Logo image
Logo image

Mitä terveysetuja hasselpähkinämaidolla on?

4 minuuttia
Tiesitkö jo, millaisia etuja hasselpähkinämaidolla on terveyden kannalta? Sen lisäksi, että hasselpähkinämaito maistuu miellyttävälle, se vaikuttaa positiivisesti myös terveyteemme. Lue eteenpäin niin saat tietää lisää!
Mitä terveysetuja hasselpähkinämaidolla on?
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Hasselpähkinämaidon juonnilla on terveyden kannalta etua esimerkiksi jos olet vegaani, kasvissyöjä tai jos kärsit laktoosi-intoleranssista. Hasselpähkinämaidolla on monia terveysetuja, joista haluamme kertoa tässä artikkelissa.

Vaikka useimmat ihmiset tunnistavatkin sen “maitona”, kyseessä on hasselpähkinöistä ja vedestä valmistettu kasvijuoma, joka sisältää runsaasti tämän pähkinän tarjoamia ravintoaineita. Ja juuri tästä pääraaka-aineesta tämän juoman terveysedutkin ovat syntyneet.

Mitä terveysetuja hasselpähkinämaidolla on?

Vaikka hasselpähkinämaidon ravinnekoostumus ei ole sama kuin eläinperäisen maidon, sen kulutuksesta on silti runsaasti hyötyä elimistön kannalta. Nämä terveysedut nousevat esiin ennen kaikkea silloin, jos tästä kasvimaidosta tehdään säännöllinen osa monipuolista ja ravitsevaa ruokavaliota.

Hasselpähkinät, kuten muutkin pähkinät, ovat erittäin energiapitoisia. Ne sisältävät vitamiineja, mineraaleja, proteiineja ja tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä kuituja ja antioksidantteja. Katsotaanpa tarkemmin alla muutamia hasselpähkinämaidon hyödyllisimpiä ominaisuuksia.

Vaikuttaa kudosten kasvuun ja muodostumiseen

Argentiinan kansallisesta elintarvikevirastosta saatujen tietojen mukaan hasselpähkinöiden tarjoamat mineraalit ovat kalium, kalsium, fosfori, magnesium, sinkki ja rauta. Ne ovat välttämättömiä ravintoaineita niin kudosten muodostamisessa, elämän kannalta välttämättömien toimintojen toteuttamisessa kuin normaalin kasvun edistämisessä. Monet pienet solujen metaboliset toiminnot tarvitsevat näitä tärkeitä elementtejä toimiakseen oikein.

On huomattava, että kasvijuomien kalsium, toisin kuin maitotuotteiden kalsium, ei imeydy sataprosenttisesti elimistöön. Mutta niille ihmisille, jotka eivät nauti eläinperäisiä maitotuotteita, tämä vaihtoehto voi olla tärkeä kalsiumin lähde. Jos siis juot kasvisjuomia säännöllisesti, on suositeltavaa valita sellaisia tuotteita, joihin kalsiumia on lisätty.

Some figure
Hasselpähkinöissä on muiden pähkinöiden tapaan runsaasti terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten Omega-9 -rasvahappoja.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kasvijuomat: mitä etua niistä on terveydelle?

Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja

Hasselpähkinöiden sisältämät rasvat ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, erityisesti Omega-9 -perheeseen kuuluvia rasvoja, joita esiintyy myös manteleissa ja pistaasipähkinöissä. Niistä löytyy pienemmässä määrin myös Omega-3 -rasvahappoja. Nämä lipidit ovat avain asianmukaisen hermoston kehittymisen ja toiminnan kannalta. Lisäksi ne laskevat huonoa kolesterolia (LDL), lisäävät hyvää kolesterolia (HDL) sekä alentavat triglyseridien pitoisuuksia veressä. Joidenkin tieteellisten tutkimusten mukaan hasselpähkinämaidolla on myös myönteisiä vaikutuksia taistelussa sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

Viivästyttää ikääntymistä

Sinkkiä, magnesiumia ja E-vitamiinia sisältävällä hasselpähkinämaidolla on edellä mainittujen ominaisuuksiensa lisäksi monia antioksidanttisia terveysetuja. Tämän ansiosta hasselpähkinämaito voi auttaa ehkäisemään soluvaurioita ja viivästyttämään ikääntymistä. Tämän lisäksi se auttaa ylläpitämään verisuonten kimmoisuutta.

Ehkäisee ummetusta ja parantaa ruoansulatuskanavan toimintaa

Hasselpähkinöissä on kuitua, joka edistää ruoansulatuskanavan optimaalista toimintaa. Kuitu ehkäisee samalla sekä ruoansulatuskanavan toimintaan liittyviä häiriöitä että hoitaa niihin liittyviä oireita, kuten ummetusta.

Ravintokuitu on luonnollinen peristaltiikan säätelijä, minkä vuoksi siitä on hyötyä myös niille ihmisille, jotka kärsivät kroonisesta ummetuksesta. Oli tilanne sitten mikä tahansa, ravintokuidun päivittäinen kokonaiskulutus olisi määritettävä sen suoliston mikrobiston toiminnallisuuden perusteella, johon se vaikuttaa.

