Miten eturauhasen laserkirurgia toimii?

Asiantuntijat pitävät eturauhasen laserkirurgiaa yhtenä tärkeimmistä innovaatioista laajentuneen eturauhasen hoidossa. Se voi myös auttaa hoitamaan muita virtsaputken tukkeuman seurauksena kehittyviä ongelmia.
Miten eturauhasen laserkirurgia toimii?

Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2022

Eturauhasen laserkirurgia on tekniikka, jota asiantuntijat ovat kehittäneet Yhdysvalloissa vuodesta 1998 lähtien, ja tulokset ovat ehdottomasti ylistämisen arvoisia. Tilastot osoittavat, että tämä keksintö on luonut turvallisen ja tehokkaan hoitomenetelmän hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun, joka tunnetaan myös laajentuneena eturauhasena, torjumiseksi.

Yksi eturauhasen laserkirurgian tärkeimmistä eduista on, että se on minimaalisesti invasiivinen toimenpide, joka vähentää komplikaatioiden mahdollisuutta. Minimaalinen interventio tekee toimenpiteestä ja leikkauksesta toipumisesta paljon mukavampaa sekä nopeampaa.

Tähän mennessä on arvioitu, että lääkärit ovat hoitaneet noin 200 000 potilasta maailmanlaajuisesti eturauhasen laserkirurgialla.

Lisäksi aiheesta on olemassa useita julkaistuja tutkimuksia, ja yleinen käsitys tämän menetelmän turvallisuudesta sekä tehokkuudesta on korkea; monet pitävät sitä jopa yhtenä tärkeimmistä edistysaskeleista eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa viime vuosikymmeninä.

Eturauhasen laserkirurgia

Eturauhanen on miesten lisääntymisjärjestelmän rauhanen. Se tuottaa nestettä, joka sekoittuu siittiöiden kanssa siemensyöksyssä. Tämä rauhanen ympäröi virtsaputkea, joka on putki, joka auttaa rakkoa kommunikoimaan ulkopuolen kanssa.

On yleistä, että iän myötä eturauhasen koko kasvaa. Tämä kasvu painaa virtsaputkea, mikä vaikeuttaa virtsaamista ja virtsarakon tyhjentämistä. Tästä kehittyy virtsaamisvoiman väheneminen, tiheämpi virtsaaminen ja yöllinen virtsaaminen.

Tunnemme hyvin hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun (BPH) aiheuttamat ongelmat. Eturauhasen laserkirurgia auttaa lievittämään tämän ongelman aiheuttamia oireita, keskivaikeista oireista vakaviin. Laser supistaa tai poistaa ylimääräisen kudoksen, joka tähän mennessä on estänyt virtsan virtaamista.

Eturauhasen laserkirurgia on loistava vaihtoehto.
Eturauhanen on miehen kehossa oleva rauhanen, jonka koko kasvaa iän myötä, mikä vaikeuttaa virtsaamista.

Miksi laserkirurgia?

Toimenpiteen valinnassa asiantuntijat ottavat huomioon eturauhasen koon, potilaan terveydentilan, käytettävissä olevan tiimin ja hoitavien lääkäreiden osaamisen. Joissakin tapauksissa potilaalle voidaan tehdä myös laserleikkaus virtsaamista estävien tukosten seurauksena syntyvien sairauksien ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi.

Eturauhasen laserkirurgia voi vähentää toistuvia virtsatietulehduksia, virtsaamista estäviä virtsarakon tai munuaisten vaurioita, inkontinenssia, virtsarakkokivien aiheuttamaa täydellistä tukkeutumista tai verenvuotoa.

Laserkirurgian tärkeimmät edut ovat seuraavat:

  • Pienempi verenvuotoriski: Sopii erinomaisesti niille, joilla on verenvuotohäiriöitä tai jotka käyttävät antikoagulantteja.
  • Sairaalahoidon lyhentäminen: Tämä on yleensä avohoitotoimenpide, ja vain joissakin tapauksissa potilas tarvitsee sairaalahoitoa.
  • Nopeampi toipumisaika.
  • Vähentää katetrin tarvetta: Yleensä potilas tarvitsee sitä vain ensimmäisten 24 tunnin aikana leikkauksen jälkeen.
  • Välittömät tulokset.

