Kystiitin oireet miehillä

Miesten kystiittiin liittyy kipujen lisäksi muutoksia virtsaamistottumuksissa. Mutta kuinka kystiitti voidaan tunnistaa? Millaisia kystiitin oireet ovat ja miten niitä voidaan helpottaa? Uppoudumme aiheeseen tässä artikkelissa.
Kystiitin oireet miehillä
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kystiitti viittaa virtsarakon tulehdukseen. Se on yleisempi häiriö naisilla, mutta myös miehet voivat kärsiä siitä. Kuinka sitten tunnistamme sen? Kystiitin oireet eivät itse asiassa juurikaan eroa miesten ja naisten välillä. On kuitenkin tärkeää pysyä tarkkaavaisena sen oireiden kehittymisen kannalta, sillä hoitamaton kystiitti voi johtaa muihin ikäviin jälkiseurauksiin.

Kystiittiä esiintyy miesten keskuudessa yleensä noin 15-50 vuoden iässä. Vaikka vaiva ei ole useimmissa tapauksissa vakava, se on epämiellyttävä ja saattaa joskus olla merkki muista sairauksista.

Virtsatietulehdukset ja kystiitti miehillä

Miesten virtsatietulehdukset voivat vaikuttaa sekä alemmissa virtsateissä, erityisesti virtsarakossa, että ylemmissä virtsateissä eli munuaisissa. Itse termi “kystiitti” viittaa virtsarakon tulehdukseen ja alempien virtsateiden tulehdukseen.

Yleisesti ottaen yksinkertaista akuuttia kystiittia voidaan epäillä silloin, jos infektio rajoittuu vain rakkoon, eikä vaikuta muihin virtsateihin tai munuaisiin. Tulehduksen sijainnin määrittäminen onkin suhteellisen tärkeää, koska potilaan hoito ja hoidon ennuste riippuvat pitkälti siitä, missä virtsateiden osassa infektio vaikuttaa.

Kystiitin oireet miehillä

Miesten virtsatietulehdukset ja kystiitti eivät ole yhtä yleisiä kuin naisilla. Tämä johtuu siitä, että naisten anatomisesti lyhyempi virtsaputki altistaa taudinaiheuttajien helpomman pääsyn virtsarakkoon. Miesten pienempi alttius virtsatietulehduksille – kuten ​​National Center for Biotechnology Information -julkaisussa on selvitetty – johtuu osin myös eturauhasessa sijaitsevien nesteiden tarjoamista antibakteerisista puolustusmekanismeista.

Useimmissa tapauksissa miesten kystiitti ei aiheuta komplikaatioita ja oireet ovat samanlaisia ​​kuin naisilla esiintyvässä kystiitissä. Miesten kystiitin oireita ovat yleensä seuraavat:

Muita, vähemmän yleisiä oireita ovat:

  • Alavatsan ja sukupuolielinten alueella sijaitseva kipu.
  • Virtsaamisen tarve lisääntyy enemmän öisin, kun taas päivisin virtsaamisen tarve on vastaavasti pienempi.
  • Normaalia heikompi virtsasuihku.
  • Hematuria eli verivirtsaisuus.
Useimmissa tapauksissa miesten kystiitti ei aiheuta komplikaatioita ja oireet ovat verrattavissa naisten kystiittiin
Miesten kystiitin oireet ovat samanlaisia ​​kuin naisilla. Oireisiin kuuluu polttelu virtsatessa, kiireellinen tarve virtsata sekä virtsauskertojen määrän kasvu.

Mahdolliset komplikaatiot

Kun miesten kystiitin oireet toistuvat tai niihin liittyy kipua lantion ja/tai peräaukon alueella sekä kuumetta, voi olla ajankohtaista epäillä myös eturauhastulehduksen mahdollisuutta. Tästä syystä tarvetta urologin vastaanotolle tulisi arvioida tarkkaan lähitulevaisuudessa.

Samalla tapaa tulisi huomioida, että kuume, vilunväristykset sekä väsymys ja arkuus joko kehon yhdellä puolella tai arcus costovertebralis -nimisellä alueella (kulma, joka sijaitsee selän molemmilla puolilla kahdennentoista kylkiluun ja selkärangan välissä) eivät ole yhteensopivia oireita miesten akuutin kystiitin diagnoosin kanssa. Näiden kliinisten oireiden esiintyessä on mahdollista, että kyseessä on kystiitin sijaan huomattavasti vakavampi vaiva, kuten pyelonefriitti eli munuaistason tulehdus.

Asianmukainen kystiitin diagnoosi on välttämätöntä, jotta potilaalle pystytään määrittämään oikea lääkehoito tulehdusta aiheuttavan bakteerin hävittämiseksi ja tällä tapaa myös komplikaatioiden välttämiseksi. Tässä tapauksessa lääkärin myös tulee selvittää, johtuvatko oireet tästä infektiosta vai jostakin toisesta patologiasta.

