Mitä satiaiset ovat ja miten ne leviävät?

Satiaiset vaikuttavat yleensä sukuelinten alueella, mutta niitä voi esiintyä myös muilla alueilla, kuten alavatsan karvoituksessa tai kainaloissa. Mitä satiaiset ovat? Entäpä millaisia oireita ne aiheuttavat ja kuinka ne leviävät? Tässä artikkelimme annamme vastauksiin kaikkiin näihin kysymyksiin.
Mitä satiaiset ovat ja miten ne leviävät?

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Satiaiset ovat yleinen nimitys kaikille niille loiseläimille, joita kutsutaan häpykarvoituksen täiksi. Ne ovat pieniä hyönteisiä, jotka asuvat ihmisten häpykarvoituksessa eli toisin sanoen sukuelinten alueella. Niitä pidetään enimmäkseen sukupuoliteitse tarttuvana tautina, vaikka sukupuolisuhteet eivät ole ainoa tapa, jonka kautta nämä loiseläimet leviävät. Haluatko tietää tarkemmin, mitä satiaiset ovat ja miten ne leviävät? Jatka lukemista!

On arvioitu, että vuoden mittaan noin miljoona ihmistä ympäri maailmaa saa satiaisten aiheuttaman tartunnan. Kyseessä on siis varsin yleinen tartunta, tai no, hyönteinen. Satiaiset saavat täiden tapaan ravintonsa isännän verestä ja sen puremat aiheuttavat erittäin voimakasta ja ärsyttävää kutinaa sukuelinten alueella.

On mielenkiintoista tietää, että historia on jättänyt meille useita eri tekstejä, joissa mainitaan satiaisten olemassaolosta. Esimerkiksi itse Raamatussa. Vaikka ne ovat hyvin samanlaisia ​​hyönteisiä kuin täit, jotka vaikuttavat muissa kehon osissa, tärkein ero on siinä, että satiaiset eivät yleensä välitä isäntäänsä muita sairauksia.

Kyseessä on siis useimmiten sukupuoliteitse tarttuva tauti, joka on erittäin epämiellyttävä ja voi lisäksi vaikeuttaa sairastuneen sosiaalista elämää. Siksi tässä artikkelissa kerromme sinulle mitä satiaiset ovat, millaisia oireita ne aiheuttavat ja miten ne leviävät.

Mitä satiaiset ovat ja miten ne vaikuttavat?

Satiaiset ovat pieniä hyönteisiä, jotka elävät lähes yksinomaan ihmisen häpykarvoituksen alueella

Useimmissa tapauksissa satiaiset tarttuvat sukupuoliyhteyden kautta; tartunnan syitä voi kuitenkin olla myös muita.

Kuten yllä jo mainitsimme, satiaiset (lat. Pthirus pubis) ovat pieniä hyönteisiä, jotka elävät yksinomaan ihmisissä, ja erityisesti sukupuolielinten ja häpykarvojen alueella. Satiaiset muistuttavat tietyllä tavalla rapujen ulkomuotoa ja tästä syystä esimerkiksi englannin kielessä satiaisia kutsutaan nimellä “crab louse” (monikko lice) eli raputäi.

Satiaiset kiinnittyvät tiukasti karvan pohjaan aineen avulla, joka toimii kuin sementti. Karvaan kiinnittyessään ne alkavat ravita itseään verellä ja jättävät isännän iholle pieniä puremajälkiä. Puremien voimakas kutina johtuu satiaisten jättämän syljen ja ulosteiden tietyistä komponenteista, jotka ärsyttävät ihoa.

On normaalia, että oireet ilmenevät noin viikon kuluttua tartunnan saamisesta. Kovan kutinan lisäksi on yleistä, että iholle ilmaantuu näppylöitä sekä raapimisesta johtuvia naarmuja ja muita ihovaurioita.

Vaikka satiaiset yleensä rajoittuvat häpykarvojen alueelle, voivat ne joissakin tapauksissa levitä myös muille alueille. On esimerkiksi tärkeää tietää, että niitä voi löytyä myös rinnan, kainaloiden tai alavatsan karvoituksesta.

Lisäksi on hyvä tietää, että niitä voi esiintyä jopa silmäripsissä. Tämä on surullisen yleinen ilmiö esimerkiksi niillä lapsilla, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi. Tämän vuoksi lastenlääkärit osaavat yleensä epäillä tapaukseen liittyvää raiskausta tai lapsen hyväksikäyttöä.

