Mitä on musta suola ja mihin sitä käytetään?

Kerromme täällä mustasta suolasta, hyödyllisestä mausteesta, jonka ominaisuuksia voi hyödyntää lisäämällä sitä aterioihin.
Mitä on musta suola ja mihin sitä käytetään?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Musta suola eli Havaijin suola on mauste, josta voi saada lukuisia terveyshyötyjä, jos sitä käytetään kohtuudella monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion yhteydessä.

Se on puhdistamatonta suolaa, jolla on vulkaaninen alkuperä; tämä antaa sille monia erityispiirteitä. Sillä on heikompi makua tehostava vaikutus kuin tavallisella suolalla eikä se tuoksu miltään, mutta sillä on kylläkin intensiivinen musta väri.

Ennen kuin aloitamme, on syytä huomauttaa, että hyvän terveydentilan ylläpitämiseksi on erittäin tärkeää pitää natriumin kulutus tasapainossa suhteessa kaliumiin. Näillä mineraaleilla on vastakkaiset vaikutukset verenpaineeseen, joten niiden tasapainoinen saanti parantaa verenkiertoelimistön homeostaasia. Näin voidaan ehkäistä monia kroonisia ja monitekijäisiä sairauksia.

Mustan suolan hyödyt

Musta suolaa sopii ruoan maustamiseen.

Musta suola koostuu sellaisista mineraaleista kuin rikki, rauta, natriumkloridi, kaliumkloridi ja useat eri rikkiyhdisteet. Tämä antaa sille omanlaisensa ravitsemukselliset ja aistinvaraiset ominaisuudet.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että natriumin kulutus aiheuttaa edelleen huomattavaa kiistaa tiedeyhteisön keskuudessa johtuen sen vaikutuksesta sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä vahvistetaan Journal of the American College of Cardiology –lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Yleisesti ottaen puhdistettua suolaa tulisi välttää. Kuten sokerin, suolankin laatu laskee teollisessa jalostuksessa. Tässä tapauksessa se saattaa johtaa elimistön sisäisen homeostaasin muuttumiseen, mikä kasvattaa riskiä siitä, etteivät elimet toimi tehokkaasti. Mustalla suolalla saattaa kuitenkin olla lukuisia erityishyötyjä.

Musta suola parantaa ihon ja hiusten kuntoa

Monet mustan suolan sisältämistä mineraaleista saattavat auttaa parantamaan ihon ja hiusten kuntoa. Kun iho ja hiukset ovat hauraatniiden elinvoiman palauttamiseksi suositellaan usein mikroravinnelisiä. Näyttö tästä on kuitenkin vähäistä, joten tällaiseen tietoon tulisi suhtautua jossain määrin varauksella.

On syytä huomauttaa, että hyvänlaatuinen yöuni liittyy läheisesti ihon ulkonäköön. Onkin hyvä varmistaa, että joka yö saadaan 7-8 tuntia unta elimistön korjausprosessien optimoimiseksi.

Lue lisää täältä: 6 mielenkiintoista faktaa suolasta

2-tyypin diabeteksen ehkäisy

Hyvin alhaiset natriumtasot elimistössä saattavat liittyä suurempaan 2-tyypin diabeteksen ilmaantuvuuteen. Elimistö tarvitsee natriumia, sillä tämä mineraali osallistuu moniin erilaisiin fysiologisiin prosesseihin. Tästä syystä sen päivittäinen saantisuositus tulee turvata, mutta sitä ei saa ylittää. Tämän osoittaa Diabetes & Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tällaisten metabolisten häiriöiden ehkäisemiseksi elämäntapoja kannattaa kuitenkin parantaa yleisesti. Meidän ei tulisi ainoastaan pitää huolta ruokavaliostamme, vaan myös säännöllisellä liikunnalla on merkitystä. Voimaharjoittelu on osoittautunut hyödylliseksi kehon fysiologisen toiminnan ja koostumuksen kannalta.

Miten mustaa suolaa käytetään ruoanlaitossa?

Mustalla suolalla on intensiivinen musta väri.

Mustan suolan käyttö on varsin helppoa. Riittää, että sitä lisää säännöllisesti aterioihin tavallisen merisuolan tilalle. Se muuttaa aterioiden aistinvaraisia ominaisuuksia tehden niistä monissa tapauksissa paljon maistuvampia. Toisaalta on tärkeää pitää mielessä, että makua tehostava vaikutus on heikompi kuin tavallisella suolalla, joten saman lopputuloksen saamiseksi sitä saatetaan joutua käyttämään enemmän.

Musta suola, laadukas mauste

Musta suola on laadukas mauste, jota voidaan sisällyttää ruokavalioon jonkin verran. Se tehostaa mineraalien saantia, joita tarvitaan elimistön sisäisen fysiologian tehokkaaseen toimintaan.

Näiden mineraalien ansiosta voidaan vähentää monien kroonisten ja monitekijäisten sairauksien ilmaantuvuutta ja saavuttaa homeostaasi. Perinteisen merisuolan tavoin mustaa suolaakaan ei kuitenkaan tule käyttää ylen määrin.

Lopuksi on syytä mainita, että mausteiden käyttö ruokavaliossa on ravitsemusasiantuntijoiden mukaan erittäin suositeltavaa. Ei pelkkä suola, vaan myös muut mausteet voivat tarjota runsaasti antioksidoivia fytokemikaaleja.

Nämä neutralisoivat vapaita radikaaleja ja niiden myöhempää kertymistä kehon kudoksiin. Tämä mekanismi on yhdistetty ikääntymisen hidastumiseen monien muiden hyötyjen lisäksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cook NR, Appel LJ, Whelton PK. Sodium Intake and All-Cause Mortality Over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. J Am Coll Cardiol. 2016;68(15):1609-1617. doi:10.1016/j.jacc.2016.07.745
  • Hao G, Liu K, Halbert JD, Chen H, Wu J, Jing C. Dietary sodium and potassium and risk of diabetes: A prospective study using data from the China Health and Nutrition Survey. Diabetes Metab. 2020;46(5):377-383. doi:10.1016/j.diabet.2019.12.002
  • Kirwan JP, Sacks J, Nieuwoudt S. The essential role of exercise in the management of type 2 diabetes. Cleve Clin J Med. 2017;84(7 Suppl 1):S15-S21. doi:10.3949/ccjm.84.s1.03

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.