Mitä tapahtuu, jos saat liikaa D-vitamiinia?
Vitamiinien nauttiminen on oleellista, jotta pysyisimme terveinä, energisinä, aktiivisina ja täynnä elämää. Mutta et kenties ole tietoinen siitä, että jopa näitä lisäravinteita tulisi nauttia vain tietyissä määrissä, sillä joidenkin vitamiinien, kuten D-vitamiinin, liikasaanti voi olla haitallista. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tapahtuu, jos saat liikaa D-vitamiinia.
Kun alat syödä vitamiineja, on tarpeen tarkistaa kuinka paljon tarvitset ja mikä on päivittäinen enimmäisannos. Sinun ei tulisi vain marssia apteekkiin, ostaa pieni purkki lääkkeitä ja syödä niitä ilman tarkempaa tietoa ja neuvoja.
Muista, että monet ruoat ja juomat sisältävät jo tarvitsemasi päivittäisannoksen vitamiineja. Näin ollen lisäravinteen ottamisessa ei ole järkeä ja se voi olla jopa terveydelle haitallista. Liiallisuus missä tahansa asiassa on nimittäin pahaksi.
Auringonvalo muuttaa kolesterolia D-vitamiiniksi. Jotkut ihmiset saavat riittävästi aurinkoa ja heidän ruokavalionsa on sellainen, että se täyttää heidän D-vitamiinitarpeensa. Toiset puolestaan tarvitsevat D-vitamiinilisää täydentääkseen tämän ravintoaineen vähäistä saantia. Ongelma on kuitenkin siinä, että sitä syödään ilman lääkärin määräystä ja millaisina annoksina tahansa.
Jossain vaiheessa se voi aiheuttaa myrkytyksen. Tänään katsomme tarkemmin juuri tätä ongelmaa.
D-vitamiinimyrkytys – kun saat liikaa D-vitamiinia
D-vitamiini ei liukene veteen, mistä syystä elimistön on vaikea päästä siitä eroon – näin ollen se kerääntyy elimistöön. Tämä ravintoaine toimii kuin steroidihormoni ja kiertää solujen sisällä.
Kun elimistössä on liikaa D-vitamiinia, ne paikat, joihin tämä vitamiini menee – kuten proteiinireseptorit ja -kantajat – täyttyvät, eivätkä pysty kunnolla sitomaan sitä.
Siitä hetkestä lähtien, kun tätä yhdistettä vapautuu elimistöön, elimistö alkaa lisätä kalsiumin imeytymistä suolistossa. Tämä aiheuttaa hyperkalsemiaa. Muut paikat, joihin tämä vaikuttaa, ovat pehmeät elimet, kuten keuhkot, munuaiset ja sydän.
Joitakin pienempiä vaivoja, joita voi myös ilmetä, ovat:
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Ummetus
- Lihasväsymys ja luukipu
- Ahdistus ja masennus
- Sekavuus
Suositeltu päivittäisannos D-vitamiinia tulisi olla alle 4000 IU. Todennäköisyys saada D-vitamiinimyrkytys ruoan tai auringonvalon kautta on minimaalinen. Jotta myrkytystila syntyy, täytyy ihmisen D-vitamiinitason olla veressä yli 150 ng / ml (375 nmol / l).
Onneksi lähes kaikki myrkytystapaukset ovat peruutettavissa. Lisäksi hyvin harva niistä aiheuttaa valtimoiden kalkkeutumista tai munuaisten vajaatoimintaa.
Myrkytyksen oireet
Toisinaan D-vitamiinimyrkytys ei aiheuta mitään oireita. Keskivaikeissa tapauksissa voi kuitenkin ilmetä seuraavia ongelmia:
- Hyperkalsemia
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Ummetus
- Ahdistus
- Heikkous
- Muuttunut tietoisuudentaju
- Korkea verenpaine
- Munuaisten vajaatoiminta
- Kuulon menetys
Vaiheet D-vitamiinimyrkytyksen poistamiseksi
- Ensiksi sinun on mentävä lääkäriin, joka määrää tarvittavat testit tämän aineen pitoisuuden selvittämiseksi verestä. On tärkeää olla menemättä laboratorioon ilman lääkärintarkastusta.
- Jos veresi D-vitamiinitaso on poikkeavan korkea, lopeta D-vitamiinilisien käyttö. Jopa nauttimalla 10 000 IU päivässä myrkytysriski on matala. On kuitenkin parempi syödä sitä alle 4000. Lasten ja vanhusten kohdalla 700 IU on riittävä annos.
- Sinun on oltava tietoinen siitä, kuinka paljon D-vitamiinia nautit päivässä. Jos saat riittävästi auringonvaloa, lisäravinteen syöminen ei ole välttämätöntä. Yleisesti ottaen tämä lisäravinne on tarkoitettu sellaisissa paikoissa eläville ihmisille, joissa auringonvaloa on saatavilla vain vähän.
- Arvioi ruoastasi saatava määrä. Kalasta, pavuista sekä D-vitaminoidusta maidosta tai appelsiinimehusta saa 600-1000 IU per annos. Tämä, ja auringolle altistuminen, riittää.
- On myös tarpeen vähentää lisäravinteiden tai runsaasti kalsiumia sisältävien ruokien syömistä.
- Lisää samalla sellaisten tuotteiden syömistä, jotka sisältävät natriumia, sekä nesteiden juontia.
On hyvä huomauttaa, että liiallinen D-vitamiini veressä voi ilmetä oirein vasta kuukausien tai vuosien päästä, joten ongelmaa on vaikea havaita. Sinun on osattava erottaa sen oireet muista sairauksista ja olla valmis muutoksiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mondul AM., Weinstein SJ., Layne TM., Albanes D., Vitamin D and cancer risk and mortality: state of the science, gaps and challenges. Epidemiol Rev, 2017. 39 (1): 28-48.
- Marcinowska Suchowierska E., Kupisz Urbanska M., Lukaszkiewicz J., Pludowski P., Jones G., Vitamin D toxicity a clinical perspective. Front Endocrinol, 2018.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.