Kasvijuomat: mitä etua niistä on terveydelle?

Laktoosi-intoleranssista kärsiville ihmisille on tänä päivänä tarjolla laaja valikoima kasvipohjaisia ​​juomia, jotka voivat korvata tavallisen maidon. Miksi kasvijuomat ovat niin suosittuja? Ja mitä etuja niillä on terveyden kannalta? Katsotaan!
Kasvijuomat: mitä etua niistä on terveydelle?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kasvijuomat ovat tuoteryhmä, josta on tullut erittäin suosittu viime vuosien aikana. Niistä on tullut maidon korvike niille ihmisille, jotka eivät siedä laktoosia. Kasvijuomien ravitsemuksellisen laadun takaamiseksi on kuitenkin otettava huomioon muutamia yksityiskohtia, jotka vaikuttavat siihen, miten monipuolinen ja terveellinen tämä valinta onkaan.

Mitkä ovat kasvijuomien tuomat terveysedut? Ja missä tilanteissa niiden nauttimista voidaan suositella? Näiden elintarvikkeiden suhteen löytyy monia kysymyksiä. Seuraavaksi kerromme, millaisia ominaisuuksia kasvijuomilla on ja mihin käyttötarkoitukseen ne sopivat.

Kasviperäiset juomat maidon korvikkeena

Maito on elintarvike, joka sisältää runsaasti erilaisia ravinteita. Samalla se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto niille ihmisille, jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista. Maidosta on kuitenkin tuotettu myös laktoosittomia versioita, joissa tätä allergiaa ja intoleranssia aiheuttavaa sokeria ei ole ollenkaan, mutta samalla näiden tuotteiden aistinvaraiset ominaisuudet eivät ole täysin samat. Tämä puolestaan voi rajoittaa laktoosittomien tuotteiden kulutusta.

Samaan aikaan kasvijuomat ovat loistava vaihtoehto maidon korvaamiseksi niiden sisältämien ravinteiden ansiosta. Vaikka kasvijuomien proteiini- ja rasvapitoisuus on normaalia maitoa alhaisempi, niin kauan kuin niissä ei ole lisättyä sokeria, ne sopivat loistavasti painonpudotukseen sekä täydentämään loistavasti vähäkalorisia ruokavaliota.

Kasvijuomia on voitu rikastaa myös joillakin välttämättömillä ravintoaineilla, kuten B-vitamiineilla, jotka ovat tärkeitä osatekijöitä energia-aineenvaihdunnan toiminnan kannalta, kuten esimerkiksi Sub-celular Biochemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on todettu. Ravintoaineilla rikastettujen kasvijuomien lisääminen ruokavalioon sopivissa määrin vähentääkin muun muassa solujen ja DNA:n vahingoittumisen riskiä.

Kasvijuomista on tullut maidon korvike niille ihmisille, jotka eivät siedä laktoosia
Kasvijuomat voivat toimia hyvänä maidon korvikkeena niille ihmisille, jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista.

Kasvijuomat edistävät parempaa ruoansulatusta

Yksi kasvijuomien parhaista ominaisuuksista on niiden helppo sulaminen. Koska näissä tuotteissa on vain hyvin vähän rasvaa ja proteiineja, ne kulkeutuvat nopeasti mahalaukun läpi eivätkä yleensä aiheuta epämukavuutta tai vatsavaivoja.

Tällä tavalla kasvijuomat voivat toimia loistavana vaihtoehtona esimerkiksi kahvissa ja niitä voi nauttia myös smoothiessa vatsan tai suoliston epämukavuuksien helpottamiseksi. Kasvijuomat sopivat loistavasti yhteen hedelmien kanssa!

Jos sinulla on kuitenkin tapana kärsiä säännöllisesti suoliston toimintaan tai ruoansulatukseen liittyvistä ongelmista, voi olla, että taustalla on muu syy, jolloin sinun kannattaa kääntyä ensimmäisenä lääkärin puoleen. Joskus vatsan toimintaan ja ruoansulatukseen liittyvät häiriöt voivat johtua esimerkiksi suoliston dysbioosista, joka voitaisiin korjata lisäämällä ruokavalioon enemmän probiootteja, kuten Journal of Biomedical Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on todettu.

