Mitä tehdä, jos kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin?

Vähättely, loukkaaminen ja nöyryyttävät sanat sattuvat yhtä paljon kuin lyönti. Mitä voit tehdä, jos kumppanisi kohtelee sinua verbaalisesti kaltoin?
Mitä tehdä, jos kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin?

Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2021

Mitä kiintyneempi olet johonkuhun, sitä enemmän hänen sanoillaan on sinuun vaikutusta. Niinkin paljon, että toisinaan tietyt ilmaisut tai kommentit voivat satuttaa. Moni valittaa sitä, että heillä on henkisesti pahoinpitelevä kumppani, joka ei kunnioita heitä. Moni tuntee olevansa jumissa tilanteessa tietämättä mitä tehdä. Kuinka tulisi toimia niissä tilanteissa, joissa oma kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin?

Ensiksikin on tärkeää estää tällaista dynamiikkaa muuttumasta tavaksi. Et voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että vihamielinen tai väkivaltainen kommunikaatio on eräänlainen pahoinpitelyn muoto. Kuukausia (tai vuosia) kestävällä toistuvalla haukkumisella tai kiusaamisella on vakava psykologinen vaikutus.

Näin kaltoinkohtelu etenee

Käytös, joka koostuu haitallisten tai vihamielisten sanojen käytöstä, voi ilmaantua suhteeseen vähitellen. Aluksi on tavallista, että näitä sanoja pidetään vitseinä, sarkastisina kommentteina tai pisteliäinä huomautuksina, jotka on naamioitu ironian verhoon. Niihin liittyy yleensä naurahdus ja toteamus “Sehän oli vain vitsi, kulta“.

Tällaisesta käytöksestä tulee kuitenkin ajan myötä yhä yleisempää ja se alkaa nakertaa siitä kärsivän minäkuvaa, kunnes sanoista tulee kuin iskuja itsetunnolle ja omalle arvolle.

Jos kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin, se voi syödä uhrin itsetuntoa
Verbaalinen kaltoinkohtelu on asteittaista. Se itse asiassa etenee väkivaltaisemmiksi pahoinpitelyn muodoiksi.

Kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin: väkivalta, jota et tahtoisi myöntää

Sinun tulee muistaa jotain erittäin tärkeää: suhteessa pelkkä rakkaus ei riitä. Eräät rakkauden muodot nimittäin satuttavat ja jotkut ihmiset rakastavat väärällä tavalla.

Hyvä kommunikaatio on välttämätön asia tyydyttävässä, onnellisessa ja kestävässä parisuhteessa. Kyky päästä yhteisymmärrykseen ja tunneyhteys ovat monissa tapauksissa onnistuneen parisuhteen avaimet.

Koska kaikki ihmiset eivät aina tiedä, kuinka löytää rinnalle oikea henkilö, neuvomme sinua olemaan tietoinen siitä, kuka ansaitsee aikaasi, vaivannäköäsi ja rakkauttasi ja kuka taas ei. Jotkut ihmiset eivät esimerkiksi tiedä sitä, että halveksunta on eräänlainen pahoinpitelyn muoto.

Toiset eivät lisäksi halua myöntää sitä, että oma kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin, eli että he ovat todennäköisesti väkivaltaisessa parisuhteessa.

Alta löydät lisää verbaalisesti väkivaltaisen parisuhteen piirteitä.

Mitkä merkit kertovat verbaalisesta kaltoinkohtelusta?

Tieteelliset tutkimukset, kuten tämä Yhdysvaltojen Case Western Reserve University -yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että 50-80 % ihmisistä on kärsinyt henkisestä väkivallasta. Verbaalinen väkivalta ja vähättely ovat sen toistuvia piirteitä. Verbaalinen kaltoinkohtelu ilmenee seuraavin piirtein:

 • Kumppanisi tekee sinusta pilaa.
 • Hän tuomitsee sinut ymmärtämättä sinua todella.
 • Kumppanisi vastaa sinulle loukkauksin ja vihaisesti.
 • Kaikki keskustelut hänen kanssaan päättyvät riitaan ja huutoon.
 • Kumppanisi käyttää loukkaavaa ironiaa ja sarkasmia. Hän ei liiemmin mieti, vaikka pilkkaisi sinua muiden nähden.
 • Kumppanisi ei kommunikoi empaattisella tavalla.
 • Hän syyllistää sinua.
 • Hänen kommunikaatiotapansa pyrkii hallitsemaan ja aliarvioimaan sinua.

