Neljä etikkahoitoa täiden karkoittamiseen

Etikka on täydellinen tuote täistä ja niiden munista eroon pääsemiseksi. Voit tehostaa sen vaikutusta muiden luonnollisten tuotteiden avulla.
Neljä etikkahoitoa täiden karkoittamiseen

Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2021

Päätäit ovat tavallinen ongelma lasten keskuudessa, ja jos yhdellä on niitä, kohta kaikilla muillakin on. Siten on hyvä tehdä eräät ennaltaehkäisevät asiat sekä olla tietoinen tehokkaista luonnollisista ja kotitekoisista hoidoista.

Tällä kertaa jaamme etikkaan perustuvia luonnollisia hoitoja päätäihin, joiden hyötynä on muun muassa se, että ne eivät sisällä ollenkaan kemikaaleja. Yhdistämme etikkaan sellaiset kyvykkäät luontaistuotteet kuten rosmariinin, teepuuöljyn, valkosipulin, eukalyptuksen ja kookosöljyn.

Apua – kotonamme on täitä!

äiti poistaa täit tytön päästä

Täit ovat todella yleinen ongelma päiväkodeissa ja kouluissa, sillä ne leviävät erittäin helposti lasten välillä fyysisen kontaktin kautta. Nämä pienet loiset valtaavat päänahan ja saavat ravintoa verestä, mikä saa aikaan runsaasti kutinaa. Jos tiedät, että lapsesi koulussa on juuri nyt täitä, kannattaa ryhtyä eräisiin varotoimiin.

On monia hyviä tuotteita, muun muassa shampoita, päätäiden poistamiseksi. Suurin osa näistä kuitenkin sisältää kemikaaleja, eivätkä ne myöskään ole aina niin tehokkaita kuin toivoisi.

Sitten on luonnollisia tuotteita, jotka myöskin auttavat pääsemään eroon täistä, ja näillä hoidoilla ei ole mitään haitallisia vaikutuksia päänahan terveyden kannalta.

Etikkaan pohjautuvat hoidot täiden karkoittamiseen

Perustana näille hoidoille on etikka, joka on hyvä moneen terveysongelmaan sekä kauneudenhoitoon ja myös kodin siivoukseen. Täitä koskien etikan paras hyöty on se, että toisin kuin monet kemikaalituotteet, se estää munia kiinnittymästä päänahkaan.

Lisäksi etikka on loistava desinfioiva tuote ja pH-tason säätelijä. Moni käyttää sitä esimerkiksi kotitekoisena hiusten hoitoaineena, sillä se pitää tukan pehmeänä ja kiiltävänä.

Päätäiden torjunnassa voit käyttää omenaviinietikkaa tai muun tyyppistä etikkaa. Sen olisi parasta kuitenkin olla luonnollista ja pastöroimatonta.

Kaikkien näiden hoitojen kohdalla etikka tulee laimentaa veteen. Älä käytä sitä laimentamattomana ihollasi tai hiuksillasi.

1. Rosmariini ja etikka

Tämä on kaikkein perinteisin kotihoito täiden karkoittamiseen. Rosmariini on lääkinnällinen kasvi, jolla on antiseptisia vaikutuksia.

Voit valmistaa hoidon itse liottamalla rosmariinia etikkaan. Pystyt käyttämään tallessa olevaa seosta aina tarpeen vaatiessa, sillä nesteellä ei ole viimeistä käyttöpäivää.

Ainekset

  • 2 lasillista valitsemaasi etikkaa
  • 2-4 tuoretta rosmariinin vartta

Valmistus

  • Laita ainekset lasipurkkiin.
  • Sulje kansi hyvin ja jätä rosmariini likoamaan kuukauden ajaksi.
  • Voit käyttää nesteen tämän kuluttua, mutta voit myös jättää sen pidemmäksi aikaa vahvistumaan.

2. Teepuuöljy ja etikka

Teepuuöljy on luonnollinen tuote, jota kannattaa aina pitää saatavilla kotona. Se on tehokas eteerinen öljy, joka auttaa torjumaan kaiken tyyppisiä taudinaiheuttajia: viruksia, bakteereja ja sientä.

