Kivulias ovulaatio - mitä voit tehdä sen helpottamiseksi?
Kivulias ovulaatio on yksi yleisimmistä lisääntymisikäisten naisten kivun aiheuttajista. Kipu ilmaantuu vatsakramppina. Tämä ongelma voi olla todellinen riesa, sillä kipu voi olla vakavaa ja akuuttia.
Jotkut naiset saattavat kokea kipua haaroissa tai reisien alueella, mikä estää heitä tekemästä edes kaikista yksinkertaisimpia asioita.
Tämä on erittäin yleinen vaiva. Älä kuitenkaan jätä sitä huomiotta, mikäli sen myötä tulee muita oireita. Suosittelemme, että puhut lääkärisi kanssa, mikäli huomaat mitään normaalista poikkeavaa.
Tässä artikkelissa autamme sinua käsittelemään kivuliaan ovulaation kamalia vaikutuksia, jotka voivat johtua useista asioista.
Mitä ovulaatio on?
Ovulaatio on prosessi, jossa munasarjasi vapauttavat kypsän munasolun, joka on valmis hedelmöitettäväksi.
Tämä prosessi tyypillisesti tapahtuu toisen ja kolmannen kuukautiskiertosi viikon välillä, mutta se voi vaihdella kunkin naisen hormonitasoista riippuen.
Ovulaatio tapahtuu kolmessa vaiheessa:
- Follikulaarinen: Tämä alkaa kuukautistesi ensimmäisenä päivänä. Tähän aikaan pieni pussukka, jossa munasolu tulee olemaan, kehittyy. Tämä pussukka kehityttyään edistää estrogeenin tuotantoa.
- Ovulatorinen: Tämä tapahtuu seuraavan 36 tunnin aikana. Kun estrogeenitasot nousevat ja tuottavat entsyymien eritteitä, munasolu kehittyy ja irtaantuu. Tässä vaiheessa kohdun supistukset, joista tuntemasi kipu johtuu, alkavat.
- Post-ovulatorinen: Kun ovulaatio on tapahtunut, kehittyy kohdun limakalvo. Jos munasolu ei hedelmöity, kohdun limakalvo rikkoutuu ja seuraavat kuukautiset alkavat.
Katso myös tämä artikkeli: Mistä kuukautiskivut johtuvat
Tunne kehosi
On hyvin tärkeää ymmärtää kuukautiskiertoasi. Vaikka se saattaa vaikuttaa itsestäänselvältä, jotkut naiset eivät vain kiinnitä siihen huomiota.
Kuukautiskiertosi voi vaihdella kaksi tai kolme päivää joka kuukausi ilman, että siitä tulisi huolestua. Mutta jos koet suuria muutoksia, on hyvä idea käydä lääkärilläsi.
Tarkkaile oireita
- Hyvin intensiivinen kipu, tai kipu joka kestää kolme tai useamman päivän
- Polttelu tai kipu virtsatessa
- Kuume tai liiallinen hikoilu
- Oksentelu tai pahoinvointi
Kaikki nämä ovat merkkejä siitä, että jotain on vialla. Täten sinun tulisi käydä lääkärissä niin pian kuin mahdollista.
Suosituksia
Alla on joitakin suosituksia helpottamaan kuukautiskipuja:
Yritä rentoutua
Jos lisäät lihasten jännitettä ovulaation aiheuttamiin kramppeihin, pahennat vaan kipuasi.
Venyttely saa kehossasi olevan kivun lievittymään. Lisäksi voit myös kokeilla joitakin joogaliikkeitä, jotka auttavat vapauttamaan jännitettä.
Katso myös tämä artikkeli: 7 asiaa joita kukaan ei kerro sinulle kuukautisista
Juo kuumaa teetä
Lisäksi kamomillan ja hunajan tulehdusta lievittävät ja rauhoittavat ominaisuudet voivat tarjota mahtavia tuloksia.
Ainekset
- 1 kuppi vettä (250 ml)
- Teepussi tai 1 teelusikallinen kamomillaa
- 1 teelusikallinen hunajaa
Preparation
- Lisää ensin kamomilla kupilliseen kiehuvaa vettä.
- Anna sen sitten hautua viisi minuuttia, lisää hunaja ja siemaile sitä hitaasti.
Käytä kuumia hauteita
Lämpö auttaa rentouttamaan lihaksesi ja kasvattamaan verenkiertoa vatsassasi.
Käy lämpimässä suihkussa
Lisäksi lämpimällä vedellä on rauhoittava vaikutus, sillä lämpö rauhoittaa hermopäätteitä kehossasi.
Lämpö myös vapauttaa endorfiineja, jotka ovat kivunlievityksestä vastuussa olevia neurotransmittereita.
Vältä kofeiinin juontia
On todistettu, että kofeiini supistaa verisoluja, mikä lisää kivulle herkistymistä.
Ota kipulääkkeitä
Kokeile joitakin tavallisia särkylääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Nämä ovat vastuussa prostaglandiinien tuotannon estämisestä. Tämä on aine, joka aiheuttaa supistuksia kohdussa, ja aiheuttaa täten kipua.Jos kotihoidot ja kipulääkkeet eivät riitä hepottamaan kipuasi, harkitse reseptillä saatavia ehkäisypillereitä hormonikierrollesi. On todettu, että nämä ovat hyvin tehokkaita kivuliaan ovulaation hoitamisessa.
Älä anna kivun saada valtaa!
Huolimatta siitä, kuinka ärsyttävää se saattaa olla, oireet ja ovulaation kipu ovat asioita, joiden kanssa naiset joutuvat olemaan tekemisissä kuukausittain. Kuitenkin joillekin naisille heidän kuukautisensa tapahtuvat lähes huomaamatta.
Joka tapauksessa pysy aina valppaana kaikille muutoksille, joita et pidä normaalina. Kaiken kaikkiaan, ennaltaehkäisy on aina ollut paras tapa välttää kaikkia suuria ongelmia.
Muista käydä gynekologilla säännöllisesti, sillä se on välttämätöntä pitääksesi terveytesi kunnossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Navarro, H., & Morera, J. (1997). Los anticonceptivos orales: criterios de selección, utilización y manejo. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud, 21, 1–10.
- O’Herlihy, C., Robinson, H.P., and de Crespigny, L.J.C. (1980). Mittelschmerz is a preovulatory symptom. British Medical Journal 280, 986.
- Monterrosa, A. (2001). Dismenorrea primaria: visión actual. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia, 52(4), 1–13.
- Larroy, C., Crespo, M., and Meseguer, C. (2001). Dismenorrea funcional en la Comunidad Autónoma de Madrid: Estudio de la prevalencia en función de la edad. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor 8, 11–22.
- Lete, I., Dueñas, J.L., Serrano, I., Doval, J.L., Pérez-Campos, E., Martínez-Salmeán, J., and Coll, C. (2009). Efectos beneficiosos no anticonceptivos de la píldora anticonceptiva. Semergen 35, 505–510.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.