Mitä on seksuaalinen tukahduttaminen ja mistä se johtuu?

Seksuaalisuus on osa ihmisluontoa. Jos se tukahdutetaan, voi esiintyä kielteisiä seurauksia. Mikä aiheuttaa seksuaalista tukahduttamista? Otetaan selvää.
Mitä on seksuaalinen tukahduttaminen ja mistä se johtuu?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 06 huhtikuuta, 2023

Saako seksin ajatteleminen, sen nimeäminen tai siitä kuuleminen sinulle epämukava olon tai sinut nolostumaan? Ihmiset ovat seksuaalisia olentoja, mutta jotkut kokevat epämiellyttäviä tunteita koskien tätä identiteettinsä osaa. Kun näin tapahtuu, kyseessä saattaa olla seksuaalinen tukahduttaminen.

Tietyt sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät voivat ympäröidä seksuaalisuutta myyteillä, kunnes siitä tulee tabu. Seksuaalinen kokemus ja ilmaisu koetaan sitten ei-hyväksyttäviksi tai ei-toivotuiksi, ja henkilö päättää piilottaa nämä luonnolliset impulssinsa. Mitkä ovat sen seuraukset ja voiko siihen puuttua?

Mikä aiheuttaa seksuaalista tukahduttamista?

Seksuaalinen tukahduttaminen on seksuaalisen ilmaisun hillitsemistä. Tämä tarkoittaa, että seksuaaliset ajatukset, tuntemukset ja halut peitetään, piilotetaan tai jätetään huomiotta, koska niitä pidetään sopimattomina ja häpeällisinä.

Mikä voi saada ihmisen tukahduttamaan nämä luonnolliset impulssit? No, on monia tekijöitä, jotka voivat yhdessä aiheuttaa tämän ilmiön. Jotkut yleisimmistä ovat seuraavat:

  • Perinteiset sukupuoliroolit, jotka vahvistavat kulttuurisesti, että naisten on oltava nöyriä ja että seksuaalinen impulssi ja halu ovat miesten etuoikeus.
  • Tietyt uskonnolliset liikkeet, jotka pitävät seksuaalisuutta syntisenä, häpeällisenä ja rangaistavana.
  • Perheeltä saatu kasvatus. Joissakin kodeissa seksiä pidetään tabuna ja lapsille ei opeteta seksuaalisuudesta mitään.
  • Myös aiemmilla kokemuksilla on ratkaiseva rooli. Väkivaltaisen tai epätyydyttävän seksuaalisen suhteen kokeminen voi johtaa seksuaaliseen tukahduttamiseen.

Mahdolliset seuraukset

Seksuaalinen tukahduttaminen aiheuttaa ongelmia.
Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen elämää. Siihen liittyvillä ongelmilla voi olla monia seurauksia.

Seksuaalisella tukahduttamisella voi olla vakavia seurauksia ihmisen elämään, koska hän kieltää perustavanlaatuisen osan itsestään. Syyllisyys ja häpeä liittyvät usein tähän ongelmaan, joka tuottaa emotionaalista epämukavuutta.

Henkilö voi tuntea olonsa melko epämukavaksi kaikista seksuaalisista ajatuksista tai haluista (vaikka ne ovat luonnollisia), ja hän saattaa rangaista itseään henkisesti tai yrittää muuttaa tätä taipumusta.

Samasta syystä voi ilmaantua huonoa itsetuntoa, masennustiloja ja ahdistuneisuusoireita. Lisäksi se vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin (etenkin parisuhteisiin) suuresti, koska seksuaalista puolta ei käsitellä tai siitä ei nautita riittävästi.

On myös mahdollista kokea oireita, kuten lihasjännitystä, unettomuutta ja erilaisia seksuaalisia häiriöitä, kuten dyspaureniaa tai anorgasmiaa. Harmittavaa on myös se, että se ei vaikuta vain henkilöön itseensä vaan muihinkin osapuoliin.

Esimerkiksi joissakin tapauksissa nämä tukahdutetut impulssit ilmenevät hyväksikäytön tai seksuaalisen aggression muodossa muita ihmisiä kohtaan. Lisäksi henkilöllä voi olla taipumus tuomita ne, jotka elävät vapaampaa ja nautinnollisempaa seksuaalista elämää.

Milloin hakea apua?

