5 seksuaalisen suuntautumisen tyyppiä

Seksuaalisen suuntautumisen tunteminen auttaa sinua hyväksymään erilaisuutta ja nauttimaan seksuaalisuudestasi enemmän. Tiedon lisääminen ehkäisee myös erilaisten seksuaalivähemmistöjen syrjintää.
5 seksuaalisen suuntautumisen tyyppiä
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On tärkeää tietää erilaisia ​​seksuaalisen suuntautumisen tyyppejä, jotta voimme ymmärtää omia mieltymyksiämme ja kunnioittaa muiden mieltymyksiä. Seksuaalisuus ja vetovoima ovat kaksi inhimillisen kehityksen perusaluetta. Yhteyden luominen eri tasoille on välttämätöntä, jotta voimme pitää itsemme terveinä sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Terve suhde seksuaalisuuteemme on hyvinvointimme kannalta välttämätöntä. Tämä tarkoittaa, että meidän pitäisi olla tietoisia siitä, mistä pidämme, mikä liikuttaa meitä ja mikä herättää seksuaalisen halumme. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että voimme hyväksyä itsemme sellaisena kuin olemme ja ilmaista sen luonnollisesti.

Myytit ja tabut, jotka ovat ympäröineet sukupuolta vuosisatojen ajan, voivat vaikeuttaa oman seksuaalisen suuntautumisen ymmärtämistä. Siksi sinun on tulisi tutkia erilaisia seksuaalisia suuntautumisia käyttämällä vain luotettavia lähteitä.

Mikä on seksuaalinen suuntautuminen?

Ensinnäkin meidän tulisi määritellä mikä on seksuaalinen suuntautuminen, koska sekoitamme sen usein muihin asiaan liittyviin käsitteisiin.

Voimme määritellä seksuaalisen suuntautumisen fyysiseksi, psykologiseksi tai emotionaaliseksi vetovoimaksi, joka kohdistuu tiettyyn ihmisryhmään. Se on siis vakaa ja pysyvä mieltymys tiettyä ihmisryhmää kohtaan, jonka kanssa haluamme olla romanttisesti, emotionaalisesti ja seksuaalisesti.

Seuraavaksi meidän on erotettava tämä termi muista termeistä, kuten sukupuoli-identiteetti, joka osoittaa yksilön subjektiivisen ja syvän kokemuksen sukupuolestaan. Toisin sanoen se viittaa sukupuoleen, jonka jokainen henkilö tunnistaa, se voi olla sama kuin hänen biologinen sukupuolensa tai sitten ei. Tämä viittaa yksilön näkemykseen sukupuolestaan.

Älä myöskään sekoita seksuaalista suuntautumista sukupuolen ilmaisun kanssa. Tämä viittaa siihen, miten ilmaisemme itseämme ulkoisesti käyttäytymisemme ja ulkonäkömme kautta. Tämä ilmaisu ei ehkä vastaa yhteiskunnallisia odotuksia (esimerkiksi silloin, kun yhteiskunta pitää miestä epämiehekkäänä).

Seksuaalisen suuntautumisen ymmärtäminen.

Seksuaalisen suuntautumisen tyypit

Erilaiset seksuaalisen suuntautumisen tyypit perustuvat ihmisten erilaisiin mieltymyksiin seksuaalisuuden suhteen. Jotkut ovat tunnettuja ja laajalti hyväksyttyjä, kun taas toiset eivät saa ansaitsemaansa tunnustusta.

Katsotaanpa yleisimpiä tyyppejä.

1. Heteroseksuaalisuus

Tämä on yleisin seksuaalisen suuntautumisen tyyppi ja se on myös yleisimmin hyväksytty sosiaalisella tasolla.

Heteroseksuaaliset ihmiset ovat niitä, jotka ovat kiinnostuneita vastakkaista sukupuolta olevista henkilöistä sekä fyysisesti että emotionaalisesti. Esimerkiksi heteromiehet haluavat olla romanttisessa ja seksuaalisessa suhteessa naisten kanssa ja päinvastoin.

