Logo image
Logo image

Mitä tarkoittaa kestävä ruokavalio?

3 minuuttia
Kestävä ruokavalio on ruokavalio, johon liittyy paljon muutakin kuin pelkkä terveellisen syömisen näkökulma. Jatka lukemista niin kuulet, miksi sitä suositellaan tänä päivänä niin paljon!
Mitä tarkoittaa kestävä ruokavalio?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ympäristön saastuminen on yksi maapallon suurimmista huolenaiheista. Kaasujen ja teollisuuden tuottamat päästöt ilmakehässä voivat rajoittaa ihmisten selviytymistä lajina tulevina vuosikymmeninä. Tästä syystä ihmiskunta on aloittanut joukon erilaisia toimenpiteitä ilmastonmuutosta vastaan, ja yksi niistä on kestävä ruokavalio.

Tässä artikkelissa kerromme mistä kestävä ruokavalio koostuu ja miten se yltää kauemmas kuin pelkkä terveellisen syömisen käsite. Elimistön moitteettoman toiminnan varmistamisen lisäksi kestävällä ruokavaliolla kiinnitetään huomiota ruoan alkuperään ja tuotannon aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin. Haluatko tietää aiheesta enemmän? Jatka lukemista!

Kestävä ruokavalio: kunnioittava syömismalli

Kuten The Proceedings of the Nutrition Society -lehdessä julkaistussa artikkelissa on todettu, kestävän ruokavalion yhtenä päätavoitteena on vähentää ihmisten ekologista hiilijalanjälkeä planeetalla. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että karjatuotannossa ja maataloudessa kulutettaisiin myös vähemmän energiaa ja kemikaaleja.

Lisäksi kestävän ruokavalion tehtävänä on puolustaa kotimaisten elintarvikkeiden ostoa ja vähentää siten kansainvälisestä liikenteestä aiheutuvia kuljetus- ja polttoainekustannuksia. Pienillä muutoksilla ruokavaliossa voimmekin vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, kuinka paljon kaasupäästöjä elintarviketuotannosta todella vapautuu ilmakehään.

Toisaalta tämä ruokavalion mallina on asettaa etusijalle kasviperäisten tuotteiden kulutus, koska niiden uusiutumisaste on korkeampi kuin eläimistä saatavilla elintarvikkeilla.Vaikutukset luonnon ravintoketjuihin ovat vähäisemmät, ja samalla vältetään myös monien lajien häviäminen, mikä taas johtuu luonnonvarojen liikakulutuksesta ja liikakäytöstä.

Some figure
Kestävä ruokavalio tukee paikallista taloutta asettamalla etusijalle kotimaisilta tuottajilta saadut elintarvikkeet.

Kestävä ja terveellinen

Älä kuvittele, että kestävä ruokavalio välittää vain ympäristöstä. Tämä ruokavalio on tietysti hyödyllinen myös terveytemme kannalta.

Itse asiassa runsas hedelmien ja vihannesten kulutus on liitetty aineenvaihdunnan parempaan toimintaan. Vuonna 2017 julkaistu katsaus alan tutkimuksista onkin yhdistänyt kasviperäisten tuotteiden riittävän saannin sydän- ja verisuonitautien kehittymisen riskin pienenemiseen.

Tämä väite johtuu muun muassa hedelmistä ja vihanneksista löytyvien flavonoidien vaikutuksesta. Flavonoidit ovat antioksidantteja ja tulehduksia vastaan taistelevia yhdisteitä, joita esiintyy luonnossa itsestään pieniä määriä.

Flavonoidit ovatkin usein niitä pigmenttejä, jotka ovat vastuussa värin tuomisesta ruokaan. Journal of Medicinal Food -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne pystyvät myös vähentämään joidenkin neurologisten patologioiden, kuten Parkinsonin taudin, kehittymisen riskiä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ravitseva kasvisruokavalio: varmista kaikkien ravinteiden saanti

Vähemmän käsiteltyjä elintarvikkeita

Kuten olemme jo nähneet, kestävä ruokavalio puolustaa paikallisten tuotteiden kulutusta ja edistää vähäisempää teollista jalostusta. Tämä puolestaan auttaa rajoittamaan kaikkien sellaisten pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden saantia, jotka myös kasvattavat päivittäistä energiansaantia.