Kasvijuomat sisältävät proteiinia

Tavalliseen lehmänmaitoon verrattuna kasvimaidoissa ei ole yhtä paljon proteiineja, mutta toisaalta voimme löytää niistä muita tämäntyyppisiä ravintoaineita.

Esimerkiksi vegaaneille kasvijuomat ovat hyvä vaihtoehto, koska ne auttavat täydentämään proteiinien saantia ruokavaliossa. On kuitenkin selvennettävä, että ne eivät ole biologisesti yhtä arvokkaita proteiineja kuin eläinproteiinit, sillä niistä ei löydy lehmänmaitoon verrattavissa olevia määriä välttämättömiä aminohappoja ja niiden sulavuutta voitaisiin parantaa.

Tästä johtuen kasvijuomienei tulisi toimia ruokavalion ainoana proteiinin lähteenä, vaan ne on yhdistettävä muihin kasviperäisiin tuotteisiin, jotka sisältävät suuria määriä tätä makroravintoainetta. Erityisesti kasvi- ja vegaaniruokavaliossa proteiinin optimaalisen saannin varmistamiseksi voi myös olla tarpeen kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Hyviä ruokia vegaaniurheilijoille

Varo sokeria sisältäviä kasvijuomia

Kasvijuomia ostettaessa on kiinnitettävä huomiota elintarvikkeen merkintöihin. Tämä on tärkeää siksi, että monien kasvijuomien makua on parannettu lisätyllä sokerilla. Samalla sokeri kuitenkin heikentää merkittävästi tuotteen ravitsemuksellista laatua.

Kuten Advances in Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus on selvittänyt, liiallinen puhdistetun sokerin nauttiminen lisää aineenvaihduntaan liittyvien patologioiden kehittymisen riskiä. Siksi lisätyllä sokerilla varustettujen kasvijuomien nauttiminen voi vaikuttaa terveyteen ja lisätä monien kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen, riskiä.

On siis välttämätöntä tutustua näiden tuotteiden merkintöihin huolellisesti ja valita mahdollisuuksien mukaan vain sellaisia kasvijuomia, joissa ei ole lisättyä sokeria. Lisäksi on suositeltavaa hyödyntää sellaisia kasvijuomia, joiden koostumus sisältää suuremman määrän kasviperäisiä tuotteita, kuten riisiä tai kauraa.

Monet kasvijuomat on varustettu ylimääräisellä sokerilla maun parantamiseksi, joten on tärkeää, että näiden tuotteiden merkintöihin tutustutaan tarkemmin
Kaura- ja riisimaito erottuvat joukosta miellyttävän makunsa ansiosta. Lisäksi näissä tuotteissa ei usein ole ollenkaan lisättyä sokeria ja ne voivat korvata tavallisen maidon monissa resepteissä.

Kasvijuomat voidaan sisällyttää tavalliseen ruokavalioon

On tilanteita, joissa tavallisen maidon korvaamista kasvimaidoilla ei välttämättä suositella. Tästä hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi sellaiset ihmiset, joilla aikaisempaa tavallisen maidon kulutusta estävää patologiaa, kuten laktoosi-intoleranssia tai lehmänmaidon proteiinista johtuvaa allergiaa, ei ole havaittu. Tavallista maitoa ei siis aina kannata täysin korvata kasviperäisillä tuotteilla, mutta nämä elintarvikkeet voivat samalla aivan yhtä hyvin olla mukana päivittäisessä ruokavaliossa.

Kun tavoitteena on esimerkiksi valmistaa erilaisia juomia, kuten smoothieita tai pirtelöitä, kasvisjuomat ovat usein ruoansulatuksen toiminnan kannalta parempia vaihtoehtoja kuin maitotuotteet. Oli kyseessä sitten kahvimaitona tai osana reseptiä käytettävä ainesosa, on tärkeää valita aina sellainen kasvijuoma, jossa ei ole lisättyä sokeria.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mikkelsen K., Apostolopoulos V., B Vitaminas and ageing. Subcell Biochem, 2018. 90: 451-470.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Tsai YL., Lin TL., Chang CJ., Wu TR., Lai WF., et al., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci, 2019.
  • Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20. doi:10.1007/s13197-017-2915-y
  • Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018;10(1):43. Published 2018 Jan 5. doi:10.3390/nu10010043
  • Aboulfazli, F., Shori, A. B., & Baba, A. S. (2016). Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream. LWT, 70, 261–270. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.02.056

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.