Mitä tehdä, jos kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin

Esimerkiksi tämä Georgian (Yhdysvallat) yliopiston psykologian laitoksen tekemä tutkimus osoittaa, että hyvä kommunikaatio on tae tyytyväisyydestä parisuhteessa. Yllä mainittujen rakkauden ja hyvän kommunikaation lisäksi on kuitenkin kiinnitettävä huomiota myös muihin tekijöihin, kuten psyykkisiin puoliin.

Jos siis kumppanisi on verbaalisesti väkivaltainen, sitä ei tule katsoa läpi sormien. Sinun on myös saatava yhteys itsetuntoosi ja henkiseen tasapainoosi. Kaltoinkohtelu johtaa lopulta vain tuskaan, kärsimykseen ja onnettomaan olotilaan. Kuinka näissä tilanteissa tulisi toimia?

Mitä verbaalisen kaltoinkohtelun taustalla on?

Kannattaa selvittää, mikä saa kumppanisi kommunikoimaan tällaisella epäasiallisella tavalla. Onko hänellä vaikeaa? Eikö hän osaa käsitellä ahdistusta ja stressiä?

Joskus aggressiivisuuden taustalla on esimerkiksi ongelmat töissä tai ratkaisemattomat henkilökohtaiset traumat. On tärkeää tietää, mitä kumppanin käytöksen taustalla piilee. Joskus se ei kuitenkaan välttämättä johdu mistään tietystä tilanteesta tai tunteesta; kumppanillasi saattaa itse asiassa olla sen tyypin persoonallisuus, joka on tottunut käyttäytymään tällä tavalla.

On tärkeää selvittää, mitä vihamielisen kommunikaation taustalla piilee. Miksi kumppanisi käyttäytyy sillä tavalla? Mikä saa hänet korottamaan ääntään?

Jämäkkä asenne: mitä odotan sinulta ja mitä en salli

Kun kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin, et voi vain lakaista sitä maton alle. Jos et puutu siihen tai toimi tilanteen edellyttämällä tavalla, kaltoinkohtelu jatkuu ja jopa pahenee. Sinun on siis oltava jämäkkä ja tehtävä asiat selviksi.

Sinun on ilmaistava tarkasti, mikä sana, ilmaisutapa, kommentti tai keskustelu satuttaa sinua. Pyydä, ettei kumppanisi käyttäytyisi niin enää toistamiseen. Sinun tulisi lisäksi antaa hänelle esimerkkejä siitä, mitä odotat: kunnioitusta, ymmärrystä, myötätuntoa, kumppanuutta, kuulluksi tulemista ja kykyä päästä yhteisymmärrykseen.

Tee päätös, jos oma kumppani kohtelee verbaalisesti kaltoin

Ilkeät sanat satuttavat yhtä paljon kuin lyönti tai haava. Vihamielinen kommunikaatio on psyykkistä kaltoinkohteluaTästä syystä sitä ei voi eikä tulisi sietää. Jos kumppanisi ei muuta asennettaan vaan jatkaa verbaalista väkivaltaa, sinun on tehtävä päätös.

Eroaminen hänestä pelastaa itsetuntosi ja arvokkuutesi. Älä siedä sietämätöntä. Aito rakkaus ei satu, ja kommunikoi ennen kaikkea kunnioittavasti terveen henkisen yhteyden kautta. Pidä tämä mielessä!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Crane, C. A., & Testa, M. (2014). Daily associations among anger experience and intimate partner aggression within aggressive and nonaggressive community couples. Emotion (Washington, D.C.)14(5), 985–994. https://doi.org/10.1037/a0036884
  • Francesca Righetti, Mariko Visserman. I Gave Too Much. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061770701 DOI: 10.1177/1948550617707019
  • Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? Journal of Marriage and Family78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
  • Inda-Caro, M., et al. “Dimensiones de los trastornos de la personalidad y correlatos neurofisiológicos.” Actas Españolas de Psiquiatría 34.3 (2006).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.