi. Osa alun sijoitusta on kunnon kenkäpari.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pedisic Z, Shrestha N, Kovalchik S, Stamatakis E, Liangruenrom N, Grgic J et al. Is running associated with a lower risk of all-cause, cardiovascular and cancer mortality, and is the more the better? A systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine. 2019;54(15):898-905. Disponible en: https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898
 • European Society of Cardiology. Regular jogging shows dramatic increase in life expectancy [Internet]. 2012. Disponible en: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Regular-jogging-shows-dramatic-increase-in-life-expectancy
 • Lin W, Chan C, Liu Y, Yang A, Tsai S, Kuo P. Performing different kinds of physical exercise differentially attenuates the genetic effects on obesity measures: Evidence from 18,424 Taiwan Biobank participants. PLOS Genetics [Internet]. 2019;15(8):e1008277. Disponible en: https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1008277
 • Lee D, Pa4. Lee D, Pate R, Lavie C, Sui X, Church T, Blair S. Leisure-Time Running Reduces All-Cause and Cardiovascular Mortality Risk. Journal of the American College of Cardiology [Internet]. 2014;64(5):472-481. Disponible en: https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898te R, Lavie C, Sui X, Church T, Blair S. Leisure-Time Running Reduces All-Cause and Cardiovascular Mortality Risk. Journal of the American College of Cardiology [Internet]. 2014;64(5):472-481. Available from: https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898
 • Lee, Duck-chul, et al. “Running as a key lifestyle medicine for longevity.” Progress in cardiovascular diseases 60.1 (2017): 45-55.
 • WILLIAMS P. Relationship of Running Intensity to Hypertension, Hypercholesterolemia, and Diabetes. Medicine & Science in Sports & Exercise [Internet]. 200;40(10):1740-1748. Disponible en: https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2008/10000/Relationship_of_Running_Intensity_to_Hypertension,.5.aspx

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.