Kuinka satiaiset tarttuvat?

Satiaisia pidetään yleensä sukupuoliyhteyden kautta tarttuvana infektiona eli sukupuolitautina. Yleisimmin se johtuu seksuaalisesta kontaktista jo tartunnan saaneen henkilön kanssa. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tapa, jonka kautta satiaiset leviävät ihmisestä toiseen.

Satiaiset voivat myös levitä, tosin harvemmissa tapauksissa, käyttämällä tiettyjä tartunnan saaneen henkilön vaatteita, lakanoita tai pyyhkeitä. On kuitenkin lähes mahdotonta, että satiaiset leviäisivät esimerkiksi sellaisten yleisten tilojen, kuin kylpyhuoneen tai WC-tilojen kautta.

Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että tämä hyönteinen ei voi elää kauaa ihmisen kehon ulkopuolella. Lisäksi satiaiset tarvitsevat vähintään 28-asteisen lämpötilan selviytyäkseen. Tästä huolimatta jokaisen tartunnan saaneen henkilön tulisi kuitenkin puhdistaa kaikki lähellä olevat esineet ja vaatteet kunnolla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Neljä etikkahoitoa täiden karkoittamiseen

Kuinka tartunta diagnosoidaan ja miten sitä hoidetaan?

Satiaistartunnan diagnoosi on usein helppo, sillä oireiden selkeän kuvan lisäksi hyönteiset on mahdollista havaita paljain silmin

Satiaisten aiheuttaman tartunnan diagnosoimiseksi riittää useimmissa tapauksissa fyysinen koe; toisin sanoen ne voidaan nähdä paljaalla silmällä.

Diagnoosi on hyvin yksinkertainen, koska yleensä päteväksi diagnoosiksi riittää pelkkä sukupuolielinten ulkoinen tarkkailu. Satiaiset ovat yleensä havaittavissa paljaalla silmällä. Lisäksi tartunnan kliininen kuva on erittäin ominainen, joten lääkärin ei yleensä tarvitse suorittaa potilaalle muita täydentäviä testejä.

Tartunnan hoitamiseksi potilaalle voidaan määrät tiettyjä voiteita, shampoita tai salvaa, joiden vaikuttavat aineet tappavat hyönteiset varsin tehokkaasti. Useimmissa tapauksissa hoito voi kuitenkin vaatia useamman kuin yhden shampoon tai voiteen käyttöä, jotka varmistavat, että kaikki satiaiset ovat varmasti kuolleet, jolloin vältetään myös tartunnan uusiutuminen. Lisäksi on tärkeää, että tartunnan saanut henkilö pesee kaikki vaatteensa, pyyhkeensä ja lakanansa huolellisesti.

Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että tartunnan yhteydessä on välttämätöntä varoittaa lähellä olevia ihmisiä, sillä kyseessä on erittäin tarttuva tauti. Lisäksi tartunnan saaneella henkilöllä on velvollisuus ottaa yhteyttä viimeaikaisiin seksikumppaneihinsa, jotta myös nämä voivat suunnata lääkärin vastaanotolle ja näin ehkäistä tartunnan leviämistä eteenpäin.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Mitkä ovat 5 tavallisinta sukupuolitautia?

Lopuksi

Lyhyesti sanottuna satiaiset ovat pieniä hyönteisiä, jotka aiheuttavat kutinaa alueilla, joista löytyy karvoitusta, mutta erityisesti niitä esiintyy sukuelinten häpykarvoituksessa. Ne tarttuvat yleensä ihmisestä toiseen yhdynnän kautta, mutta ne voivat levitä joissakin tapauksissa myös vaatteiden tai muiden kankaiden, kuten lakanoiden ja pyyhkeiden, avulla.

Jos sinulle herää epäilyksiä tai kysymyksiä tästä tartunnasta, tärkeintä on, että käännyt oman lääkärisi puoleen. Näin hän osaa määrätä sinulle tilanteeseen sopivimman hoidon ja antaa suosituksia, joiden avulla pääset tästä vaivasta eroon kertaheitolla.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Sukuelinherpes naisella: oireet ja hoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Sukuelinherpes naisella: oireet ja hoito

Sukuelinherpes on seksuaalisessa kanssakäymisessä leviävä tartunta, joka on nykyisin hyvin laajalle levinnyt ongelma. Se voidaan kyllä ehkäistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.