Mitä on skyr? Tutustu tähän islantilaiseen maitotuotteeseen

Skyr on yksi korkealaatuisimmista maitotuotteista, jotka voidaan sisällyttää ruokavalioon. Se erottuu korkealla proteiinipitoisuudellaan ja probiooteillaan.
Mitä on skyr? Tutustu tähän islantilaiseen maitotuotteeseen

Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2023

Skyr on Islannissa yleinen maitotuote, joka on alkanut levitä maailman keittiöihin sen ravintoarvon vuoksi. Se on elintarvike, josta voi olla hyötyä terveydelle ja joka voi täydentää tehokkaasti muita maitotuotteita. Siinä on suuri annos korkealaatuisia proteiineja ja cis-tyyppisiä rasvoja, jotka molemmat ovat erityisen tärkeitä hyvän terveydentilan saavuttamiseksi.

Ennen kuin aloitamme, haluamme mainita, että useimmat ravitsemusasiantuntijat suosittelevat maitotuotteiden kulutusta. Ne sisältävät välttämättömiä mineraaleja, jotka auttavat ehkäisemään kroonisten ja monimutkaisten patologioiden kehittymistä. Niitä olisi kuitenkin nautittava ilman lisättyä sokeria.

Skyrin ominaisuudet

Skyr on rasvattomasta maidosta valmistettu maitotuote, joka muistuttaa hieman suomalaista rahkaa tai paksua jogurttia. Maidon lämpötila nostetaan 100 celsiusasteeseen ja lasketaan sitten nopeasti 37 celsiusasteeseen.

Tuotteeseen laitetaan käymisen mahdollistavia bakteereja, joten lopputuotteessa on probiootteja. Ennen tuotteen valmistuksen loppuun saattamista neste poistetaan, jolloin jäljelle jää kiinteä osa, jossa on korkea proteiinipitoisuus.

On myös tärkeää huomata, että skyrin rasvaprosentti on pienempi kuin luonnonjogurtin tai muunlaisten maitotuotteiden. Ne ovat kuitenkin kaikki cis-rasvoja, eli hyödyllisiä rasvoja. Ainoastaan transrasvoja tulisi välttää ruokavaliossa, sillä juuri niiden on osoitettu lisäävän elimistön sisäistä tulehdusta. Niiden säännöllinen kulutus johtaa patologioiden kehittymiseen.

Skyrin hyödyt

Ensinnäkin skyr on biologisesti arvokkaiden proteiinien lähde. Niissä ovat kaikki välttämättömät aminohapot. Niillä on myös hyvä sulavuus.

Tästä syystä skyr on ihanteellinen ruoka täyttämään päivittäistä proteiinien tarvettamme, jonka arvioidaan olevan vähintään 0,8 grammaa proteiinia painokiloa kohti päivässä istumatyötä tekevillä ihmisillä. Tämä käy ilmi Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Hedelmät ja skyr.
Skyrin sisältämät proteiinit voivat auttaa ehkäisemään kroonisia patologioita.

Proteiinien kulutus on välttämätöntä, jotta varmistetaan asianmukainen palautuminen intensiivisen liikunnan jälkeen. Se on kuitenkin ratkaisevaa myös kroonisten sairauksien kehittymisen ehkäisemisessä ja monimutkaisten tautien, kuten sarkopenian,ehkäisemiseksi, jotka vaikuttavat vähärasvaiseen massaan vuosien mittaan. Tämä aiheuttaa lihasmassan ja voiman asteittaista vähenemistä, mikä vaikuttaa ihmisten toimintakykyyn.

Skyr on myös probioottien lähde. Nämä elementit kolonisoivat valikoivasti ruoansulatuskanavaa tuottaen etuja isännälle. Molecular Nutrition & Food Research -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän. Sen lisäksi, että ruoansulatusjärjestelmä tehostuu, myös ummetuksen kaltaisten ongelmien kehittyminen on epätodennäköisempää.

Lisäksi probiootit itsessään voivat auttaa ehkäisemään häiriöitä, kuten intoleransseja tietyille ravintoaineille. Nämä johtuvat elimistön kyvyttömyydestä sulattaa laktoosin kaltaisia aineita. Ne johtuvat usein mikrobiston monimuotoisuusongelmasta.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Mitä eroa on prebiooteilla ja probiooteilla?

Miten skyr nautitaan?

Skyr voidaan nauttia samalla tavalla kuin luonnonjogurtti tai rahka. Sitä on myös mahdollista löytää eri makuina, mikä parantaa sen aistinvaraisia ominaisuuksia. On kuitenkin tärkeää välttää versioita, jotka sisältävät lisättyjä sokereita, jotta aineenvaihdunnan tasolla ei synny muutoksia.

Lisäksi se on ruoka, jota on helppo yhdistellä muihin laadukkaisiin elintarvikkeisiin, kuten kaurahiutaleisiin, pähkinöihin ja pilkottuihin hedelmiin. Se voi olla osa aamiaista tai välipalaa, jolloin se tarjoaa laadukkaita ravintoaineita, jotka osaltaan varmistavat ruoansulatusjärjestelmän moitteettoman toiminnan.

Ei pidä unohtaa, että skyriä voidaan käyttää myös suolaisissa resepteissä. Se on yleensä erittäin hyvää avokadon, savulohen ja paahtoleivän kanssa. Vaihtoehdot tämän maitotuotteen tuomiseen ruokavalioon ovat monipuoliset, joten suosittelemme kokeilemaan!

Skyr urheilijoille

Kommentoitujen hyötyjen lisäksi skyr on erityisen hyvä ruoka urheilijoiden ruokavaliossa. Se tarjoaa korkealaatuista proteiinia ja alhaisen energiatiheyden.

Tämän ansiosta palautumisprosessi voidaan optimoida ilman, että kehonkoostumuksen tila kärsii. Sitä voidaan jopa nauttia vähäkalorisen ruokavalion osana, jolla pyritään vähentämään kehon rasvaprosenttia.

Skyr on myös hyvä kalsiumin lähde. Tämä elementti parantaa osaltaan luiden terveyttä ja ehkäisee murtumia tulevaisuudessa. Normaalisti urheilijoiden luut joutuvat kovalle rasitukselle, joten on tärkeää optimoida D-vitamiinin ja kalsiumin saanti ja parantaa lihasmassan kuntoa loukkaantumisten välttämiseksi.

Sisällytä skyr säännöllisesti ruokavalioosi

Kuten huomaat, skyr on erittäin hyödyllinen ruoka, joka voi olla säännöllinen osa ruokavaliotasi ja parantaa sen laatua. Tämä tuote tarjoaa hyvän määrän välttämättömiä ravintoaineita. Lisäksi se on kulinaristisella tasolla erittäin monipuolinen. Sillä on erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan yhdistää moniin eri ruokiin.

Muista kuitenkin, että sinun on aina kiinnitettävä huomiota maitotuotteiden pakkausmerkintöihin. Kaikki eivät ole hyvälaatuisia. Joskus ne saattavat sisältää keinotekoisia lisäaineita, kuten makeutusaineita, joiden vaikutuksia keskipitkällä aikavälillä ei ole täysin testattu. Yleisesti ottaen näiden aineiden kulutuksen kanssa kannattaa olla varovainen, jotta vältytään toimintahäiriöiltä, jotka voivat vaikuttaa terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.