Diagnostiset testit

Kystiitin diagnoosin määrittämiseksi lääkäri aloittaa selvittämällä potilaan kanssa huolellisesti kaikki tällä esiintyvät oireet. Tällä tavoin lääkäri pystyy määrittämään, tarvitaanko oikean diagnoosin valmistelemiseksi muita täydentäviä tutkimuksia. Näitä testejä voivat olla muun muassa seuraavat:

  • Virtsanalyysi: Joko mikroskopialla tai testiliuskalla suoritettu analyysi, jossa etsitään pyuriaa eli märkävirtsaisuutta (valkosoluvirtsaisuutta).
  • Virtsanviljely: Virtsanviljely tarjoaa asiantuntijalle tietoa antibioottiherkkyydestä. Gram-värjääntymä virtsassa voi toimia hyödyllisenä oppaana empiirisen antibioottihoidon valinnassa sillä aikaa, kun virtsan viljelytuloksia odotetaan. Jos kyseessä on kystiitti tai muu tulehdus, virtsanäytteessä esiintyy bakteereja. Yleensä silloin, kun kyseessä on miespuolinen potilas ja lääkäri epäilee kystiittiä, tämä testi suoritetaan aina. Antibioottihoitoa ei määrätä ennen kuin asianmukaiset virtsanäytteet on kerätty tulehdusta aiheuttavan bakteerin määrittelemiseksi.
  • Muut testit: Digitaalinen peräsuolen tutkimus voidaan tehdä silloin, jos epäillään akuuttia eturauhastulehdusta. Turvonneen ja herkän eturauhasen löytäminen auttaa vahvistamaan tämän vaihtoehtoisen diagnoosin.

Kroonista eturauhastulehdusta voidaan epäillä niillä miehillä, jotka kärsivät kystiitistä erityisesti silloin, jos tulehduksia esiintyy toistuvasti ja on havaittu, että tulehdukset ovat saman bakteerikannan aiheuttamia.

Kystiitin diagnoosin määrittämiseksi lääkäri selvittää potilaan kanssa huolellisesti kaikki tällä esiintyvät oireet
Kystiittidiagnoosin vahvistamiseksi sekä muiden mahdollisten syiden poislukemiseksi lääkäri ehdottaa potilaalle usein lisätestejä, kuten virtsa-analyysia.

Vakavamman kystiitin riskitekijät

On tiettyjä erityispiirteitä, jotka voivat suosia akuutin ja hankalan kystiitin kehittymistä. Tästä syystä lääkärin on kiinnitettävä erityistä huomiota niiden potilaiden hoitoon, joilla esiintyy seuraavia oireita:

  • Virtsateiden poikkeavuudet: Munuaiskivitauti, stenoosi, stentit sekä sellaiset kirurgiset toimenpiteet, jossa virtsaaminen on jouduttu uudelleenohjaamaan esimerkiksi viallisten virtsajohtimien tai virtsaputken takia.
  • Immuunipuutteesta kärsivät potilaat: Esimerkiksi neutropenia eli veren neutrofiilisten granulosyyttien niukkuus tai pitkälle edennyt HIV-infektio.
  • Diabetes mellitus, jota ei olla saatu hoidolla hallintaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Estä ja hoida virtsatietulehduksia luonnollisesti

Kuinka kystiitin oireita tulisi hoitaa?

Kuten jo mainitsimme, kystiitin kehittyminen alle 50-vuotiailla terveillä miehillä tai niillä miehillä, jotka eivät kärsi muista vaivaan altistavista häiriöstä, ei ole kovin todennäköistä. Kun potilas on yli 50-vuotias, kystiitin riski kuitenkin kasvaa, sillä tässä iässä joillekin miehille alkaa kehittyä myös eturauhasen liikakasvua.

Kystiitin oireiden ilmaantuessa suositellaan kääntymään lääkärin puoleen, jotta vaivaan saadaan asianmukainen diagnoosi ja hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian. On suositeltavaa, että hoidon etenemistä tarkkaillaan yhdessä virtsanviljelystä saatujen tulosten kanssa.

Tietyissä tilanteissa voi olla tarpeen, että lääkäri arvioi koko virtsateiden ja eturauhasen toimintaa. Tässä tapauksessa arvioinnin tekee munuaisten rakenteeseen erikoistunut nefrologi tai vastaavasti urologian asiantuntija.

Vielä lopuksi on syytä mainita, että terveellisten elämäntapojen noudattaminen ja riittävä päivittäinen veden juominen ovat tärkeitä tekijöitä uusien kystiittitapausten ehkäisemisessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zanella MC, Schoofs F, Huttner B, Huttner A. Infections urinaires basses non associées aux sondes urinaires chez l’homme. Urétrite, cystite et prostatite [Lower urinary tract infections in men. Urethritis, cystitis and prostatitis]. Rev Med Suisse. 2017;13(558):808‐814.
  • Hooton Thomas, Acute simple cystitis in men, retrieved on 10 June 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/acute-simple-cystitis-in-men?search=cistitis%20men&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2020 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
  • Roberts, R. G., & Hartlaub, P. P. (1999, September 1). Evaluation of dysuria in men. American Family Physician.
  • Lee G, Romih R, Zupančič D. Cystitis: from urothelial cell biology to clinical applications. Biomed Res Int. 2014;2014:473536. doi:10.1155/2014/473536
  • Lipsky BA. Prostatitis and urinary tract infection in men: what’s new; what’s true?. Am J Med. 1999;106(3):327‐334. doi:10.1016/s0002-9343(99)00017-0
  • Price TK, Dune T, Hilt EE, et al. The Clinical Urine Culture: Enhanced Techniques Improve Detection of Clinically Relevant Microorganisms. J Clin Microbiol. 2016;54(5):1216‐1222. doi:10.1128/JCM.00044-16

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.