Siten teepuuöljy on täydellinen aines lisänä shampooseen täitä ennaltaehkäisevän hoidon tekemiseksi, tai sitten karkottavana apuna etikkaan sekoitettuna. Haluamme kuitenkin varoittaa, että sen haju on melko erikoinen ja hyvin voimakas.

Ainekset

  • 1 lasillinen etikkaa
  • 10 pisaraa teepuun eteeristä öljyä

Valmistus

  • Sekoita ainekset spraypullossa.
  • Ennen käyttöä sekoita vielä hyvin.

3. Etikka, valkosipuli ja eukalyptus

Yksi kotihoito täihin, joka toimii aivan takuulla, on valkosipuli – tämä kasvi onkin tehokas luonnollinen antibiootti.

Sen haju on hyvin voimakas, kuten ovat sen muutkin ominaisuudet, ja valkosipuli on erinomainen aine täiden karkoittamiseen. Se on hyödyllinen apu monessakin mielessä, joten sitä kannattaa pitää aina saatavilla.

Täitä koskien voit yhdistää siihen hiukan eukalyptusöljyä, jotta voisit heikentää kasvin hajua hiukan sekä tehostaa sen ominaisuuksia entisestään.

Ainekset

Valmistus

  • Sekoita etikka valkosipulin kanssa.
  • Siivilöi seos ja kaada se astiaan, ja lisää mukaan eukalyptusöljy.
  • Sekoita ennen käyttöä.

4. Etikka ja kookosöljy

Lopuksi vielä kookosöljy. Tämä kasviöljy, joka on yhä suositumpi hoitotuotteena sen monien hyvien ominaisuuksien ansioista, pystyy edistämään taudinaiheuttajien poistumista iholta ja päänahasta. Se on myös loistava tuote kosteuttamiseksi.

Ainekset

Valmistus

  • Kaada ainekset astiaan, ja muista että kookosöljy jähmettyy alle 23 ºC lämpötilassa.
  • Sekoita hyvin ja tee näin aina ennen käyttöä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Meister, L., & Ochsendorf, F. (2016). Head Lice. Deutsches Arzteblatt International. https://doi.org/10.3238/arztebl.2016.0763
  • Sangaré, A. K., Doumbo, O. K., & Raoult, D. (2016). Management and Treatment of Human Lice. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2016/8962685
  • Chang, P., & Solares, A. (2013). Pediculosis. Dermatologia Revista Mexicana.
  • Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006;8(2):61. Published 2006 May 30.
  • Takano-Lee M, Edman JD, Mullens BA, Clark JM. Home remedies to control head lice: assessment of home remedies to control the human head louse, Pediculus humanus capitis (Anoplura: Pediculidae). J Pediatr Nurs. 2004;19(6):393-398. https://doi.org/10.1016/j.pedn.2004.11.002.
  • Young-Cheol Yang, Hoi-Seon Lee, JM Clark, Young-Joon Ahn, Actividad insecticida de aceites vegetales esenciales contra Pediculus humanus capitis (Anoplura: Pediculidae), Journal of Medical Entomology , Volumen 41, Número 4, 1 de julio de 2004, Páginas 699–704, https://doi.org/10.1603/0022-2585-41.4.699.
  • Di Campli, E., Di Bartolomeo, S., Delli Pizzi, P. et al. Actividad del aceite de árbol de té y nerolidol solo o en combinación contra Pediculus capitis (piojos) y sus huevos. Parasitol Res 111, 1985–1992 (2012). https://doi.org/10.1007/s00436-012-3045-0.
  • Bayan, L., Koulivand, PH y Gorji, A. (2014). Ajo: una revisión de los posibles efectos terapéuticos. Avicenna journal of phytomedicine , 4 (1), 1–14.
  • González González, Emilio (2013) Aplicación topica del ajo (Allium sativum) en dos presentaciones (tintura y polvo) como tratamiento de pediculosis en gallinas (Gallus gallus) de traspatio en san Lucas Sacatepéquez. Licenciatura thesis, Universidad de San Carlos de Guatemala.  http://www.repositorio.usac.edu.gt/2089/.
  • Burgess IF, Brunton ER, Burgess NA. Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation, ISRCTN96469780. Eur J Pediatr. 2010;169(1):55-62. doi:10.1007/s00431-009-0978-0.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.