Suojaa hermostoa

Tämä pähkinä sisältää runsaasti rautaa ja foolihappoa sekä tärkeitä B-vitamiineja, kuten B1-, B2-, B3- ja B6-vitamiineja. Siksi sen riittävä saanti edistää hermosolujen kehitystä ja tukee hermoston ylläpitoa. Itse asiassa hasselpähkinämaitoa voidaan hermoston hyvinvoinnin kannalta nauttia turvallisesti läpi koko elämän, aina lapsuudesta lähtien.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 7 vinkkiä hermoston rappeumasairauksien ehkäisemiseen

Kuinka hasselpähkinämaito tulisi valmistaa sen ominaisuuksien säilyttämiseksi?

Jos haluat valmistaa hasselpähkinämaitoa kotona, sinun kannattaa ehdottomasti painaa tämä resepti mieleen. Et tarvitse muuta kuin litran vettä sekä hasselpähkinöitä; toki voit lisätä reseptiin myös rusinoita, taatelia, vaniljaa tai muita makua antavia ainesosia. Ota huomioon seuraavat vaiheet:

  • Ensinnäkin hasselpähkinöitä tulee liottaa vedessä noin 8 tunnin ajan. Tänä aikana niiden tilavuus kaksinkertaistuu. Muista lisäksi, että kasvimaitoa varten pähkinöiden on oltava raakoja, ei esimerkiksi paahdettuja.
  • Liottamisajan täytyttyä kaada vesi pois ja laita turvotetut hasselpähkinät tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.
  • Voit noudattaa suhdetta 3 kupillista vettä per kupillinen liotettuja hasselpähkinöitä, mutta jos haluat maidosta paksumpaa tai vastaavasti juoksevampaa, voit muuttaa suhdetta makusi mukaan. Pähkinöiden murskaamisen aikana vesi tulee lisätä joukkoon vähitellen, jotta niiden sekoittuminen olisi helpompaa.
  • Kun pähkinät ja vesi ovat sekoittuneet täysin, siivilöi juoma ohuella kankaalla varustetun siivilän läpi. Aseta siivilän alle kulho tai kannu, jonne haluat säilöä maidon. Siivilöinnin jälkeen kasvimaito on heti valmis nautittavaksi.
  • Säilytä valmista maitoa kannellisessa pullossa tai kannussa. Voit lisätä lopuksi juomaan myös haluamasi aromin.

Kaupoissa myytäviin hasselpähkinämaitoihin on usein lisätty sokeria. Ennen tuotteen ostoa onkin tärkeää, että tutustut pakkauksen ainesosiin välttääksesi liiallisen sokerin saantia. Toisinaan kasvimaitoon on voitu lisätä myös kalsiumia vastaamaan sitä osuutta, joka monista eläinperäisistä maitotuotteista yleensä löytyy. Samalla tapaa kaupassa myytäviin kasvimaitoihin on lisätty erilaisia säilöntäaineita ja ainesosia tuotteen maun, laadun ja säilyvyyden takaamiseksi. Itse valmistettu hasselpähkinämaito kannattaakin nauttia mahdollisimman nopeasti sen valmistamisen jälkeen, sillä siinä ei ole lisäaineita.

Some figure
Itse tehty hasselpähkinämaito voidaan valmistaa helposti kotona.

Pidä mielessä

Hasselpähkinämaito on samalla sekä hyödyllinen että täydentävä vaihtoehto monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon. Pidä kuitenkin mielessä, että sen ravintoarvo ei aivan vastaa lehmänmaidosta saatavia ravintoaineita.

Jos et nauti maitotuotteita, sinun on varmistettava, että saat sellaiset tärkeät ravintoaineet kuten kalsiumin ja proteiinin muista lähteistä. Jos et ole varma, miten ja mistä voit niitä saada, käänny alan asiantuntijan, kuten ravitsemusterapeutin puoleen. Tällä tapaa ehkäiset monia tulevaisuuden terveysongelmia, sillä elintärkeiden ravintoaineiden puutteilla on vakavia pitkäaikaisia ​​seurauksia.

Jos mahdollista, pyri juomaan kotitekoisia ja luonnollisia kasvimaitoja, jotta et tulisi nauttineeksi liikaa sokeria ja muita lisäaineita. Jos ostat hasselpähkinämaitoa kaupasta, tutustu aina tuotteen ravintoarvoon ja varmista, että se on mahdollisimman luonnonmukainen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Naranjo García, C. M. (2018). Análisis de las propiedades de la Avellana (Corylus Avellana L.) para la elaboración de una bebida alcohólica artesanal “Cafellana” y su comercialización en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química).
  • Dyner, Luis, et al. “Contenido de calcio, fibra dietaria y fitatos en diversas harinas de cereales, pseudocereales y otros.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 50.3 (2016): 435-443.
  • Nutricional, Centro Salud. “Diferencias nutricionales de la gama de leches vegetales ALPRO-CAPSA.” (2017).
  • de Campagnaro, Evila Dávila. “Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos.” Archivos venezolanos de puericultura y pediatría 80.3 (2017): 96-101.
  • López Uriarte, Patricia Josefina. Efecto del consumo de frutos secos sobre el estrés oxidativo. Diss. Universitat Rovira i Virgili.
  • NUTRICIÓN Y EDUCACIÓN ALIMENTARIA FICHA N° 54 FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf.
  • de Campagnaro, E. D. (2017). Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría80(3), 96-101.
  • Herrera, Martha Coronado, et al. “Los ácidos grasos omega-3 y omega-6: nutrición, bioquímica y salud.” Revista de educación bioquímica 25.3 (2006): 72-79.
  • Arós, Fernando, and Ramón Estruch. “Dieta mediterránea y prevención de la enfermedad cardiovascular.” Revista Española de Cardiología 66.10 (2013): 771-774.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.