2. Homoseksuaalisuus

Homoseksuaalit ovat kiinnostuneita samaa sukupuolta olevista ihmisistä. Heteroseksuaalisuuden jälkeen homoseksuaalisuus on seuraavaksi yleisin seksuaalinen suuntautuminen.

Yleensä käytämme sanoja homo ja lesbo, kun puhumme homoseksuaalisista miehistä ja naisista.

3. Biseksuaalisuus

Biseksuaalisuus viittaa siihen, kun ihmiset ovat fyysisesti ja emotionaalisesti kiinnostuneita kummankin sukupuolen yksilöistä. Valitettavasti biseksuaalit kohtaavat usein ennakkoluuloja kun he keskustelevat seksuaalisuudestaan, koska jotkut ihmiset sanovat, että se on ohimenevä vaihe. Jotkut taas väittävät biseksuaalin henkilön olevan vain hämmentynyt.

Biseksuaalisuus on kuitenkin yhtä pätevä seksuaalinen suuntautuminen kuin mikä tahansa muukin. Itse asiassa jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että suurin osa väestöstä on jossain määrin biseksuaaleja.

4. Panseksuaalisuus

Panseksuaalisuus on seksuaalinen ja romanttinen vetovoima mihin tahansa ihmiseen sukupuolesta tai ulkonäöstä riippumatta. Siksi panseksuaalit kiinnittävät huomionsa yksilön ominaisuuksiin ja persoonallisuuteen.

He eivät välitä, onko henkilö mies, nainen vai tunnistetaanko hän ei-binääriseksi.

5. Aseksuaalisuus

Aseksuaalit ovat niitä henkilöitä, jotka eivät koe seksuaalista halua tai vetovoimaa mihinkään sukupuoleen. Aseksuaalit henkilöt eivät ole kiinnostuneita seksistä tai seksuaalisesta toiminnasta.

He voivat kuitenkin tuntea henkistä tai romanttista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan. Joten vaikka fyysistä halua ei ole, he sitoutuvat toisiin emotionaalisesti ja muilla tasoilla. Aseksuaalit voivat olla yhteydessä samaa sukupuolta oleviin, päinvastaisiin tai molempiin.

On tärkeää, ettei aseksuaalisuutta sekoiteta selibaattiin tai pidättäytymiseen. Aseksuaalisuuden vuoksi seksuaalista halua ei ole. Kahdessa muussa mainitussa tapauksessa ihmiset kuitenkin hallitsevat tai välttävät tätä halua uskomustensa tai vakaumustensa vuoksi.

Seksuaalisen suuntautumisen erilaiset muodot.

 

Muut seksuaalisen suuntautumisen tyypit

Edellä mainittujen lisäksi on olemassa monia muita seksuaalisen suuntautumisen tyyppejä. Esimerkiksi demiseksuaaliset ihmiset ovat kiinnostuneita vain niistä henkilöistä, joiden kanssa heillä on vahva emotionaalinen side, kun taas sapioseksuaalit löytävät vetovoimaa älykkyydestä.

Lyhyesti sanottuna seksuaaliset mieltymykset sekä maut vaihtelevat suuresti ja niiden kirjo on laaja.

Emme voi rajoittaa seksuaalisuutta muutamiin jäykkiin ja muuttumattomiin vaihtoehtoihin. Joustavuus ja hyväksyminen ovat kaksi olennaista elementtiä oman seksuaalisuuden löytämiseksi, kokemiseksi sekä siitä nauttimiseksi. Meidän ei pitäisi tuomita itseämme tai ympärillämme olevia ihmisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rieger, G., Savin-Williams, R. C., Chivers, M. L., & Bailey, J. M. (2016). Sexual arousal and masculinity-femininity of women. Journal of Personality and Social Psychology111(2), 265.
  • Prause, N., & Graham, C. A. (2007). Asexuality: Classification and characterization. Archives of Sexual Behavior36(3), 341-356.
  • Savin-Williams, R. C., Joyner, K., & Rieger, G. (2012). Prevalence and stability of self-reported sexual orientation identity during young adulthood. Archives of sexual behavior41(1), 103-110.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.