Miten laserkirurgia toimii?

Laser käyttää tiivistettyä valoa, joka tuottaa intensiivistä ja tarkkaa lämpöä. Eturauhasen laserleikkauksia on useita tyyppejä, joista seuraavat kolme ovat yleisimpiä:

  • Eturauhasen valoselektiivinen höyrystys (PVP): Tässä tapauksessa laser liuottaa tai höyrystää ylimääräisen kudoksen.
  • Eturauhasen Holmiumlaser -ablaatio: Samanlainen kuin edellinen muunnelma, mutta tämä tyyppi käyttää eri laseria.
  • Holmiumlaser -enukleaatio: Tässä laser leikkaa ylimääräisen kudoksen ja sitten se leikkaa eturauhaskudoksen pieniksi paloiksi, jotta asiantuntija voi purkaa sen. Tämä on paras valinta, kun eturauhanen on erittäin suuri.

Menetelmästä riippumatta potilas aloittaa hoidon terveydentilan arvioinnilla. Siinä lääkäri katsoo, onko leikkaus potilaalle sopiva. Jos on, leikkaus tapahtuu leikkaussalissa, jossa potilas saa ensin epiduraalipuudutuksen. Lääkäri vie sitten kaapelin virtsaputken läpi ja optinen laite ohjaa valoa.

Samalla laserilla on fotokoagulaatiovaikutus, joka sulkee haavan verenvuodon, voimakkaan solukuoleman ja ärsytyksen välttämiseksi. Toipuminen on nopeaa ja kestää harvoin yli 24 tuntia.

Eturauhasen laserkirurgia on nopea leikkaus.
Leikkaus on suhteellisen nopea; se tapahtuu leikkaussalissa ja toipumisaika on lyhyt.

Riskit ja muut näkökulmat

Ärsytysoireita esiintyy vain 5 %:ssa tapauksista, kuten pistelyä tai virtsaamismäärän lisääntymistä, mutta yleensä ne häviävät lyhyessä ajassa tulehdusta ehkäisevällä hoidolla. Vain 3 prosentissa tapauksista potilas voi kokea verta virtsassaan, minkä hän voi ratkaista juomalla enemmän nestettä.

Retrogradista siemensyöksyä esiintyy 21–45 %:lla miehistä, joille on tehty laserleikkaus. Perinteisemmillä menetelmillä tämä luku on 70-90 %.

Keskimäärin virtsan virtaus lisääntyy 200 % niillä, joilla on tehty tämä toimenpide. Ja näiden potilaiden tyytyväisyysaste on noin 95 %. Normaalisti kestää vain kaksi tai kolme päivää, kun potilaat jo palaavat normaaliin arkeensa.

Kuten olemme maininneet, eturauhasen laserkirurgia on mukavampi toimenpide kuin perinteinen leikkaus. Se on terapeuttinen vaihtoehto, josta voit keskustella lääkärisi kanssa. Jos sinulla on eturauhasongelma, terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa löytämään ratkaisun ongelmiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Escudero, J., Ulises, J., López Alcina, E., Ordoño Domínguez, F., Fabuel Deltoro, M., Serrano de la Cruz Torrijos, F., … & Navalón Verdejo, P. (2007). Foto vaporización prostática con Láser Verde-KTP: Experiencia inicial en un hospital público. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa), 60(9), 1105-1110.
  • Carrero-López, V. M., J. M. Cózar-Olmo, and B. Miñana-López. “Hiperplasia prostática benigna y síntomas del tracto urinario inferior. Revisión de las evidencias actuales.” Actas Urologicas Españolas 40.5 (2016): 288-294.
  • Durán-Rivera, Andrea, et al. “Vaporización con láser tulio de alta potencia: eficacia y seguridad a medio plazo.” Archivos españoles de urología 70.9 (2017): 751-758.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.