Nämä erittäin jalostetut tuotteet ovat vastuussa myös monien monimutkaisten patologioiden kehittymisestä. Esimerkiksi voimme ottaa diabeteksen. Tämä endeeminen sairaus liittyy ruokavaliossa säännöllisesti nautittaviin makeisiin elintarvikkeisiin, joissa on runsaasti lisättyä sokeria. Vuonna 2017 julkaistu systeemaattinen katsaus onkin osoittanut, että näiden elintarvikkeiden säännöllinen esiintyminen ruokavaliossa on yhdistetty muutoksiin ihmisen aineenvaihdunnan toiminnassa.

Tästä trendimuutoksesta ei hyödy kuitenkaan pelkästään ​​aineenvaihdunta, sillä kestävä ruokavalio edistää myös sydämen ja verisuonten toimintaa, sillä kuten olemme jo maininneet; vihannesten syöminen vähentää sydämen toimintaan liittyvien häiriöiden riskiä.

Erittäin prosessoitujen tuotteiden rajoittaminen kykenee myös toteuttamaan tämän vaikutuksen. Asiantuntijat ovatkin sanoneet, että runsaasti transrasvoja sisältävät elintarvikkeet ovat pääasiallisesti vastuussa ateroskleroosia eli valtimotautia aiheuttavasta systeemisestä tulehduksesta, jolla puolestaan on negatiivisia vaikutuksia ihmisen verenkiertoon.

Some figure
Kestävä ruokavalio suosii tuoreita vihanneksia jalostettujen elintarvikkeiden sijaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 8 tapaa lisätä kasvisten syöntiä vaivattomasti

Kestävä ruokavalio tukee paikallista taloutta

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä meidän on korostettava, että kestävän ruokavalion malli on hyödyllinen myös paikalliselle taloudelle. Paikallisten tuotteiden käyttö lisää nimittäin paikallisten pientuottajien tuloja.

Tällä tavoin monikansallisten yritysten läsnäolo ensisijaisella sektorilla vähenee, sillä nämä yritykset ovat usein myös vastuussa työpaikoilla tapahtuvista väärinkäytöksistä, huonoista työolosuhteista ja matalista palkoista. Kestävä ruokavalio ei ainoastaan ​​paranna terveyttä ja kunnioita ympäristöä, vaan se voi myös auttaa paikallisia karja- ja maataloustyöntekijöitä ansaitsemaan ja ylläpitämään toimintaansa.

Pidä kiinni tästä terveellisestä, kunnioittavasta ja kestävästä mallista

Nyt kun tiedät mistä kestävä ruokavalio koostuu ja mitkä ovat sen edut, voit ottaa siitä neuvoja omaan päivittäiseen elämääsi. Sen lisäksi että se on hyvä terveydelle, kestävä ruokavalio kunnioittaa myös ympäristöä ja monien työntekijöiden oikeuksia.

Tämän ruokintamallin toteuttaminen auttaa välttämään eriarvoisuutta ja ehkäisemään eläinlajien katoamista maapallolta. Lisäksi epäterveelliseen ruokavalioon liittyvien monimutkaisten patologioiden kehittymisen riski pienenee silloin, kun panostamme ruokavaliossa tuoreisiin ja terveellisiin valintoihin. Kestävällä ruokavaliolla voimme auttaa rakentamaan myös kestävämpää tulevaisuutta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jung UJ., Kim SR., Beneficial effects of flavonoids against parkinson’s disease. J Med Food, 2018. 21 (5): 421-432.
  • Schwingshackl L., Hoffman G., Lampousi AM., Knuppel S., et al., Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2017. 32 (5): 363-375.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., MIles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
  • Lang T., Mason P., Sustainable diet policy development: implications of multi criteria and other approaches, 2008-2017. Proc Nutr Soc, 2018. 77 (3): 331-346.
  • Serra-Majem, L. “Nutrición comunitaria y sostenibilidad: concepto y evidencias.” Revista Espanola de Nutrición Comunitaria 16.1 (2010): 35-40.
  • Serra-Majem, Lluis, and Adriana Ortiz-Andrellucchi. “La dieta mediterránea como ejemplo de una alimentación y nutrición sostenibles: enfoque multidisciplinar.” Nutrición hospitalaria 35.4 (2018): 96-101.
  • Campos Muñoz, Jesulin. “Hipótesis dieta-corazón?: A propósito del “Minnesota Coronary Experiment.” Revista Medica Herediana 28.2 (2017): 134-135.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.