Terapiaan hakeutuminen, joko yksin tai kumppanin kanssa, on välttämätöntä seksuaalisen tukahduttamisen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi.

Ei ole aina helppoa tunnistaa, että joku kärsii seksuaalisesta tukahduttamisesta. On tärkeää erottaa tämä termi aseksuaalisuudesta, joka on kiinnostuksen puutetta seksiä kohtaan, tai seksuaalisesta tyytymättömyydestä.

Eli jos henkilö päättää vapaasti olla harrastamatta seksiä kenenkään kanssa ennen kuin hänellä on vankka suhde, se ei ole tukahduttamista. Tukahduttamisesta ei ole kyse myöskään silloin, kun henkilö harrastaa haluttua vähemmän seksiä tai hänellä ei ole kiinnostusta kokeilla kaikkia seksuaalisia käytäntöjä.

Apua tarvitaan silloin, kun seksuaalisuuteen liittyvät uskomukset aiheuttavat merkittävää epämukavuutta tai rajoittavat henkilön elämää. Esimerkiksi syyllisyys ja häpeä, oman kehon hylkääminen tai kyvyttömyys nauttia seksuaalisuudesta – yksin tai seurassa.

Miten seksuaalista tukahduttamista voidaan käsitellä?

Seksuaalisen tukahduttamisen käsittelemiseksi tarvitaan yleensä ammattilaisen tukea. Seksi- ja pariterapiaan erikoistunut psykologi voi auttaa sinua löytämään ne tekijät, jotka ovat vaikuttaneet tukahduttamisen syntymiseen ja jatkumiseen.

Uskomuksia muuttamalla ja itsetuntoa ja kehosuhdetta kehittämällä voidaan saavuttaa vapaamman ja tyydyttävämmän seksuaalisuuden kehittyminen.

Vinkkejä ja suosituksia

Huolimatta siitä, että psykologinen interventio on paras askel eteenpäin, voit toteuttaa ihan itseksesikin tiettyjä toimenpiteitä vähentääksesi seksuaalisen tukahduttamisen kielteisiä seurauksia. Esimerkiksi:

  • Hanki tietoa seksuaalisuudesta. On parasta hakea opastusta ammattilaiselta, mutta voit myös kääntyä kirjojen tai artikkelien puoleen, kunhan lähde on luotettava. Tämä auttaa sinua havaitsemaan ja poistamaan tabuja ja irrationaalisia uskomuksia.
  • Työskentele itsetuntosi parissa. Aloita tuntemaan itseäsi, kuuntele itseäsi ja arvosta itseäsi ehdoitta. Tutki toiveitasi, tarpeitasi ja rajojasi lisätäksesi itseluottamustasi.
  • Paranna suhdettasi kehoosi. Tutustu anatomiasi eri osiin, tarkkaile itseäsi alasti peilin edessä ja ala katsoa itseäsi ja puhua itsellesi rakkaudella ja kunnioituksella. Poista alastomuudesta häpeälliset konnotaatiot ja opettele tunnistamaan se luonnollisena asiana.
  • Tutki seksuaalisuuttasi itse. Tämä auttaa sinua tuntemaan olosi itsevarmemmaksi sitten kun olet toisen henkilön kanssa.

Todellinen ongelma, joka on havaittava ajoissa

Seksuaalinen tukahduttaminen alkaa yleensä hyvin varhaisessa iässä. Siksi on tärkeää, että lapsille tarjotaan riittävää seksuaalista psykokasvatusta, joka osoittaa heille, että seksuaalisuus on osa ihmisen identiteettiä ja että se on luonnollinen ja arvokas asia.

Jos sinusta aikuisena tuntuu, että seksuaalinen tukahduttaminen ehdollistaa ja rajoittaa hyvinvointiasi, hae apua sen ratkaisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morokoff, P. J. (1985). Effects of sex guilt, repression, sexual” arousability,” and sexual experience on female sexual arousal during erotica and fantasy. Journal of Personality and Social Psychology49(1), 177.
  • Limpus, Laurel, “Liberation of women: Sexual repression and the family” (1960). PRISM: Political & Rights Issues & Social Movements. 37. Disponible en: https://stars.library.ucf.edu/prism/37.
  • Climent, G. I. (2009). Entre la represión y los derechos sexuales y reproductivos: socialización de género y enfoques de educación sexual de adolescentes que se embarazaron. La ventana. Revista de estudios de género3(29), 236-275.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.