Mitä on momnesia eli uuden äidin unohtelu?

"Mitä olinkaan menossa tekemään keittiöön?" "Missä avaimet ovat?". Tällainen unohtelu on normaalia raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Mutta mitä "momnesia" eli uuden äidin unohtelu oikein on?
Mitä on momnesia eli uuden äidin unohtelu?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Monet naiset valittavat muistinsa heikenneen raskaaksi tultuaan. Mutta onko “momnesia” eli uuden äidin unohtelu myytti vai todellisuutta?

Useista julkaistuista tutkimuksista käy ilmi, että odottavien äitien aivoissa tapahtuu muutoksia. Tämä aivojen uudelleenjärjestäytyminen alkaa raskauden aikana ja jatkuu vielä kaksi vuotta synnytyksen jälkeen.

Mutta onko momnesia eli uuden äidin unohtelu todellinen ilmiö? Otetaan siitä selvää.

Momnesia eli uuden äidin unohtelu on todellinen ilmiö

Iso osa raskaana olevista naisista sanoo unohtelevansa asioita tavanomaista herkemmin. Jotkut tilanteet näyttäisivät olevan “tavallisia” raskauden toisen ja viimeisen kolmanneksen aikana; näitä ovat esimerkiksi kännykän tai avainten kadottaminen, joidenkin ostosten unohtaminen, unohtelu ruoanlaitossa, tapaamisten unohtaminen jne.

Mutta tätä voi tapahtua kaikille, eikö niin? Kuinka tämä todistaa sen, että nämä unohdukset johtuvat raskaudesta?

Termiä momnesia ei ole tiede kehittänyt; se kulkee odottavien äitien piireissä.

Jotkut lääkärit myöntävät, että osa naisista saattaa hetkellisesti “kadottaa muistinsa” raskauden aikana ja sen jälkeen. Tämä voi liittyä hormonaalisiin muutoksiin. Voi myös olla, että odottava äiti on vain ajatuksissaan raskautensa takia ja työntää pikkuasiat mielensä perukoille.

Myös tuoreen äidin uupumus saattaa liittyä jollakin tavalla raskauden jälkeiseen unohteluun.

Tuoreiden äitien harmaa aine vähenee

Momnesia eli uuden äidin unohtelu on yleinen ilmiö raskaana olevilla naisilla ja tuoreilla äideillä

Raskaana olevien naisten kognitiivisten kykyjen heikkeneminen on vahvistettu tutkimuksissa.

Australian Deakin-yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan, joka julkaistiin Australian Medical Journal -tiedelehdessä, raskaana olevilla naisilla esiintyy kognitiivisten kykyjen laskua. Tutkijat tarkastelivat kahtakymmentä tutkimusta, joissa verrattiin 709 odottavan äidin ja 521 ei-raskaana-olevan naisen kognitiivisia toimintoja. Tutkijat havaitsivat, että raskaana olevilla naisilla oli heikommat kognitiiviset kyvyt ja muistitoiminnot kuin niillä naisilla, jotka eivät olleet raskaana.

Tarvitaan silti vielä lisää tutkimusta, ennen kuin momnesia-käsitteellä voidaan katsoa olevan tieteellistä pohjaa.

Uuden äidin unohtelu

Tuoreille äideille on yleistä asioiden unohtelu

Äidin aivot mukautuvat vastaamaan vauvan tarpeisiin.

Vaikka “momnesian” olemassaolon vahvistamiseksi tai kiistämiseksi tarvitaan vielä lisää tutkimusta, vuonna 2010 tehty tutkimus antaa viitteitä siitä, että uuden äidin muistin heikkenemisestä voisivat olla vastuussa hormonaaliset muutokset.

Nämä hormonaaliset muutokset auttaisivat äitiä sopeutumaan niihin vaatimuksiin, joita vauvan pitäminen terveenä ja elossa edellyttävät. Aivot valitsevat heikoimmat kytkökset ja hävittävät ne keskittyäkseen siihen mikä on todella tärkeää: tunnesiteeseen vauvan kanssa ja vauvan tarpeiden täyttämiseen.

Mitä tarkalleen ottaen on uuden äidin unohtelu?

Tuoreiden äitien muistin heikkenemisen yleisyydestä ei ole lopullisia tutkimustuloksia, mutta monet naiset sanovat itse kärsineensä siitä.

Kuten tästä voi nähdä, ei ole lopullisia tieteellisiä todisteita raskaana olevien ja tuoreiden äitien muistin heikkenemisestä. Monet naiset kuitenkin väittävät itse kokeneensa sen.

Eräästä toisesta tutkimuksesta saatu tieto kyllä tukee sitä hypoteesia, että raskaus vaikuttaisi naisen kykyyn suorittaa tiettyjä tehtäviä, erityisesti spatiaaliseen muistiin liittyviä. Raskauden ajan unohtelu voisi liittyä jollakin tavalla prolaktiinin ja progesteronin korkeaan määrään tulevan äidin elimistössä.

Katsotaan nyt joitakin tavallisia tilanteita niillä raskaana olevilla naisilla, jotka kärsivät muistin heikkenemisestä. Ne saattaisivat liittyä spatiaalisen muistin häiriöihin, kuten yllä mainittiin:

 • He laittavat läjän pyykkiä pesukoneeseen, mutta unohtavat ottaa ne pois.
 • He avaavat oven ja jättävät avaimet lukkoon, ulkopuolelle.
 • He menevät kauppaan mutta unohtavat ostaa sitä mitä piti.
 • He unohtavat, että ruoka valmistuu uunissa… kunnes palaneen käry palauttaa karuun todellisuuteen.
 • He saattavat mennä tekemään jotain, mutta unohtavat paikalle päästyään mitä se oli.

Kuinka hillitä muistin heikkenemistä raskauden aikana

Jos koet olevasi paljon huonomuistisempi raskaaksi tultuasi, ei hätää! Unohtelua tapahtuu monilla tuoreilla äideillä. Sitä voi hillitä seuraavilla vinkeillä:

 • Kirjoita ostoslista ja ota se mukaan kauppaan.
 • Pyydä apua äläkä yritä tehdä kaikkea yksin.
 • Pyri lepäämään (vaikka tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty, kun kotona on pieni vauva). Muista kuitenkin, että terveytesi on tärkeämpi kuin tahraton koti. Nuku silloin kun vauva nukkuu, jos vain voit.
 • Ota aikaa itsellesi. Pyydä puolisoa, ystävää tai perheenjäsentä huolehtimaan vauvasta jonkin aikaa, jotta voit ottaa hetken rennosti. Tee asioita, joista nautit.
 • Harrasta liikuntaa.
 • Tee palapelejä tai pelaa muistipelejä.
 • Syö tasapainoisesti. Aivot tarvitsevat kaikki välttämättömät ravintoaineet toimiakseen kunnolla.

Samaistutko mihinkään yllä olevista esimerkeistä? Siinä tapauksessa saatat kärsiä “momnesiasta”! Tiede ei välttämättä vielä vahvista tätä ilmiötä, eikä tutkimuksista saatu tieto siitä ole lopullista. Se on siitä huolimatta todellisuutta monille naisille.

Mitä mieltä sinä olet?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten voittaa synnytyksen jälkeinen masennus?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten voittaa synnytyksen jälkeinen masennus?

Synnytyksen jälkeinen masennus on yleinen psykologinen häiriö juuri äidiksi tulleilla naisilla. Terveelliset elämäntavat voivat auttaa sen ehkäisys...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.